Hrana Hrana kao lijek 22. svibnja 2020.

Hrana koja će ti povisiti željezo u krvi

Zeljezo-U-Krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dva su oblika prehrambenih izvora željeza, izvori hem željeza kao što su meso, školjke, riba, piletina te izvori ne-hem željeza iz žitarica i povrća. Hem željezo u organizmu lako se apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ''upija'' manje učinkovito.

Čitateljica Marija obratila se za savjet nutricionistici Dariji Vranešić Bender jer ima kronični nedostatak željeza. "Posljednje mjerenje pokazalo je da mi je nivo željeza 1, 6. Pijem tablete za željezo. Jedem piletinu, ribu i junetinu svaki dan, uz to obavezno zelenu salatu, krastavce ili papriku iz organskog uzgoja. Napravila sam si i napitak od crvenog vina, meda i čaja od koprive pa to pijem po tri puta dnevno. Jesam li na dobrom putu da povećam razinu željeza u krvi i utječe li tjelovježba na apsorpciju željeza?"

Pročitaj kako prepoznati anemiju kod djeteta.

Školjke i iznutrice obiluju željezom

"Po svemu što si navela na dobrom si putu da povisiš razinu željeza, ali bi isto tako trebala otkriti i uzrok svoje anemije jer je vrijednost koju si navela prilično niska. Umjerena tjelovježba i boravak na svježem zraku može imati povoljan učinak na krvnu sliku pa svakako nastoj provoditi na svježem zraku što više vremena", savjetovala je Darija Vranešić Bender.

Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dva izvora željeza

"Dva su oblika prehrambenih izvora željeza. Izvori hem željeza meso, školjke, riba, piletina te izvori ne-hem, željeza žitarice i povrće. Hem željezo se u organizmu lako apsorbira, dok ne-hem željezo organizam 'upija' manje učinkovito. Ne samo da je ne-hem željezo slabije bioraspoloživo, već je apsorpcija dodatno inhibirana fitatima, supstancama koje se nalaze u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja.

Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Ipak, valja imati na umu da prehrana bogata žitaricama i povrćem, koja isključuje meso, može povećati vjerojatnost razvoja nedostatka željeza pa i anemije", objasnila je Darija Vranešić Bender.

Pročitaj kako prepoznati anemiju u trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.