Zdravlje Prirodno liječenje 29. studenoga 2018.

Spavanje pored psa može ti osigurati bolji san

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova istraživanja pokazuju da trebaš pustiti svog psa u krevet jer ti njegova prisutnost može osigurati kvalitetan san.

Pretty 52 prenosi da ti spavanje pored psa može osigurati bolji san. Neki vlasnici pasa su svjesni ove činjenice već duže vrijeme. Međutim, kako svi volimo znanstvene dokaze za ono što već znamo, dobili smo potvrdu i za ovo. 

Kako tvoj pas može postati tvoja glavna motivacija za vježbanje?

Studija pod nazivom "Ispitivanje kvalitete spavanja odraslih žena i povezanost s kućnim ljubimcima" ispitala je 962 žene u Sjedinjenim Američkim Državama, a istraživači su htjeli provjeriti kako vlasništvo kućnog ljubimca utječe na spavanje. Studija je pokazala da 55% sudionika dopušta da barem jedan od njihovih pasa spava u krevetu, a 31% dijeli krevet s mačkom. Ista studija je pokazala da 57% sudionika dijeli svoj krevet s partnerima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rezultati istraživanja došli su zaključka da mačke i ljudi ometaju spavanje, dok su psi idealni za dijeljenje kreveta. Bez obzira na to imaš li ogromnog njemačkog ovčara ili malog maltezera, čini se da psi imaju urođenu sposobnost da nas utješe i pomognu nam da čvrsto spavamo bez da nas uznemire. 

Zašto vlasnici vole spavati pored psa? 

Kako većina vlasnika psa voli spavati pored psa, postoje i objašnjivi razlozi za to. Naime, najčešći razlog je to što su psi topli, oni imaju tjelesnu temperaturu tri do šest stupnjeva veću od naše, što ih čini učinkovitim grijačem tijekom hladnih noći. 

Također, psi nam pomažu da se opustimo, njihovo ritmično disanje, osigurava bolji san. Uz to, blizina psa povećava protok oksitocina, hormona povezanog s nježnošću i srećom. Treći razlog je osjećaj sigurnosti. Mnogi od nas osjećaju se ranjivo kad leže sami u mraku. Prisutnost psa, bez obzira na veličinu, može nam pružiti osjećaj zaštite

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.