Zdravlje 07. svibnja 2024.

Jedna žlica ovog ulja može smanjiti rizik smrti od demencije

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna žlica maslinovog ulja dnevno mogla bi smanjiti rizik smrti od demencije, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika s Harvarda.

Ljudi često godinama žive s demencijom. Možda niste razmišljali o ovoj bolesti kao terminalnoj, ali ona na kraju dovodi do smrti. Skrbnici se često suočavaju s posebnim izazovima pri kraju života nekoga s demencijom, djelomično zato što je napredovanje te bolesti toliko nepredvidivo.

Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open, u kojem je bilo promatrano više od 92 000 osoba tijekom 28 godina, pokazalo je da su oni koji su konzumirali više od pola žlice maslinovog ulja dnevno imali 28 posto manji rizik od smrti od demencije, u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko jedu maslinovo ulje.

Studija je recenzirana i finalizirana verzija sažetka — ranog istraživanja koje su autori predstavili u srpnju 2023. na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu. Prema saznanjima autora, to je također bilo prvo istraživanje koje se bavilo povezanošću mediteranske prehrane s rizikom smrti od demencije.

"Naše istraživanje potvrđuje prehrambene smjernice koje preporučuju biljna ulja kao što je maslinovo i sugerira da te preporuke ne samo da pomažu zdravlju srca, već potencijalno i zdravlju mozga", objasnila je koautorica studije Anne-Julie Tessier, znanstvena suradnica za prehranu s Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health. “Odabrati maslinovo ulje, umjesto masti kao što su margarin i majoneza, siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije”, istaknula je Tessier.

Autori najnovije studije procjenjivali su prehranu sudionika svake četiri godine putem upitnika i Alternative Healthy Eating Indexa, kojim se ocjenjuju hrana i prehrambeni proizvodi i na taj način predviđa rizik od kroničnih bolesti. Što netko ima veći rezultat na ovom indeksu, to bolje.

Zamjena pet grama margarina ili majoneze dnevno maslinovim uljem povezana je s osam posto do 14 posto manjim rizikom smrti od demencije. Rezultati zamjene drugim biljnim uljima ili maslacem nisu bili značajni, otkrili su autori. Potencijalne prednosti maslinovog ulja za zdravlje mozga mogle bi biti posljedica antioksidativnih spojeva koji mogu prijeći krvno-moždanu barijeru, izravno utječući na mozak, rekla je Tessier. Iako ukupna kvaliteta prehrane sudionika nije utjecala na nalaze, oni koji konzumiraju maslinovo ulje mogli bi općenito voditi zdraviji stil života.

Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je da je otprilike polovica slučajeva demencije uzrokovano vaskularnom bolešću, dodao je David Curtis, počasni profesor genetike, evolucije i okoliša s University College London.

"Očekivalo bi se da će sve što poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, poput nepušenja, smanjiti rizik od demencije", rekao je. "Dokazano je da je konzumacija maslinovog ulja povezana s boljim kardiovaskularnim zdravljem, pa bi se moglo očekivati ​​da će biti povezana i s manjim rizikom od demencije".

Možda te zanima... Usporavanje uobičajene brzine govora, važan pokazatelj zdravlja mozga Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.