Zdravlje 05. prosinca 2023.

Jednostavan doručak za zdravo starenje prema stručnjaku za dugovječnost

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi već znaju da je uravnoteženi doručak ključan za dobar početak dana. Međutim, prema jednoj studiji, oni koji ga preskaču ne unose esencijalne hranjive tvari poput kalcija, vitamina C, vlakana i drugih važnih vitamina i minerala koji se često nalaze u uobičajenoj hrani za doručak.

Stručnjak za dugovječnost i prehrane Plave zone Dan Buettner smatra da je za zdravo starenje potreban uravnotežen doručak. Po njemu, idealan jutarnji obrok ne mora biti kompliciran već jednostavan kao što su zobene pahuljice. Buettner je upravo na svom Instagramu otkrio kako jede zobene pahuljice i kako povećava njihovu hranjivu vrijednost. 

Osim što su izvrsnog okusa, Buettner objašnjava da zobene pahuljice imaju sve glavne stavke neophodne za zdrav doručak, kao što je visok udio topivih vlakana (koja pomažu probavi), visok udio proteina i vitamina. Iako zdjelica običnih zobenih pahuljica mnogima neće zvučati primamljivo, Buettner svoje voli obogatiti visokokvalitetnim sastojcima koji su i hranjivi i ukusni. Koristi rezanu zob poznatiju kao steel cut oats u koju dodaje malo badema, datulja, javorovog sirupa i kuha ju u mlijeku od soje. 

omlet Možda te zanima... Tri najbolja izbora za doručak po preporuci trenera Hrana

Odabir prave vrste zobi

Za više hranjivih tvari, važno je i koje zobene pahuljice odaberete. Buettner bira rezanu zob jer ona sadrži 12,5 grama proteina, 10 grama vlakana i 350 miligrama kalija po obroku od 100 grama. Iako i instantna ili sitna zob ima svoje prednosti, rezana ih ipak ima više. Naime, rezana se najmanje obrađuje zbog čega ima više beta-glukana, vrsta topivih vlakna koja su odlična za zdravlje crijeva i srca, te ima ukusnu teksturu. Uz to, rezanoj zobi je potrebno više vremena za kuhanje u usporedbi sa sitnim zobenim pahuljicama. Rezanoj će možda trebati 30 do 40 minuta da omekša i upije tekućinu za kuhanje, dok sitnoj zobi treba samo nekoliko minuta da bude gotova. U konačnici, izbor je vaš. 

Možete napraviti i slane zobene pahuljice ako ne volite jesti slatko za doručak. Kako bi i dalje zadovoljili pravila prehrane Plave zone, dijetetičarka Kylie Sakaida za Well+Good donosi recept za slanu zobenu kašu koja ima 21 gram proteina i bogata je vlaknima. 

Umjesto zaslađivanja zobi javorovim sirupom i datuljama, Sakaida predlaže kuhanje zobenih pahuljica u juhi od pilećih kostiju, a možete dodati i svježeg špinata koji je bogat folnom kiselinom, soja umak, umak od kamenica, pečeno jaje i malo čili ulja. 

Palačinke bez brašna Možda te zanima... Palačinke bez brašna: zobene pahuljice i banana su sve što vam treba! Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.