Zdravlje 19. kolovoza 2021.

Saznaj zašto upravo sada trebaš jesti rajčice!

Kolovoz je najbolje vrijeme za rajčice bogate vitaminima! Evo kako izabrati najbolje
Foto: shutterstock U današnje vrijeme vidimo kako se rajčice pojavljuju u kuhinjama diljem svijeta, od talijanske marinare i španjolskog gazpacha, do bliskoistočnih sjeckanih salata i kineskih variva od rajčice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kolovoz znači da je ljeto na vrhuncu, a to je savršena prilika za opskrbu sočnim rajčicama. Ovo svestrano voće (da, to je voće!) Može biti slatko ili slano, prepuno zdravstvenih dobrobiti, a trenutno je najukusniji izbor za osvježavajuću salatu.

Rajčice su porijeklom iz Južne Amerike, a potječu od sorte divlje trešnje koju su uzgajali drevni Asteci, piše FoodPrint. Rajčice su se brzo proširile Europom zbog španjolskih kolonizatora i već u 17. stoljeću postale redovito korištena namirnica. Španjolci su rajčice prenijeli diljem svijeta dok, primjerice na Karibe, u jugoistočnu Aziju te Sjevernu Ameriku.

Recept s jajima i rajčicom za savršen ljetni doručak!

U današnje vrijeme vidimo kako se rajčice pojavljuju u kuhinjama diljem svijeta, od talijanske marinare i španjolskog gazpacha, do bliskoistočnih sjeckanih salata i kineskih variva od rajčice. Iz Prevention su potražili stručnjake za poljoprivredu kako bi im otkrili savjete o pronalaženju najboljih rajčica za svačiji ukus i stil kuhanja.

Možda te zanima... Kako uspješno uzgojiti sočne rajčice u vlastitoj dnevnoj sobi? Eko

Test okusa

Čak i ako se s više farmi na istoj tržnici prodaje rajčica, vjerojatno postoji razlika, objašnjava Debra Moser, suosnivačica Central Farm Markets u Washingtonu. Iako je većina rajčica slatka, sočna i pomalo kiselkasta, sorta rajčica, kao i način uzgoja mogu utjecati na okus i teksturu.

Ključno je pronaći rajčicu čiji ti okus najbolje odgovara. Pitaj prodavača na štandu možeš li probati rajčice prije kupnje ili ako to nije dozvoljeno, neka opiše specifičan okus svake sorte, predlaže Moser. Neke uobičajene sorte na koje treba obratiti pažnju su:

  • Heirloom rajčice. Ove mesnate, čvrste i šarene sorte razlikuju se po okusu; neke su voćne i slatke, dok su druge zemljane i ljute. Potječu iz nekih od najstarijih obitelji rajčica (starih najmanje 50 godina, ali mogu imati i stotine godina), a budući da obično nisu savršeno okrugle pa čak ni crvene, manje izgledaju kao "savršena" rajčica - ali nemoj se zavaravati. “One su stvarno ukusne. Okus je potpuno intenzivan”, kaže Moser. Isprobaj ih narezane na sendviču, u salati ili ispečene na roštilju ili u pećnici.
  • Cherry rajčice. Ove mini sorte veličine trešnje imaju čvrstu kožicu i slatkoću poput bombona. Grickaj ih poput snacka ili stavi na roštilj i u tavu od lijevanog željeza.
  • Beefsteak rajčice. Ove velike, mesnate rajčice blažeg su i klasičnijeg okus rajčice. Nareži ih na deblje šnite za sendvič ili hamburger.
  • Red grape rajčice. Karakterizira ih izgled poput grožđa, ove sočne rajčice izvrsna su ravnoteža slatkog i ljutog. Koristi ih u salati, ražnjićima na žaru ili kao međuobrok.
  • Roma rajčice. Ova mesnata sorta savršena je za miješanje u umak ili kao dodatak za sendviče.

Možda te zanima... Tri brza, osvježavajuća i ukusna jela od rajčice s malo kalorija Hrana

Nutricionist kaže…

Rajčice, bilo s lokalne tržnice ili iz trgovine, mogu se pohvaliti tonama zdravstvenih prednosti. "Rajčice su dobar izvor vitamina C, kalija, folata, vitamina K i biljnih spojeva poput likopena i beta karotena", kaže Vandana Sheth, registrirana dijetetičarka i autorica My Indian Table: Quick & Tasty Vegetarian Recipes. “Rajčice mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Također mogu biti korisne za zdravlje kože”. Osim toga, iako su rajčice ukusne i dobre sirove, Sheth objašnjava da kuhanje rajčice na pari može povećati biodostupnost tih biljnih spojeva, poput karotenoida i likopena.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Rajčice mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Također mogu biti korisne za zdravlje kože

A ako te zabrinjava upotreba kemikalija u hrani, konvencionalne rajčice iz trgovine često se beru prerano, sazrijevaju uz pomoć kemikalija (obično plina etilena) i uzgajaju se uz uporabu pesticida, objašnjava Katherine Sacks, voditeljica digitalnog sadržaja u FoodPrintu. Alternativno, Sacks predlaže da se ipak odlučiš za organsku rajčicu koja ne prolazi jednake tretmane kao ona u supermarketima.

