Zdravlje 25. ožujka 2024.

Mogu li kiseli bomboni zaustaviti napadaj panike?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako ne postoji siguran način za potpuno sprječavanje napadaja panike, mnogi na TikToku tvrde da su im kiseli bomboni pomogli ublažiti simptome nakon napadaja panike.

Liječnik Jason Singh koji je na svom TikToku podijelio ovaj trik s kiselim bombonima kaže da oni djeluju jer su okusni pupoljci zaokupljeni kiselim okusom što remeti osjećaj anksioznosti te odvraća pažnju od napadaja panike. Napadaji panike inače dolaze bez ikakvih znakova upozorenja, a uzrokuju strah i intenzivne fizičke reakcije u okolnostima kada ne postoji nikakva jasna prijetnja. Dok su napadaji panike često uzrokovani paničnim poremećajem, mogu se dogoditi i osobama s drugim zdravstvenim problemima, kao što su drugi anksiozni poremećaji, poremećaji raspoloženja, psihotični poremećaji ili kod ovisnosti o drogama. 

Uobičajeni pristupi suočavanju s napadom panike mogu uključivati ​​kombinaciju meditacije i vježbi disanja za smirivanje tijela i uma, kao i kognitivno-bihevioralne terapije za učenje novih strategija za odgovor na navalu simptoma. Neki koriste i antidepresive koji smanjuju učestalost i ozbiljnost napadaja panike.

@drjaysonisfresh

Whats your fav sour candy to use for panic attacks?

♬ original sound - Dr. Jason Singh

Kako kiseli slatkiši mogu pomoći

Iako zvuči nekonvencionalno, moguće je da kiseli slatkiši mogu smanjiti intenzitet ili trajanje napadaja panike. "Kad jedete nešto kiselo ili ljuto, promičete tehniku ​​uzemljenja koja vas potiče da se usredotočite na sadašnji trenutak te tako zaustavljate strah i vaš mozak dobiva informaciju da niste u stvarnoj opasnosti, čime se umanjuje intenzitet napadaja panike i na kraju potpuno prestaju,” kaže za Everyday Health terapeutkinja Catherine Del Toro. Kiseli slatkiši također bi mogli pomoći kod napadaja anksioznosti, koji su, za razliku od napadaja panike, uzrokovani specifičnom situacijom. 

Međutim, nema čvrstih znanstvenih dokaza da kiseli bomboni uopće pomažu, a također nije jasno izazivaju li ti slatkiši specifične promjene u tijelu ili mozgu koje prekidaju procese koji uopće dovode do napadaja panike. Ipak, nema ništa loše u tome da isprobate kisele bombone za upravljanje simptomima nakon što nastupi napadaj panike ili anksioznosti. No, neka ti bomboni ne budu jedina obrana od napadaja. "Ako ste skloni napadajima panike, bilo bi dobro primijeniti strategije poput dubokog disanja, tjelovježbe, lijekova i terapije kako biste kontrolirali svoju cjelokupnu anksioznost", kaže Del Toro dodajući da je najbolje potražiti stručnu pomoć za personalizirani tretman.

Možda te zanima... Simptomi paničnog napada i alati za samopomoć Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.