Sataraš je idealan za vruće dane jer se brzo i lagano priprema, a pruža veliko zadovoljstvo kada ga se jede. Možeš ga kombinirati s tjesteninom, njokima, rižom, palentom, kvinojom. Mogućnosti su gotovo neiscrpne.
Sastojci:
- 2 srednje velike glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 4 paprike
- 6-7 zrelih, sočnih rajčica
- 1 mala chilli papričica (peperoncino)
- maslinovo ulje
- sol,
- papar po želji
- svježi kopar,
- sitno sjeckani peršin ili majčina dušica
Priprema:
- Očistiti luk i narezati ga na sitno. Paprike očistiti od sjemenki i narezati na veće kockice. Rajčicu, također, narezati na kockice.
- Na maslinovo ulje ubaciti chilli papričicu i aromatizirati ulje jedno 3-4 minute pa potom dodati luk i pirjati ga dok ne postane staklast.
- Na luk dodati paprike i nastaviti pirjanjem.
- Nakon 10 minuta izvaditi chilli papričicu (ili ostaviti do kraja ako voliš ljuto) pa dodati rajčice, protisnuti češnjak, posoliti i popapriti te poklopiti i ostaviti da se jelo kuha na laganoj vatri 20-25 minuta.
- Sataraš je gotov kad velik dio tekućine ispari.
- Pred sam kraj kuhanja dodati začine po želji; svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili listiće majčine dušice.
- Poslužiti uz kuhanu rižu, pire krumpir ili uz tostirani kruh.
- Također, pri samom kraju kuhanja, u sataraš možeš umiješati 3-4 (ili više) umućena jaja i poslužiti uz zdjelu zelene salate.
- Ako ovoj kombinaciji povrća dodaš tikvice i patlidžane dobit ćete ukusno provansalsko jelo poznato pod nazivom ratatouille.
Ovo je Sataraš a la Tanja Pastuović Klaić, Cookam i guštam