Zdravlje 30. siječnja 2024.

Anemija zbog nedostatka željeza najčešće pogađa žene, ali se može jednostavno dijagnosticirati i liječiti

Foto: Screenshot: 24sata Branka Delić, prof. dr. sc. Ingrid Marton i Bojana Mrvoš Pavić

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Dana nedostatka željeza koji se obilježava svake godine 26. studenoga, u podcastu pod nazivom "Slušaj svoje tijelo", u organizaciji tvrtke Swixx BioPharma, raspravljalo se o važnosti slušanja svog tijela kako bi pravovremeno mogli reagirati na signale koje nam šalje.

Podcast je vodila novinarka Bojana Mrvoš Pavić, a gošće su bile prof. dr. sc. Ingrid Marton iz Poliklinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh, profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te predsjednica Hrvatskog društva za ultrazvuk u ginekologiji i perinatologiji pri Hrvatskom liječničkom zboru i gospođa Branka Delić kojoj je dijagnosticiran nedostatak željeza. 

Nedostatak željeza najčešće se pojavljuje kod žena

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od nedostatka željeza boluje svaka peta žena, svaka druga trudnica te 40 posto žena s menstruacijom. "Žene često ne obraćaju pozornost na ono što im se događa i često su sebi na zadnjem mjestu“, rekla je dr. Marton dodajući da se posebna pažnja treba obratiti na žene kada je u pitanje nedostatak željeza. Dr. Marton navodi da anemija uzrokovana nedostatkom željeza ili sideropenična anemija uzrokuje brojne simptome među kojima su:

  • Ubrzano kucanje srca
  • Zadihanost
  • Blijeda, suha koža
  • Problemi s pamćenjem, praćenjem i koncentracijom
  • Nesanica
  • Nadutost

Ipak, anemija se može jednostavno dijagnosticirati krvnim pretragama na koje vas može poslati liječnik obiteljske medicine.

Zbog čega dolazi do nedostatka željeza?

Dr. Marton navodi da do nedostatka željeza može doći zbog:

  • Nezdrave prehrane i stila života poput konzumiranja brze hrane
  • Gubitka željeza krvarenjem
  • Nedovoljne apsorpcije željeza u crijevima iz hrane koju unosimo, posebno kod osoba koje imaju upalne bolesti crijeva.

Iako se nedostatak željeza najčešće javlja kod žena, može se pojaviti i kod djece i onkoloških bolesnika te muškaraca (najčešće zbog bolesti probavnog sustava). 

Kako se liječi nedostatak željeza?

Iako mnogi misle da prehranom mogu riješiti nedostatak željeza tako što će jesti više cikle, bobičastog voća, zelenog korjenastog povrća ili mesa, dr. Marton je napomenula da to nije dovoljno, posebno kada je u pitanju teška sideropenična anemija. 

Marton je dodala da je potrebno uzimati lijek uz liječničku preporuku i redovite kontrole. Najčešće se uzima oralno na prazan želudac, uz vitamin C, osim ako on već nije dio sastava lijeka. 

U nekim slučajevima, posebno kod žena s obilnim krvarenjima ili pred operacijski zahvat, trudnica ili osoba koje loše podnose oralne lijekove, preporučuje se intravenozna infuzija željeza. 

U videu možete saznati više do kojih komplikacija može doći zbog nedostatka željeza te čuti o iskustvu Branke Delić koja je prije tri godine otkrila da boluje od nedostatka željeza.

NM-HR-2023-12-6588. Datum odobrenja: 12/2023

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.