Zdravlje Simptomi i pomoć 23. travnja 2022.

6 uzroka boli u koljenima koji nisu povezani sa starosti

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koljena su najveći zglobovi u tvom tijelu - trebaš ih praktički za sve što radiš, a kao posljedica toga trpe puno. Bol u koljenima je uobičajeno stanje u svakoj životnoj dobi, a slijede neki od razloga zašto bi se mogla pojaviti prije starije dobi.

Bol u koljima može se manifestirati kroz krckanje, iskakanje, oticanje ili nestabilnost (ili kombinaciju ovih stanja). 

Bez obzira kako se pojavila, ako dođe do toga da više ne možeš izdržati bol ili primijetiš neku deformaciju (crvenilo, oticanje...) na koljenu moraš se svakako obratiti svom liječniku, pogotovo ako to slijedi i povišena temperatura jer bi se moglo raditi o nekoj infekciji, piše portal Prevention.com.

Robert Kaufman, klinički specijalist fizikalne terapije na NYU Langone’s Rusk Rehabilitation upozorava da je najveći rizični faktor kod boli u koljenima gubitak snage i fleksibilnosti oko zgloba: "Kada osobe osjećaju bol, u većini slučajeva se to događa zbog određenog tereta u svom tijelu koje ono više ne može podnijeti."

Kaufman objašnjava kako taj 'teret' može biti višak kilograma, ili promjena u rutini trčanja, a u svim tim slučajevima mišići više ne mogu podupirati koljena kako bi podnijela taj dodatni stres.

Trcanje2_2 Možda te zanima... Trčanjem mogu stradati koljeno i kuk! Fitness Možda te zanima... "Tajni jezik vašeg tijela": Psihosomatski uzroci boli u koljenu Psiha i seks

Bol ispod koljena ili preko prednje strane koljena

Mogao bi biti: Tendinitis

Ponekad aktivni životni stil može negativno uzvratiti na zdravlje. Biciklisti, osobe koje trče ili se bave nekim sportom koji uključuje skakanje (tenis, košarka) su podložniji patelarnom tendonitisu (skakačkom koljenu) koji se manifestira preko prednjeg dijela koljena ili odmah ispod njega

Ova ozljeda zbog pretjerane aktivnosti uzrokuje upalu u patelarnoj tetivi, tkiva nalik na vrpcu koje spaja koljeno s cjevanicom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Osjetljivo i natečeno koljeno

Mogao bi biti: Burzitis

Burse su male, tekućinom ispunjene vrećice koje okružuju koljeno. Nalaze se između mišića i tetiva, a neke su povezane i sa zglobnom šupljinu i uključene su u cirkulaciju sinovijalne tekućine.

Kada se one upale nateknu i uzrokuju bol, kaže Zachary Rethorn, ortoped sa University of Tennessee at Chattanooga. Liječenje zahtijeva fizikalnog terapeuta i prilagođen program vježbanja.

No, čim se pojavi treba smanjiti fizičku aktivnost i masirati koljena 10 do 15 minuta svakih par sati.

Bol koju slijede oticanje i ukočenost

Moglo bi biti: Puknuće meniskusa

Jedna od najčešćih ozljeda koljena uključuje jedan ili oba meniska, vezivno-hrskavična tkiva koja se nalaze unutar koljena, a imaju oblik polumjeseca (slovo C).

Kod mlađih ljudi često je uzrokovano traumom ili pretjerano agresivnim zakretanjem koljena, kod npr. atletičara, košarkaša ili tenisača. 

Može se dogoditi i nakon 30. godine života zbog trošenja zgloba. Jedino rješenje je operacija. 

Naglo iskakanje koljena koje slijedi bol, oticanje i nemogućnost podnošenja tereta

Moglo bi biti: Puknuće prednjeg križnog ligamenta

Uobičajena ozljeda kod atletičara, a većina slučajeva veže se i uz puknuće meniskusa. 

Žene su pak u većoj opasnosti, a veličina ozlijede može varirati od malenog puknuća do potpunog uništenja ligamenta. Iako fizikalna terapija može pomoći u liječenju, operacija je ipak trajno rješenje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ukočena, osjetljiva koljena koja krckaju i otiču 

Mogao bi biti: Artiritis

Osteoartritis uglavnom napada koljena i posljedica je trošenja zglobova. Najuobičajenija je vrsta artritisa i može se početi manifestirati u tridesetim godinama života zbog narušavanja jastučića u koljenu. 

Bol na vanjskom dijelu koljena koja se širi do kukova

Mogao bi biti: Iliotibijalni sindrom 

ITB sindrom (iliotibial band syndrom) ili trkačko koljeno se na svu sreću može vrlo lako izliječiti. Iliotibijalna sveza je čvrsta tetivna traka koja se nalazi sa vanjske strane natkoljenice spaja kuk s vanjskim, bočnim dijelom koljena. 

Osobe koje se bave trčanjem, biciklisti i bilo tko tko učestalo rasteže i savija koljena najvjerojatnije će istrošiti mišiće koje su povezane s iliotibijalnog svezom što će uzrokovati upalu i bol. 

Pomoći mogu odmor od treniranja i masiranje valjkom po nozi i koljenu. 

Koljena ti kvrckaju ili škripe? Liječnica otkriva što to signalizira

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.