Zdravlje Simptomi i pomoć 05. lipnja 2023.

Lijek prepolovio rizik od smrti kod česte vrste raka pluća

Foto: Pexels Novi lijek za rak pluća povećeva šansu za preživljenje nakon operacije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pokazalo se da lijek osimertinib prepolovljuje rizik od smrti od najčešće vrste raka pluća ako se uzima svakodnevno nakon operacije uklanjanja tumora, prema rezultatima kliničkog ispitivanja predstavljenima u nedjelju.

Rezultati su objavljeni u Chicagu na najvećoj godišnjoj konferenciji specijalista za rak, čiji je domaćin Američko društvo za kliničku onkologiju (ASCO). Rak pluća je oblik bolesti koji uzrokuje najviše smrti, s otprilike 1,8 milijuna smrtnih slučajeva svake godine u svijetu. Lijek koji je razvila farmaceutska grupacija AstraZeneca zove se osimertinib i prodaje se pod imenom Tagrisso.

Cilja na rak pluća kod pacijenata koji boluju od takozvanog raka ne-malih stanica, najčešćeg tipa koji pokazuje određenu vrstu mutacije. Te mutacije, na takozvanom receptoru epidermalnog faktora rasta ili EGFR, pogađaju 10 do 25 posto pacijenata s rakom pluća u Sjedinjenim Državama i Europi te 30 do 40 posto u Aziji.

Kliničko ispitivanje uključilo je 680 sudionika u ranoj fazi bolesti (stadije 1b do 3a), u više od 20 zemalja. Morali su prvo biti operirani kako bi se uklonio tumor, zatim je polovica pacijenata svakodnevno uzimala lijek, a druga placebo. Rezultat je pokazao da je uzimanje tablete rezultiralo 51 postotnim smanjenjem rizika od smrti za liječene pacijente, u usporedbi s placebom.

Možda te zanima... Novi lijek povećava šanse za preživljenje nakon operacije raka pluća Zdravlje

Nakon pet godina, 88 posto pacijenata koji su uzimali terapiju bilo je još uvijek živo, u usporedbi sa 78 posto pacijenata koji su uzimali placebo. Ovi podaci su "impresivni", rekao je Roy Herbst sa Sveučilišta Yale koji ih je predstavio u Chicagu. Lijek pomaže "spriječiti širenje raka na mozak, jetru, kosti", dodao je na konferenciji za novinare. Otprilike trećina slučajeva raka ne-malih stanica može se operirati kada se otkrije, rekao je.

"Mislim da mi je teško dočarati koliko je ovo otkriće važno", rekao je Nathan Pennell iz Cleveland Clinic Foundation na konferenciji za novinare. "Počeli smo ulaziti u eru personalizirane terapije za pacijente u ranom stadiju", rekao je Pennell, koji nije sudjelovao u ispitivanjima, te je istaknuo da "trebamo čvrsto zatvoriti vrata nepersonaliziranom liječenju za sve osobe s rakom ne-malih stanica pluća." Osimertinib je već odobren u desecima zemalja za različite indikacije, a već ga je primilo oko 700.000 ljudi, navodi se u priopćenju AstraZenece. Herbst je naglasio potrebu pregleda pacijenata kako bi se otkrilo imaju li EGFR mutaciju. Inače, rekao je, "ne možemo koristiti ovaj novi tretman." Osimertinib, koji cilja na receptor, uzrokuje nuspojave koje uključuju jak umor, osip na koži ili proljev.

Možda te zanima... Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB): Simptomi, uzroci, liječenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.