Zdravlje 28. rujna 2023.

Valunzi bi mogli biti rani pokazatelj rizika od Alzheimerove bolesti

valunzi
Foto: shutterstock Žene koje imaju noćne valunge u većem su riziku od Alzheimerove bolesti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene u menopauzi koje imaju česte valunge tijekom noći mogu imati povećan rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Inače, žene imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti nego muškarci, a čak ih dvije trećine ima degenerativnu neurološku bolest.

U novoj studiji, istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu i Sveučilišta u Illinoisu također navode da što više valunga žena ima, to je veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Smanjena razina estrogena nakon menopauze jedan je od mogućih razloga, iako uzrok Alzheimerove bolesti ostaje nepoznat. No, valunzi su povezani s lošim pamćenjem i promjenama u strukturi, funkciji i povezanosti mozga. 

“Došlo je do konvergencije nalaza koji pokazuju da su valunzi, osobito kada se objektivno mjere i javljaju se tijekom spavanja, povezani s lošijim pamćenjem, kao i većim pokazateljima rizika od bolesti malih krvnih žila u mozgu, što je povezano s budućom demencijom”, kaže autorica studije dr. Rebecca Thurston za Medical News Today. 

Potencijalna veza između menopauze i Alzheimerove bolesti

Istraživači su pratili valunge pomoću prijenosnih senzora za praćenje promjena temperature kože među 250 žena srednje dobi, a zatim su usporedili svoje podatke s pojavom biomarkera koji ukazuju na povećani rizik od Alzheimerove bolesti među ispitivanom populacijom.

Istraživači su izvijestili o povezanosti između valunga i noćnog znojenja te povećanog hiperintenziteta bijele tvari, biomarkera za bolesti malih krvnih žila u mozgu koje mogu dovesti do bolesti poput demencije.

“S obzirom na negativan učinak Alzheimerove bolesti na kvalitetu života i financijski teret, važno je da naučimo što je više moguće o mogućim uzrocima i znakovima upozorenja kako bismo mogli biti proaktivni prije početka bolesti”, kaže dr. Stephanie Faubion. 

No, Thruston navodi da još ne znaju koji mehanizmi utječu na razvoj bolesti, budući da potencijalni mehanizmi poput spavanja i razine estradiola nisu objasnili povezanost koju su otkrili. Ipak, možda postoji nešto u vezi s noćnim valunzima što se dosada nije primjećivalo. 

Menopauza Možda te zanima... Kako prepoznati i ublažiti valunge? Zdravlje

Zdravstveni učinci valunga

Doktorica Mindy Goldman objašnjava da su valunzi, noćno znojenje, loš san i magla u mozgu među najčešćim simptomima tijekom perimenopauze i menopauze. Mnoge će se žene loše prisjećati riječi i imat će kognitivne tegobe. “Često mislimo da su kognitivne tegobe sekundarni rezultat — da žene koje imaju valunge i noćno znojenje često imaju poremećen san, a loš san može utjecati na pamćenje i prisjećanje. Ranije se smatralo da su valunzi i noćno znojenje više smetnja, a ne nešto što je potencijalni pokazatelj zdravstvenih problema, a to se sada mijenja”, dodaje Goldman. 

Jedna studija je također pokazala da više valunga ima negativne učinke na lipide, inzulinsku rezistenciju i druge markere srčanih bolesti. “Iako magla u mozgu na koju se žene često žale nije isto što i pravi kognitivni gubitak, ovo je jedna od prvih studija koja zapravo ukazuje na mehanizam kojim valovi vrućine i noćno znojenje mogu utjecati na razvoj demencije i drugih neuroloških bolesti poput moždanog udara”, kaže Goldman. 

Iako ove dvije studije ne mogu implicirati da valunzi i noćno znojenje uzrokuju demenciju, mogu ukazivati na to da da prijelaz u menopauzu ima važne učinke na cjelokupno zdravlje žena te da simptome ne treba ignorirati. 

Thurston dodaje da su najbolji načini za očuvanje zdravlja mozga redovito vježbanje, zdrava prehrana, adekvatno spavanje, liječenje bilo kakvih stanja mentalnog zdravlja i liječenje svih čimbenika rizika kao što su visoki krvni tlak i dijabetes. "Postoje neki dokazi da liječenje valunga nehormonskom intervencijom može pomoći u poboljšanju kognicije, ali potrebno je mnogo više istraživanja u tom području", kaže Thurston.

Možda te zanima... 5 načina kako se zdravlje srca narušava tijekom menopauze Zdravlje Možda te zanima... 5 mitova o menopauzi u koje trebate prestati vjerovati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.