Mnoga mala poljoprivredna gospodarstva nemaju financijska sredstva da postanu certificirana organska, čak i ako slijede održive poljoprivredne tehnike, objašnjava ona. Kupujući na lokalnim tržnicama imaš priliku razgovarati s poljoprivrednikom o njihovim specifičnim metodama uzgoja kako bi utvrdila jesu li certificirani ekološki uzgajivači ili koriste održive postupke za zaštitu hrane od štetočina, kaže ona.

Možda te zanima... Sataraš: Jednostavno, lagano i brzo ljetno jelo gotovo za 15 minuta Hrana

Kada se opskrbiti?

Ljeto je svakako najbolje vrijeme za dodavanje rajčice na svoj jelovnik. Sacks predlaže kupovinu krajem srpnja, kolovoza, te u rujnu za najbolji i najzrelije sorte. No, Moser objašnjava da će se sorte poput cherry rajčica u SAD-u možda početi pojavljivati ​​već krajem ožujka te će njihova sezona trajati sve do listopada. To je zato što mnogi poljoprivrednici koriste staklenike koji mogu produžiti sezonu. Svakako pitaj poljoprivrednika za njihove metode uzgoja kako bi se osigurala da kupuješ najbolji proizvod u produljenoj sezoni.

Možda te zanima... Sušene rajčice u maslinovu ulju za ukusnu jesen i zimu Hrana

Kako odabrati savršenu rajčicu?

Poljoprivrednici i ljubitelji rajčica znaju da je korištenje osjetila najbolji način kako odabrati najbolju rajčica. Uzmi najzreliju rajčicu ako je planiraš pojesti u roku od 48 sati ili blago nedozrelu ako želiš da izdrži nekoliko tjedana. Prilikom kupovine isprobaj ove savjete odobrene od poljoprivrednika:

  • Izgled. Za razliku od drugih proizvoda koji moraju sazreti do određene boje prije nego što možeš u njima uživati​, rajčice dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama. Neki plodovi mogu biti mali, veličine grožđa, u jarkocrvenoj nijansi, dok drugi mogu biti veličine loptice u smeđoj, crvenoj i zelenoj boji. Budući da boja nije sjajan pokazatelj za rajčice, svakako provjeri ima li malo ili nimalo ožiljaka, pukotina ili mrlja na kori, kaže Moser.
  • Dodir. Savršeno zrela rajčica koju planiraš koristiti tog dana trebala bi biti čvrsta, ali dati malo soka kad se lagano pritisne. Ako želiš rajčice upotrijebiti u roku od tjedan dana, ciljaj na čvršću opciju koja će s vremenom omekšati, objašnjava Sacks.
  • Miris. Približi rajčicu nosu i osjeti miris. Morala bi dobro osjetiti kako unutrašnjost zrele rajčice miriše izvana.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Umak od rajčice

Kako skladištiti rajčice?

Nakon što doneseš željenu količinu rajčica doma, svakako ih odmah upotrijebi ili na odgovarajući način skladištipomoću ovih savjeta.

  • Male rajčice: Manje rajčice, poput red grape ili cherry, u kasno su ljeto najpopularnija sorta. Imaju tvrđu koru i mogu se ostaviti na pultu u zdjeli ili čak u hladnjaku da duže traju, kaže Moser. Nareži ih na pola i napravi salatu od sirovih rajčica, dodaj kao prilog hamburgeru ili ih skuhaj izravno u svoj omiljeni recept za fritaju ili shakshuku.
  • Velike rajčice: Većinu velikih rajčica ne bi trebalo čuvati više od dva tjedna izvan hladnjaka, a trebala bi izbjegavati i da se previše približe drugom zrelom voću, predlaže Moser. "Kada ih čuvate u hladnjaku, rajčice gube okus i slatkoću", upozorava ona.
  • Moser voli poslužiti veće rajčice s mozzarellom, bosiljkom i soli ( savjet: oštar nazubljeni nož optimalan je za rezanje rajčice). A ako ih imaš previše za jesti odjednom, predlaže da ih sačuvaš za zimu ili ih pomiješaš u gazpacho.
  • Nesavršene rajčice: Mnogi poljoprivrednici imaju na raspolaganju nesavršene rajčice za kupnju po sniženoj cijeni. Ove rajčice nisu dovoljno savršene za prodaju ili mogu imati male mrlje na sebi. Sacks predlaže da ih nabaviš tijekom vrhunca sezone i pretvoriš u umak od rajčice za upotrebu do kraja godine. Ako ih ne možeš odmah upotrijebiti, spremi ih kao i bilo koju drugu veliku ili malu rajčicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.