Zdravlje 28. svibnja 2024.

Jedna promjena na licu mogla bi ukazivati na raka pluća

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rak pluća je na globalnoj razini među vodećim uzrocima smrti povezanih s rakom. Iako se za prevenciju ovog raka preporučuje nepušenje, treba biti svjestan i drugih čimbenika i znakova rizika.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pušenje je uzrok raka pluća u 85 posto slučajeva, ali to još uvijek znači da će u 15 posto slučajeva rak uzrokovati drugi čimbenici. "Važno je prepoznati znakove raka pluća jer rano otkrivanje daje veće šanse za preživljavanje", kaže za Parade dr. Raj Dasgupta, glavni medicinski savjetnik za Fortune Recommends Health.

No, ponekad je nemoguće uočiti znakove raka pluća. "Nažalost, pacijenti kojima je tek dijagnosticiran rak pluća često nemaju nikakve simptome", kaže Jimmy Johannes, dr. med., internist, pulmolog i specijalist za intenzivnu njegu u MemorialCare Long Beach Medical Center. Međutim, to nije uvijek slučaj, a jedan znak raka pluća može biti vidljiv na vašem licu. Pulmolozi su objasnili što je to, zašto se događa i što učiniti ako ga primijetite.

Jedna promjena na licu mogla bi biti znak raka pluća

Obješeno lice (često u kombinaciji s neznojenjem jedne strane lica) može biti znak raka pluća. "Ovi simptomi mogu odražavati leziju ili masu u gornjem dijelu ili vrhu pluća", kaže dr. Johannes. "Gornji dio pluća ima istu funkciju kao i ostatak pluća. Također je uključen u izmjenu plinova, unos kisika u krv i uklanjanje ugljičnog dioksida iz krvi, baš kao i ostatak pluća".

Klinički gledano, obješeno lice i svaki povezan nedostatak znojenja mogu značiti Hornerov sindrom. Dr. Johannes objašnjava da neki živci koji opskrbljuju živce lica i oka potječu iz leđne moždine, blizu donjeg dijela vrata i gornjeg dijela prsa. "Tumor u gornjem dijelu pluća može zahvatiti te živce, što rezultira neurološkim simptomima", kaže on.

Dr. Gupta dodaje da ljudi s Hornerovim sindromom također mogu imati bolove u ramenima i vratu

Možda te zanima... Rak pluća: Rani i kasni simptomi, načini liječenja i savjeti za prehranu Zdravlje

Je li obješeno lice uvijek znak raka pluća?

Ne, ali zahtjeva hitnu medicinsku pomoć. "Druge lezije koje mogu utjecati na isti skup živaca, od mozga sve do vrata, mogu uzrokovati isti skup simptoma, kao što je moždani udar, trauma baze lubanje ili kralježnice na području vrata, aneurizme ili disekcije torakalne aorte ili karotidne arterije, između ostalog", kaže dr. Johannes.

U tim slučajevima, brza medicinska pomoć može promijeniti i spasiti život. "Vrijeme je vrlo važno kod moždanog udara, stoga ne odgađajte liječničku pomoć", naglašava dr. Dasgupta. Dodaje da obješeno lice također može biti znak Bellove paralize, koja nije fatalna. "Bellova paraliza utječe na mišiće lica i može uzrokovati da jedna strana lica 'padne'", objašnjava. 

Možda te zanima... 'Simptomi koji su me iscrpljivali 2 godine prije dijagnoze raka pluća' Zdravlje

Drugi znakovi raka pluća koje ne biste trebali zanemariti

Obješeno lice nije jedini znak koji može ukazivati na rak pluća. "Rak pluća može se manifestirati kašljem, iskašljavanjem krvi, gubitkom težine, bolovima u prsnom košu i nedostatkom daha", kaže dr. Johannes. "Često rak pluća ne uzrokuje nikakve simptome dok nije uznapredovao".

Stopa petogodišnjeg preživljavanja puno je bolja kada se rak pluća dijagnosticira u ranoj fazi (63 posto) nego u kasnijoj fazi (osam posto), prema Američkom udruženju za pluća. Samo oko 27 posto slučajeva raka pluća se dijagnosticira u ovim ranim fazama. Međutim, podaci Američkog udruženja za pluća pokazuju da je rano otkrivanje u porastu, za devet posto u posljednjih pet godina.

"Ako postoji zabrinutost za rak pluća, preporučujem da potražite liječničku pomoć kako biste procijenili rizik od raka pluća." dr. Johannes kaže. "Znakovi i simptomi koji mogu upućivati na rak pluća često se objašnjavaju drugim stanjima ili čimbenicima, a rak pluća može biti manje vjerojatan razlog za simptome. Ipak, ako je sumnja dovoljno velika, rendgenska snimka prsnog koša i CT grudi mogu biti potrebni".

Prema dr. Gupti, rak pluća općenito se liječi kirurškim zahvatom, zračenjem, kemoterapijom ili njihovom kombinacijom. 

Možda te zanima... Mislila je da je istegnula mišić, a na kraju otkrila da ima rak pluća: "Bila sam u šoku" Zdravlje

Kako smanjiti rizik od raka pluća?

"Izbjegavajte pušenje i pasivno pušenje, i prestanite pušiti ako već to činite", kaže dr. Dasgupta. Ipak, nepušači i pasivni pušači također mogu razviti rak pluća. "Pokušajte smanjiti svoju izloženost plinu radonu, azbestu ili drugim karcinogenima, zdravo se hranite, redovito vježbajte i održavajte zdravu težinu", preporučuje dr. Dasgupta. 

cigarete Možda te zanima... Prestanak pušenja u bilo kojoj dobi smanjuje rizik od raka! Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.