Hrana 24. veljače 2024.

Tri najbolja izbora za doručak po preporuci trenera

omlet
Foto: Guliver/Shutterstock Omlet s povrćem izvrstan je obrok pun proteina i vlakana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Denis Rajčić, fitness trener i natural natjecatelj (INBA, IFBB & Musclemania) otkriva tri idealna doručka za one kojima je bitno da imaju zdravo i lijepo tijelo.

 | Author: Instagram/Denis Rajčić Foto: Instagram/Denis Rajčić Poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu jer nam daje mentalnu i fizičku energiju za cijeli dan. Također nas sprječava da se izgladnjujemo i da u krizi nastaloj zbog gladi odemo u najbližu pekarnicu. Brojna su istraživanja pokazala da oni koji doručkuju dobivaju više vlakana, kalcija, vitamina i minerala (vitamina A, C, riboflavina, cinka, i željeza) u prehrani, od onih koji preskaču jutarnji obrok. Doručak pomaže srcu, gustoći kostiju, metabolizmu i probavi, a ovo su najbolje namirnice za to:

Zobena kaša

Jedna je od najhranjivijih namirnica za doručak i općenito jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Istraživanja pokazuju da zob ima mnogo zdravstvenih blagodati: pomaže u mršavljenju (jer sadrži škrob i vlakna koji daju dulji osjećaj sitosti), održava nižu razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti (jer topiva vlakna snižavaju razinu kolesterola). Ne sadrži gluten i ima 100 posto cjelovito zrno, uz bogat izvor važnih vitamina, minerala i visoki udio vlakna i antioksidanta. U kašu volim dodati šumsko voće, chia i lanene sjemenke, bananu, cimet, posni sir i malo whey proteina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zeleni smoothie

Kao mješavina voća, povrća i bilja, smoothie je odličan način da u svoju prehranu uneseš više povrća, pogotovo sirovog. Smoothieji su bogat izvor vitamina i minerala i super rješenje kao brzi međuobrok, ali i za podizanje energije i sitosti prije treninga – za što je idealan jer je tekući, pa se brže probavi od čvrste hrane. Moja omiljena kombinacija je: banana, jabuka, kruška, mrkva, špinat (smrznuti ili svježi), đumbir, lanene i chia sjemenke i spirulina.

Možda te zanima... HIIT: 9 vježbi za cijelo tijelo i sve velike mišićne skupine Fitness

Jaja

Čine brz, hranjiv i ukusan doručak u bilo kojem obliku. Savršena su namirnica jer obiluju: proteinima, mastima i nizom esencijalnih vitamina i minerala što pomaže u izgradnji mišića. Istraživanja su pokazala da jedenje jaja za doručak povećava osjećaj sitosti, smanjuje apetiti i unos kalorija pri sljedećem obroku, stabiliziraju razinu šećera u krvi i inzulin, zbog čega su idealna za mršavljenje. Također, sadrže sve esencijalne aminokiseline u optimalnom omjeru. Idealna je kombinacija jaja s povrćem. Volim ih raditi s gljivama, paprikom i lukom. Ove tri namirnice možeš koristiti i kao međuobroke, ali tada prilagodi količinu svih sastojaka.

Više savjeta Denisa Rajčića potraži na njegovom instagram profilu.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.