Zdravlje Simptomi i pomoć 20. prosinca 2023.

Uzroci i simptomi anemije plus recepti za domaće pripravke bogate željezom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anemija se najčešće javlja kod nedovoljnog unosa željeza prehranom, kad postoje povećane potrebe za tim mineralom, zbog čega su posebno ugrožene bebe i mala djeca, djeca u pubertetu, sportaši te trudnice i dojilje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Europi od anemije pati više od 25 posto predškolske djece, 26 posto trudnica i 24 posto žena reproduktivne dobi, dok su muškarci manje ugrožena skupina. Najčešći razlog anemije kod djece je nepravilna prehrana, tj. nedostatan unos mikronutrijenata prehranom. Žene reproduktivne dobi i posebice, trudnice moraju pojačano paziti na unos željeza koji ima znatan utjecaj na razvoj ploda te njegov nedostatak može znatno ugroziti pravilan rast. Kod odraslih žena i muškaraca najčešći uzrok anemije su bolesti probavnog sustava koje uzrokuju obilna i dugotrajna krvarenja.

"Kod djece dugoročan manjak željeza može utjecati na kognitivne sposobnosti što znači oslabljeno pamćenje, smanjenu koncentraciju, poremećaje u ponašanju, zaostajanje u procesima učenja i svladavanja dnevnih zadataka. Najteže posljedice uključuju zaostajanje u rastu kod male djece, mogućnost srčanih mana i bolesti kardiovaskularnog sustava te povećanu osjetljivost na infekcije", objašnjava nutricionistica Nataša Šoštarić te dodaje da su žene ugroženije zbog redovitih i obilnih menstrualnih krvarenja te sklonosti nepravilnoj prehrani, ali i čestih dijeta. Naime, menstrualnim krvarenjima gubi se oko 30 mg željeza po ciklusu, a trudnice su posebno ugrožena skupina jer dijele svoje zalihe željeza s plodom, kaže Šoštarić. 

Kopriva_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

No protiv anemije učinkovito se bori ne samo tabletama, koje su prilično učinkovite, nego i prehranom bogatom željezom, poput jetrica i crvenog mesa, te vitaminom C, uz izbjegavanje zaslađenih napitaka i kofeina. Kopriva je najvažnija biljka u borbi protiv anemije jer sadrži upravo željezo i vitamin C koji je neophodan za resorpciju željeza te enzim sekretin koji utječe na povećanje broja crvenih krvnih tjelešaca. 

"Preslica sadrži minerale, povećava broj leukocita i obnavlja eritrocite, čime jača imunitet i zaustavlja sva unutarnja krvarenja, a trputac sadrži željezo i vitamin C te je jaki prirodni antibiotik. Kupinov list u čajnoj mješavini, isto kao i zreli plodovi u prehrani, izvrstan je za poboljšanje krvne slike zbog vitamina C, a djeluje protiv upala crijeva i krvarenja iz želuca. Menta osvježava, jača i umiruje. Poboljšava okus i sadrži nešto željeza. Šipak sadrži veliku količinu vitamina C, betakaroten i bakar te vitamine i minerale neophodne za rast stanica organizma i resorpciju željeza. Uz navedene biljke, dobre su i maslačak, stolisnik, ružmarin, kadulja te majčina dušica", kaže fitoterapeutkinja Maja Žalac.

Simptomi manjka željeza i potrebe za dnevnim unosom

  • Infekcije i crvena mokraća upućuju na manjak željeza - Učestale infekcije, pogotovo respiratornog sustava, još su jedan od simptoma nedostatka željeza. Promjena boje mokraće ka ružičastoj ili crvenoj također može biti pokazatelj anemije, no tad ona može biti popratna pojava ozbiljne ‘podležeće’ bolesti, objašnjavaju nam nutricionisti.
  • Proteini iz mesa pomažu apsorpciji željeza - U dva oblika nalazimo željezo - hem i ne-hem. Prehrambeni izvori hem željeza su meso, školjke, riba i piletina, dok su žitarice, povrće i mliječni proizvodi izvori ne-hem željeza. Glavna razlika je u apsorpciji - hem željezo se u organizmu lako apsorbira, dok ne-hem željezo organizam apsorbira s manjom učinkovitošću. Zbog toga je najbolji prehrambeni izvor željeza meso, a dodatan razlog su i proteini koji poboljšavaju apsorpciju, objašnjava nutricionistica Sanja Ćosić. Iz prehrane bi trebalo izbaciti kofein i rafinirane namirnice.
  • Ženama se preporučuje unos 15-18 mg, a trudnicama i do 30 mg na dan - Željezo je u organizmu sastavni dio crvenih krvnih stanica i kad je smanjen njegov unos, dopremanje kisika do stanica je ugroženo. Preporučeni dnevni unos željeza za djecu iznosi od 8 do 10 mg, ženama se preporučuje od 15 do 18 mg na dan, trudnicama 30 mg na dan, a muškarcima oko 10 mg na dan, naglašavaju stručnjaci. 
Možda te zanima... Sok od cikle i đumbira jača jetru, povisuje željezo u krvi Hrana

Zeljezo-U-Krvi Možda te zanima... Hrana koja će ti povisiti željezo u krvi Hrana

Četiri domaća pripravka kojima ćeš osigurati dostatan unos željeza

  • Željezne kuglice - Veliku žlicu goji bobica, 3 šake grožđica, šaku badema, oraha i lješnjaka te 2-3 žlice sirovog kakaa u prahu stavite u sjeckalicu. Dobivenu ljepljivu smjesu rukama oblikujte u kuglice te ostavite da se prosuše na zraku, a zatim ih pospremite u kutiju.
  • Sok od cikle - Pola cikle nareži na manje komadiće i ubaci u blender s nekoliko listova mladog špinata, sokom od jednog limuna, žličicom meda i 1 dcl vode. Sve dobro izblendaj i popij svježe. Uzimati jednom dnevno.
  • Smoothie - Sok od 1 naranče, nekoliko listova mlade blitve, 1 dcl bademova mlijeka i žličicu meda ubaci u blender i dobro izblendaj. Prelij u čašu, dodaj nekoliko kockica leda i popij svježe. Konzumirati ne više od jednom dnevno.
  • Sirup od suhih listova koprive - uzmite četiri-pet žlica suhog lista koprive. Prelij s 200 ml kipuće vode te ostavi da odstoji 10 minuta. Procijedi, dodajte 250 ml tamnijeg meda i 1 žlicu limunova soka. Spremi sirup u čistu staklenku i drži u hladnjaku. Djeca piju 1 do 3 male žličice, a odrasli 2 do 3 velike žlice dnevno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.