Zdravlje 27. veljače 2024.

Suptilne promjene u prehrambenim navikama mogu biti rani znak demencije

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Manje je vjerojatno da će se rijetka vrsta demencije, poznata kao frontotemporalna demencija (FTD), manifestirati simptomima kao što su gubitak pamćenja i zbunjenost. Umjesto toga, osobe s tom bolešću mogu primijetiti promjene u svojim prehrambenim navikama.

Iako je demencija često povezana s teškim gubitkom pamćenja i zbunjenošću, to nije jedini znak na koji treba obratiti pozornost. Frontotemporalna demencija (FTD) je rijetka vrsta demencija koja utječe na nečiju osobnost, ponašanje, jezik i govor. Prema NHS-u, FTD obično počinje u mnogo mlađoj dobi u usporedbi s drugim oblicima demencije, pri čemu najčešće pogađa osobe u dobi od 45 do 65 godina.

Trenutačno ne postoji niti jedan test za FTD, što znači da je za postavljanje dijagnoze potrebno provesti niz procjena i krvnih pretraga. S bilo kojim oblikom demencije, liječnička pomoć je ključna za usporavanje i kontrolu nekih simptoma koji se s vremenom pogoršavaju. Jedan od simptoma mogu biti i promjene u prehrambenim navikama. 

Možda te zanima... Frontotemporalna demencija: Simptomi i prognoza Zdravlje

 

Žudnja za slatkim i prejedanje neke su od promjena

Prema dobrotvornoj organizaciji Dementia UK, promjene u prehrambenim navikama uključuju žudnju za slatkom hranom, prejedanje i ispijanje previše alkohola, kao i loši maniri za stolom. Prema jednoj studiji, ta su ponašanja prisutna među oboljelima, bez obzira na spol, dob ili trajanje bolesti. "Ovi rezultati imaju važne kliničke i teorijske implikacije i daju uvid u objašnjenje uznemirujuće značajke FTD-a kojoj se pridaje iznenađujuće malo pozornosti", zaključili su istraživači, piše The Mirror

Znanstvenici su također analizirali kako se prehrambene navike razlikuju kod osoba s FTD-om u usporedbi s Alzheimerovom bolešću. Prilikom jednog istraživanja, kod sudionika su istraživani problemi s gutanjem, promjena apetita, preferencije hrane, prehrambene navike i druga ponašanja vezana uz jedenje. Utvrđeno je da je promjena u prehrambenim navikama znatno češća kod osoba s FTD-om u usporedbi s onima s Alzheimerovom bolešću. Problemi s gutanjem pojavili su se obje skupine.

Osim toga, kod oboljelih od FTD-a može se pojaviti i hiperfiksacija na hranu, kao i jedenje neprehrambenih proizvoda (poznato kao pika poremećaj). Ipak, neuroznanstvenica Marilena Aiello objašnjava za HuffPost da ove abnormalnosti u ishrani mogu biti prisutne i kod zdravih osoba s nepravilnim prehrambenim navikama. "Osim što su ova abnormalna ponašanja društveno problematična, loša su i za zdravlje pacijenata jer su skloni debljanju. Međutim, neki ljudi mogu i gubiti na težini jer jedu samo određenu hranu na opsesivan način", dodaje Aiello. 

Iako podrijetlo promjena u prehrambenim navikama kod FTD-a nije u potpunosti jasno, istraživači sugeriraju da bi promjene u autonomnom živčanom sustavu i oštećenje hipotalamusa mogli imati ulogu. "Oštećenje hipotalamusa može uzrokovati gubitak inhibicijskih signala, što rezultira ponašanjima kao što je prejedanje", objašnjava Aiello. 

Možda te zanima... Kako pika poremećaj utječe na tijelo i zašto osobe jedu stvari koje nisu hrana? Zdravlje

Koji znakovi mogu ukazivati na frontotemporalnu demenciju?

FTD ne utječe samo na odnos osobe s hranom, već se mogu pojaviti i drugi znakovi upozorenja koje je teško uočiti. Stvari na koje treba obratiti pažnju uključuju:

  • Nedostatak interesa za stvari u kojima ste prije uživali
  • Smanjena motivacija
  • Smanjena empatija
  • Neprikladno ponašanje (uključujući buljenje)
  • Poteškoće s koncentracijom 
  • Opsesivno/ponavljajuće ponašanje (uključujući gomilanje)
  • Nedostatak svijesti o promjenama u sebi

Ako osjećate simptome demencije, obratite se svom liječniku. Iako je bolest trenutno neizlječiva, određeni lijekovi mogu kontrolirati neke probleme u ponašanju. Dostupne su i terapije, aktivnosti i grupe za podršku. 

Možda te zanima... 19-godišnjak je najmlađa osoba s Alzheimerovom bolesti na svijetu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.