Zdravlje 14. travnja 2024.

'Simptomi koji su me iscrpljivali 2 godine prije dijagnoze raka pluća'

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tridesetpetogodišnja Ashley iz Californije koju na na Tik Tok platformi možete naći pod ashleybreatheforward podiže svjesnost o raku pluća. Dvije godine prije nego što joj je dijagnosticiran rak pluća počela je primjećivati simptome za koje liječnici nisu nalazili objašnjenje.

Ashley naglašava koje je simptome imala kako bi upozorila druge da obrate pozornost i podvrgnu se temeljitim pretragama, ako ih primijete. Ashley je osjećala umor, imala je problema s gutanjem te bi se ponekad počela gušiti dok je jela. Sve te simptome pratio je osjećaj suhoće grla te je pila puno vode. Navela je i da joj je hrana imala drugačiji okus. Zatim je počela kašljati. Ashley navodi da liječnici njezinim simptomima nisu pridavali veliku pažnju, isključili su probleme s plućima budući da je nepušačica, a i mlade je životne dobi te je bila dobrog zdravlja, a trčala je i maratone.

Godinu dana od pojave prvih simptoma, otišla je na Hitnu zbog kašlja i glavobolje, ali samo su je testirali na covid i pustili kući. Potrošila je stotine dolara na sirupe protiv kašlja, stanje joj je utjecalo i na poslovni i privatni život, a onda su se simptomi intenzivirali. Počela je gubiti na težini i hripati, ali liječnici su većinu simptoma pripisivali stresu zbog nedavnog razvoda kroz koji je prošla. Kašalj joj je nekoliko mjeseci kasnije postao suh i intenzivan, napravili su joj rendgensku sliku koja je pokazala da je sve u redu jer se tumor kako joj je kasnije objašnjeno "skrivao" iza srca. "Da su me naručili na CT i MR tumor bi se pokazao, umjesto toga dali su mi inhalator", komentirala je Ashley.

@ashleybreatheforward Here are the symptoms I experienced leading up to my NSC lung cancer diagnosis as an otherwise healthy, young, and active woman. ##nsclc##lungcancer##cancerwarrior##lungcancerstage3##nonsmallcelllungcancer##lungcancerawareness##onelung##cancer##cancerpatient##cancersurvivors##lungcancerstage4##breatheforward ♬ original sound - Ashley • Breathe Forward

Nastavila je gubiti na težini i počela je ujutro povraćati. S inhalatorom u ruci istrčala je polumaraton, iako joj je za to trebalo znatno više vremena nego inače. Budući da je Ashley trčala polumaraton, liječnici su tvrdili da se ne može raditi o raku pluća. Stanje joj je postajalo sve gore, smršavila je, počela je naticati, nije mogla otići po djecu. Na nagovor svoje partnerice otišla je na Hitnu i inzistirala na dijagnozi.

Možda te zanima... Lijek prepolovio rizik od smrti kod česte vrste raka pluća Zdravlje

Liječnici su pronašli krvne ugruške u nozi i još jedan u desnom plućnom krilu, a zatim su otkrili stadij 4 raka pluća ne-malih stanica. Postoje dvije glavne vrste raka pluća: karcinom malih stanica i rak pluća nemalih stanica. Ne-malih stanica je najčešći, odgovoran je za devet od 10 dijagnoza raka pluća, i obično raste sporije. "Ispostavilo se da bih imala manje od pet mjeseci života da nisam počela s liječenjem kada jesam", rekla je Ashley. "Zaista sam zahvalna što sam imala ljude oko sebe koji su me slušali i voljeli jer mi je život ovisio o tome", rekla je. Ashley je u međuvremenu uklonjeno jedno plućno krilo i prolazi osmomjesečnu kuru kemoterapije, zračenja i imunoterapije.

Možda te zanima... 6 uzroka raka pluća koji nemaju nikakve veze s pušenjem Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.