Zdravlje Simptomi i pomoć 01. svibnja 2023.

10 simptoma nedostatak željeza u krvi

Foto: shutterstock Umorna žena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Željezo je jako važan mineral za zdravlje našeg organizma. Oko 10 posto žena, posebno one koje žive ubrzanim ritmom ili puno vježbaju, pate od nedostatka željeza.

Uvijek pratite signale koje vam tijelo šalje. Ako želite saznati nedostaje li vašem organizmu željeza, pročitajte koji su najčešći simptomi.

Neprestani umor

Naša tijela koriste željezo kako bi proizvodila hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a ona su zaslužna za prijenos kisika. Manjak kisika u krvi dovodi do osjećaja neprestanog umora.

10 mogućih razloga zbog kojih si stalno umorna

Loša koncentracija

Ako primijetite da vam je koncentracija loša i teško vam je obaviti sve svakodnevne obveze koje ste ranije mogli, moguće je da je problem u smanjenoj količini željeza.

Ravnodušnost

Jedan od mogućih simptoma nedostatka željeza može biti i bezvoljnost i potištenost. Ako primijetite promjene raspoloženja i emocija, i nemate volje za inače najdraže stvari, obavezno provjerite krvnu sliku.

Zadihanost

Ako se brzo i naglo zadišete tijekom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su hodanje, kućnanski poslovi ili vježbanje, moguće je da organizmu nedostaje željeza. Ovaj važan mineral je zaslužan za stvaranje kisika koji je potreban našem organizmu, a ako ga nema dovoljno, nastaju zdravstveni problemi.

Bljedilo kože

Blijeda koža može biti pokazatelj smanjene količine željeza. Bljedilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca. 

Uz ove biljke poboljšaj cirkulaciju i riješi se hladnih ruku i nogu

Smanjena energija i kondicija

Manjak željeza smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovito vježbate, sigurno ćete primijetiti da vam fizička aktivnost postaje prenaporna.

Bolovi u mišićima

Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osjećate snažne bolove u mišićima, a niste radila ništa što inače ne radite, možda vam tijelo poručuje da mu nedostaje željeza. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Trebaš li se zabrinuti zbog bolova u zglobovima i mišićima?

Lomljivi nokti

Kada nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, pravo je vrijeme da napravite krvne pretrage jer je moguće da vam nedostaje željeza.

Česte bolesti

Ako ste cijelu zimu proveli prehlađeni i s raznim upalama, a posebno ako često patite od bolesti dišnih puteva, razlog za to može biti niska razina željeza u organizmu.

5 znakova koji govore da bi trebala više brinuti o sebi

Boja urina

Ako tijekom mokrenja primijetite da se boja urina značajno promijenila, odmah dogovorite termin kod liječnika. Kada organizmu nedostaje željeza, urin postaje ružičast ili čak crven.

Ovo nam treba: 5 kombinacija koje će ti povisiti razinu željeza u krvi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.