Hrana Zdravi recepti 10. lipnja 2019.

Tri brza, osvježavajuća i ukusna jela od rajčice s malo kalorija

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stiže nam toplije vrijeme, stoga se svi okrećemo zdravim obrocima jednostavnima za pripremu. A ima li išta bolje od osvježavajuće rajčice koja će nam pomoći održati dobru liniju?

Kada porastu temperature, rijetko tko želi kuhati ručak po nekoliko sati, no zdravi obroci s malo kalorija mogu se pripremiti i brže. Ljeti je idealno koristiti organske proizvode jer oni imaju povećanu biološku i nutritivnu vrijednost što se očituje kroz povećan sadržaj vitamina i minerala u konačnom proizvodu. Bilo da tražiš recept za brz i zdrav ručak ili za laganu večeru, na pravom si mjestu. Donosimo ti tri jednostavna recepta bazirana na organskoj rajčici za pripremu laganih obroka koje ćeš obožavati ovog ljeta.

Fini sos od piletine, češnjaka i rajčice

Sastojci:

  • 4 pileća odreska
  • Vegeta
  • 1 žlica ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 4 dcl vode
  • 2-3 dcl pasirane rajčice
  • prstohvat origana i bosiljka
  • sol i papar

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

Pileće odreske začini Vegetom, paprom i soli te ih zapeci s obiju strana u tavici, na samo jednoj žlici ulja. Nakon što meso poprimi boju, izvadi ga iz tavice i na vruće ulje dodaj nasjeckani češnjak. Zatim dodaj dvije žlice brašna, ostavi sve da se dinsta pola minute i zalij s 4 dcl vode i 2-3 dcl pasirane rajčice, po potrebi. Miješaj kako ne bi bilo grudica i sve začini origanom, bosiljkom, Vegetom, soli i paprom. Kada sos proključa, dodaj nasjeckanu piletinu (po želji mogu ostati i veći komadi), pokrij tavu i kuhaj sve zajedno na laganoj vatri dok meso ne omekša, 50-60 minuta otprilike. Povremeno možeš promiješati. Ovaj jednostavni obrok možeš poslužiti uz pire, rižu, krumpir, njoke ili palentu, izbor je na tebi.

Brza šalša sa špinatom i rajčicama

Sastojci:

  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • limenka sjeckanih rajčica
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 200 grama mladog špinata
  • naribani parmezan
  • 300 grama tjestenine po izboru

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

Skuhaj tjesteninu prema uputama na vrećici, neka bude kuhana al dente. Ocijedi je i sačuvaj ½ šalice vode od kuhanja. Zagrij ulje u velikoj tavi i propirjaj češnjak na laganoj vatri. Zatim dodaj sjeckane rajčice iz limenke, posoli ih i popapri te sve pirjaj tri minute. Dodaj špinat i pirjaj ga sve dok listovi lagano ne povenu, otprilike minutu ili dvije. Umiješaj tjesteninu i sačuvanu vodu od kuhanja. Sve zajedno promiješaj, po potrebi dodatno posoli i pri posluživanju pospi parmezanom. Šalšu, osim s tjesteninom, možeš poslužiti i s palentom, rižom ili raviolima.

Umak od slanine i rajčice koji svi obožavaju

Sastojci:

  • 1 žlica maslinova ulja
  • cca 60 grama pancete narezane na kockice
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 1 žlica crvene paprike
  • 400 grama pasirane rajčice
  • ½ žličice sušenog ružmarina ili origana
  • paket tjestenine po izboru
  • sol
  • balzamični ocat
  • parmezan

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

Pancetu kratko poprži na maslinovu ulju dok ne dobije boju i otpusti masnoću. Zatim dodaj češnjak i crvenu papriku. Sve zajedno promiješaj i pirjaj dvije minute. Potom dodaj rajčicu i origano te ostavi da se kuha do pola sata. Povremeno možeš promiješati. U međuvremenu skuhaj odabranu tjesteninu prema uputama na pakiranju. Tjesteninu procijedi i umiješaj umak te sve zajedno posoli, popapri i po želji dodaj ocat. Ako ti se umak čini pregust, razrijedi ga vodom u kojoj se kuhala tjestenina. Pri posluživanju sve možeš posuti parmezanom.

Želimo ti dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.