Zdravlje Simptomi i pomoć 17. prosinca 2018.

Moja priča: lice mi se paraliziralo nakon što sam izašla mokre glave

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pareza facijalis je stanje u kojem zbog raznih uzroka dolazi do gubitka funkcije dijela lica. Svoj slučaj pareze facijalis s nama je podijelila čitateljica, a o parezi smo razgovarali s dr. Majom Roje Novak, spec. neurolog iz Privatne neurološke ordinacije i centra AKUMED.

"Parezu facijalis sam dobila jer sam izašla znojne glave na hladnoću. Bio je hladan vjetar i snijeg i osjetila sam da mi puše po zatiljku.Tu večer mi je oko počelo suziti i to nekontrolirano, nije se zaustavljalo. Jutro nakon sam se probudila sa paralizom na toj strani lica. Nakon odlaska liječniku, rekao mi je da će se samo pogoršavati i da se ne zna točan uzrok tome. Morala sam obaviti razne pretrage od provjere vida i sluha, vađenja krvi čiji su uzorak slali na Imunološki zavod u Zagreb te raznorazne ostale pretrage. Morala sam piti 4 vrste tableta 2 do 3 puta dnevno jer nisu znali uzrok dok nisu došli rezultati nalaza i tada sam krenula na fizikalnu terapiju. Fizikalna terapija je uključivala puštanje struje po tom dijelu lica kako bi se živci aktivirali, masaža lica te samostalne vježbe za mišiće lica. Liječenje je trajalo mjesec dana i tek nakon tih mjesec dana su stigli rezultati nalaza. Nažalost, bila sam bespotrebno umrtvljena tih mjesec dana jer se nije pronašao uzrok kako bi se krenulo s adekvatnim liječenjem", objasnila je čitateljica. Ona se oporavila od pareze lica nakon nekoliko tjedana bez ikakvih posljedica upravo zbog pravovremene reakcije. 

Simptomi tumora na mozgu i učestalost ovisno o životnoj dobi

Uzroci pareze facijalis

 | Author: Privatna arhiva Maja Roje Novak Foto: Privatna arhiva Maja Roje Novak Pareza može biti virusna, bakterijska, urođena, tumorska i pareza traume glave, kao što opisno ime kaže virusi i bakterije mogu uzrokovati parezu facijalis. Kod tumorske pareze, tumor može pritisnuti živac i uzrokovati slabost u mišićima lica. Isto tako, trauma kao što je prijelom kosti ili krvarenje u glavi mogu uzrokovati gubitak funkcije dijela lica. Nažalost, parezu lica nije moguće spriječiti. 

"Preventiva nije moguća osim u slučaju bakterijske kad se daju antibiotici", rekla je dr. Maja Roje Novak. No liječnica upozorava na posljedice pareze koja se ne liječi ili ne liječi pravovremeno. 

"Posljedica je odumiranje živaca, a to znači da neće prolaziti električni impuls kroz živac do mišića", objasnila je dr. Roje Novak. 

Bellova kljenut

Dr. Roje Novak smatra da je slučaj naše čitateljica Bellova kljenut ili Bellova paraliza, ali ističe da ne smatra prehladu krivcem za takvo stanje. 

"To je Bellova paraliza, a u ovom slučaju to je naprosto neka koincidencija s prehladom. Prehlada u smislu pothlađivanja je precijenjena okolnost za dobivanja neke bolesti", objasnila je dr. Roje Novak dodajući: "Bellova paraliza je stanje koje je dosta često jer obično nakon neke prehlade ili upale uha dođe do smetnji provođenja kroz živac koji je otečen i zadebljan u uskom koštanom kanalu pa električni impulsi ne mogu proći do mišića. Onda imamo deformaciju lica, lice se ne može aktivirati, kapak se ne može zatvoriti, usni kut se ne može pokrenuti kao niti obraz. Isto tako, može doći i do smetnji okusa u ustima. Terapija je fizikalna i povremena upotreba kortikosteroida."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

MSD medicinski priručnik objašnjava: "Bellova kljenut (paraliza) je iznenadna, idiopatska, jednostrana, periferna paraliza 7. moždanog živca. Simptomi su pareza polovice lica koja uključuje gornji i donji dio lica. Ne postoji specifična dijagnostička pretraga. Liječi se kortikosteroidima, lokalnom primjenom kapi i masti za oči, a povremeno se oko zatvori flasterom."

No, prema MSD-u uzrok za Bellovu kljenut je nepoznat, a obično joj prethodi bol iza uha. Paraliza lica obično se razvija kroz nekoliko sati, a oboljelom se obično javlja utrnulost ili osjećaj pritiska na licu. Isto tako, može doći do mlohavosti i ograničenih mogućnosti pomicanja lica te pravljenja grimasa. 

Ako osoba osjeća bolove i u licu se javljaju određeni simptomi pareze lice, najvažnije je pravovremeno reagirati jer se pareza lica može liječiti. 

7 razloga zbog kojih ti je lice natečeno, a isključeni su sol, alkohol i plakanje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.