Zdravlje 06. kolovoza 2023.

Mozak u magli: Na što točno ukazuje simptom opće smušenosti?

Foto: shutterstock Zbunjenost i zaboravljivost ponekad uistinu mogu stvoriti osjećaj kao da nam se magla nadvila nad glavom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Moždana magla je pojam koji se sve više koristi za opisivanje stanja smušenosti, smanjene koncentracije i opće "smotanosti". Iako nije dijagnoza, može utjecati na zdravlje i kvalitetu života, a otkloniti ju možete uz nekoliko promjena životnih navika.

Nakon neprospavane noći se budite potpuno zbunjeni. Pokušavate napraviti šalicu kave, no žlica vam ispadne na pod i prosipate šećer po cijeloj kuhinji. Krenete na posao i jednostavno se ne možete sjetiti gdje ste spremili one važne papire koje danas trebate predati. Sve su to događaji koji su vam se sigurno nekada dogodili, a upravo oni upućuju na moždanu maglu. Doktorica psihijatrije i neurobiologije Sabina Brennan s Trinity College Dublin za Good housekeeping je pobliže objasnila ovu pojavu. 

Moždana magla nije dijagnoza nego simptom

Kada bi liječniku rekli da vas muči moždana magla, vjerojatno bi vam odmah rekao da takvo stanje službeno ne postoji, no kada bi o tome pričali s prijateljicama, sigurno bi znale na što mislite. Osjećaj da ste pomalo izgubljeni, teško pronalazite prave riječi, pamćenje vam je otežano te se teško koncentrirate sve su to znakovi moždane magle. Jednostavno osjećate se kao da vam je mozak usporen i da ne vladate svojim mislima i postupcima koliko biste htjeli. Doktorica Brennan dodaje kako moždana magla sama za sebe nije dijagnoza, ali je simptom da nešto nije u redu s vašim tijelom. 

Najčešći simptomi su gubitak mentalne jasnoće, nemogućnost koncentriranja na pojedini zadatak, smanjena mogućnost učenja i pamćenja, usporeno razmišljanje, teško pronalaženje riječi koje želimo reći i opća "smotanost". Ovisno o tome koji dio mozga je zahvaćen, možete osjetiti pojačan umor, ali i biti posebno nervozni i lako planuti. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zbunjenost, smušenost i problemi s pamćenjem najčešći su simptomi moždane magle

Uzrok može biti zdravstveni problem ili loše navike

Simptomi moždane magle mogu brzo doći, ali isto tako brzo nestati. Iako nisu tako pogubni za fizičko, mogu ostaviti velike posljedice na mentalno zdravlje. Također utječu i na kvalitetu života pa se često možemo naći pogubljeni na poslu ili u razgovoru s prijateljima.

Moždanu maglu mogu uzrokovati brojni poremećaji poput neravnoteže hormona, razni lijekovi, a može biti čak i posljedica zaraze koronavirusom. Ipak, Brennan navodi da je glavni uzrok ovog osjećaja smušenosti nedovoljna briga o zdravlju mozga. Briga o zdravlju mozga uključuje kvalitetan san, uravnoteženu prehranu, fizičku aktivnost te mentalne vježbe kojima se rješavate stresa. Važno je otkloniti sumnju na druga ozbiljna stanja koja uzrokuju ovakve simptome. 

Promjena životnih navika je ključ oporavka

San, stres, prehrana i tjelovježba - ovo su četiri područja života koja trebate promijeniti kako biste otklonili moždanu maglu. Možda zvuči kompleksno, ali rješenje može biti jednostavno. Dok su nekima nove navike lake za stvoriti, postoji jasan obrazac kako uvesti novu naviku u život čak i ako niste vrlo disciplinirana osoba. 
 

