Zdravlje 17. svibnja 2024.

Rizik od demencije manji kod žena koje su menstruaciju dobile prije 12. godine

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su uzroci demencije još uvijek uglavnom nepoznati, znanstvenici smatraju da geni i način života mogu povećati rizik od razvoja demencije. A nova studija potencijalno je otkrila još jedan čimbenik koji ima utjecaja — izloženost estrogenu.

Istraživači su odlučili procijeniti odnos između rizika od demencije i količine izloženosti estrogenu, koju su odredili kao broj godina tijekom kojih žena ima menstruaciju. Njihova otkrića, objavljena u časopisu American Journal of Geriatric Psychiatry, pokazuju da su žene koje su dobile menstruaciju u mlađoj dobi ili su prošle kroz menopauzu u starijoj dobi imale smanjene šanse za razvoj demencije u budućnosti.

"Na temelju rezultata ove studije, estrogen bi mogao imati zaštitnu ulogu kod žena u razvoju demencije", napisali su autori.

Međutim, ginekologinja Suzanne Gilberg-Lenz rekla je za Health da su potrebna rigoroznija istraživanja kako bi se procijenila povezanost između izloženosti estrogenu i rizika od demencije. "U idealnom slučaju, buduće studije bi uključivale randomizirana kontrolirana ispitivanja, longitudinalni dizajn i preciznije mjerenje razine hormona i izloženosti, kao i uzimanje u obzir šireg raspona potencijalnih zbunjujućih faktora", rekla je.

Mjerenje izloženosti estrogenu i rizika od demencije

Kako bi procijenili kako izloženost estrogenu utječe na rizik od demencije, istraživači su analizirali podatke UK Biobanka o 273.260 žena u dobi od 37 do 73 godine. Sudionice su dale informacije o svojoj reproduktivnoj povijesti, uključujući i dob kada su dobile prvu menstruaciju (kada jajnici počinju otpuštati estrogen) i kada su prvi put rodile. Također su prijavile koliko su imale godina kada su prošle kroz prirodnu menopauzu ili su bile podvrgnute bilateralnoj ooforektomiji ili histerektomiji — što bi sve uzrokovalo pad estrogena — i jesu li ikad koristile hormonsku terapiju

Tijekom istraživanja gotovo 3700 žena razvilo je demenciju te su znanstvenici otkrili da su žene koje su dobile mjesečnicu u dobi od 15 ili više godina imale 12 posto veći rizik od demencije u usporedbi s onima čije su mjesečnice počele kad su imale 12 godina ili manje.

One koje su prošle kroz menopauzu u svojim 50-ima imale su oko 24 posto manju vjerojatnost da će razviti demenciju nego žene koje su prestale imati menstruaciju u 40-ima. Sudionice koje su imale histerektomiju i/ili bilateralnu ooforektomiju (uklanjanje oba jajnika) imale su osam posto veći rizik od demencije. 

Liječnica gerijatrijske medicine Marian Schuda rekla je da je studija zanimljiva, posebno zato jer su se liječnici godinama pitali štiti li estrogen na neki način moždane stanice.

Gilberg-Lenz je rekla da istraživanje pridonosi rastućim dokazima koji sugeriraju da estrogen utječe na zdravlje mozga. “Estrogen nije ključan samo za reproduktivno zdravlje, već također igra značajnu ulogu u mozgu, utječući na kognitivne funkcije poput pamćenja, pažnje i učenja”, rekla je. Protuupalni učinci estrogena mogli bi biti ključni faktor u njegovom potencijalu zaštite od demencije, dodala je. 

valunzi Možda te zanima... Valunzi bi mogli biti rani pokazatelj rizika od Alzheimerove bolesti Zdravlje

Ograničenja studije

Unatoč rezultatima studije, Gilberg-Lenz je rekla nema razloga za paniku ako ste prvu mjesečnicu dobili kasno ili ste prošli kroz menopauzu u mlađoj dobi.

Studija ima nekoliko ograničenja, naglasila je, uključujući to da se radi o promatranju. To znači da može samo uspostaviti vezu između kraće izloženosti estrogenu i povećanog rizika od demencije, ali ne dokazuje da skraćena izloženost estrogenu uzrokuje kognitivno oštećenje.

Dodatno, drugi čimbenici osim estrogena mogli bi utjecati na povezanost između godina trajanja menstruacije i rizika od demencije, rekla je. Na ishod su mogle utjecati varijable koje istraživači nisu u potpunosti uzeli u obzir, kao što su čimbenici načina života, socioekonomski ili prehrambene navike i genetske predispozicije. 

Možda te zanima... Jedna žlica ovog ulja može smanjiti rizik smrti od demencije Zdravlje

Procjena rizika od demencije

Prema Gilberg-Lenzu, reproduktivne karakteristike samo su jedan od mnogih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri procjeni rizika od razvoja demencije. Obiteljska anamneza demencije utvrđeni je čimbenik rizika, kao i određena zdravstvena stanja, poput dijabetesa i visokog kolesterola. Vaše se šanse također povećavaju nezdravim životnim navikama poput pušenja, pijenja alkohola i sjedilačkog načina života.

Dok su neke studije pokazale vezu između smanjenog rizika od demencije i hormonske terapije, Schuda je rekla da trenutne smjernice preporučuju liječenje primarno za ublažavanje valunga i drugih simptoma menopauze, a ne za sprječavanje kognitivnog pada. Stoga liječnice preporučuju redovite preglede kod liječnika kako biste pazili na svoje kognitivno zdravlje. 

Možda te zanima... 7 znakova koji ukazuju je li vaš mozak "stariji" ili "mlađi" od vaše stvarne dobi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.