Možda te zanima... Spavanje pored psa može ti osigurati bolji san Zdravlje

Prvi korak je pronaći okidač. Okidač može biti bilo što: SMS poruka, neka osoba ili jednostavno ideja. Iduća stvar je nagrada, odnosno radnja koju ćemo činiti kao bi se nagradili za izvršen zadatak. Okidač i nagrada u kombinaciji potiču osjećaj iščekivanja koji vodi do želje za određenom radnjom koja s vremenom postaje rutina te je tako stvorena nova navika. Tako, primjerice, možete namjestiti alarm u 23:00 koji će biti okidač da krenete na spavanje. Nagrada za odlazak na spavanje neka bude šalica omiljenog čaja. S vremenom ćete iščekivati taj dio dana jer znate da ćete uživati u omiljenom čaju što će napraviti zatvoreni krug i novu naviku. 

Koje navike promijeniti ovisi o tome kakav život vodite

Možda se hranite zdravo, ali ne spavate dovoljno ili ste jednostavno cijeli dan pod stresom. O tome koje navike trebate promijeniti najbolje znate sami. Izdvojili smo praktične savjete doktorice Brennan koji će vam pomoći sa svakim aspektom zdravih navika. 

  • San

Za dobar san najvažniji je jasan raspored. Pokušajte svaku večer krenuti na počinak u isto vrijeme. Kako se količina dnevne svjetlosti smanjuje, tako polagano smanjujte i količinu svjetlosti u domu te ostavite upaljene tek prigušene svjetiljke. Prije odlaska u krevet nemojte koristiti mobitel ili gledati televizor, a nemojte niti vježbati. Jednom kada alarm zazvoni, nemojte ga odgađati nego se odmah probudite, a kada se probudite odmah maknite zastore kako bi u prostoriju ušlo dnevno svjetlo. 

  • Stres

Čak i ako se osjećate da je stres potpuno obuzeo vaše tijelo i um, zapamtite da uvijek imate kontrolu nad svojim mislima i postupcima te da nije sve izgubljeno. Smiriti se u stanju stresa može biti teško, ali pokušajte situaciju pogledati objektivnije i vidjet ćete da je dosta stresa koje si nabijate zapravo rezultat vaše pristranosti problemu. Kako se ne biste doveli u stanje stresa, pokušajte na sebe staviti manje pritiska da sve što radite bude savršeno. Nekada stvari koje radite jednostavno trebaju biti dovoljno dobre, a ne savršene. Druga stvar koja je važna je biti prisutni u trenutku. Kada smo pod stresom lako odlutamo u svoje misli, ali se pokušajte vratiti čvrsto na zemlju. Ne zaboravite na zabavu u životu jer je ona najveći antistres lijek koji postoji. 
 

Salo1 Možda te zanima... Šest znakova da te je stres načeo i da hitno trebaš stati Zdravlje
 
  • Prehrana

Nitko ne može promijeniti prehrambene navike preko noći, ali može započeti s najmanjim koracima. Pokušajte u svakodnevni meni uvrstiti više zdravijih namirnica i polako izbacivati nezdrave. Ovaj proces može trajati koliko god vam je potrebno, sve dok je krajnji rezultat pozitivan. Ako tražite koje namirnice jesti, najviše stručnjaka se slaže da je mediteranska prehrana put kojim trebate ići. Također nemojte zaboraviti jesti više namirnica bogatih vitaminom B12, željezom te omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje mozga. 

  • Vježbanje

Pod pojmom vježbanje Brennan navodi ne samo fizičku tjelovježbu nego i mentalnu. Osim što je dobro svaki dan se kretati barem pola sata, nemojte zaboraviti trenirati svoj mozak novim i zanimljivim iskustvima ili hobijima. Svakako duge periode sjedenja pokušajte prekinuti kratkom šetnjom, a dobra je ideja i nekoliko puta tjedno vježbati jogu koja vam pomaže opustiti i tijelo i um. 
 

Možda te zanima... 5 znakova da se ne krećete dovoljno Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.