Zdravlje Simptomi i pomoć 07. veljače 2023.

Novi lijek povećava šanse za preživljenje nakon operacije raka pluća

Foto: Pexels Novi lijek za rak pluća povećeva šansu za preživljenje nakon operacije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak pluća nemalih stanica najčešći je tip raka pluća. Kliničko ispitivanje pokazalo je da je osimertinib, koji je ciljana terapija za ovu vrstu raka, poboljšao šanse pacijenata za preživljavanje nakon operacije. Osimertinib je bio bolji od placeba u smanjenju rizika od širenja raka na središnji živčani sustav i čini se da je nadmašio starije lijekove u istoj klasi testirane u drugim ispitivanjima. Ispitivanje je potvrdilo da je lijek siguran i da ga pacijenti dobro podnose, navodi Medical News Today.

Rak pluća nastaje iz stanica pluća čiji je rast nenormalan i čije stanice su se razmnožile te stvorile tumor. Rak pluća nemalih stanica (NSCLC) vrsta je raka pluća koji se razlikuje od raka pluća malih stanica (SCLC) po tome kako tumorske stanice izgledaju pod mikroskopom. Tri su glavna tipa raka pluća: rak nemalih stanica karcinom skvamoznih (pločastih) stanica, adenokarcinom i karcinom pluća velikih (nediferenciranih) stanica. Dijagnosticiraju se na isti način, ali se liječe drugačije. Na rak pluća može se posumnjati ako osoba ima simptome kao što su uporan kašalj ili upala pluća, zadihanost, promuklost, bolovi u prsima ili iskašljavanje krvi. Drugi simptomi mogu biti povišena temperatura, gubitak apetita, neobjašnjivi gubitak tjelesne mase i iscrpljenost, navodi esmo.org

Rak pluća četvrti je najčešći rak u Europi, a rak pluća nemalih stanica čini od 85 do 90 % ukupnog broja slučajeva raka pluća. Pušenje je najveći rizični čimbenik za razvoj raka pluća. U Europi je došlo do smanjenja smrtnosti od raka pluća kod muškaraca, dok kod žena smrtnost raste što odražava spolne razlike u trendovima pušenja.

Rak pluća nemalih stanica često metastazira

Prema Američkom društvu za rak (American Cancer Society)  od 80 do 85 % svih karcinoma pluća je tip poznat kao rak pluća nemalih stanica (NSCLC). Najveći faktor rizika za ovu vrstu raka pluća je pušenje. Neki pacijenti ne osjećaju simptome u ranim stadijima bolesti, ali kod onih koji razviju simptome, uobičajeni prvi znak je neobjašnjiv kašalj koji ne prestaje. Nakon dijagnoze, kirurzi mogu ukloniti dio ili sva zahvaćena pluća, što je poznato kao "kirurška resekcija". Kemoterapija tada može spriječiti povratak raka nakon operacije. Međutim, rizik od recidiva raste u skladu s uznapredovalošću početnog raka. U bolesnika s NSCLC-om, rak se često širi ili metastazira u druge dijelove tijela, osobito središnji živčani sustav (SŽS). Klasa lijekova poznatih kao inhibitori receptora epidermalnog faktora rasta može poboljšati šanse pacijenata za preživljavanje bez bolesti. Lijekovi blokiraju receptor koji potiče nekontrolirano dijeljenje stanica, što je obilježje raka.

Osimertinib: Nova terapija koja obećava

Rezultati kliničkog ispitivanja sada pokazuju da je novi inhibitor u ovoj klasi, nazvan osimertinib, siguran i poboljšava šanse pacijenata za preživljavanje bez bolesti nakon operacije. Istraživači nagađaju da bi lijek također mogao biti učinkovitiji od postojećih inhibitora u sprječavanju širenja raka. "Ova se terapija dobro podnosila i spriječila je pacijente da razviju metastaze na udaljena mjesta kao što su mozak, kosti i druga područja pluća", kaže glavni istraživač dr. Roy S. Herbst, (medicinska onkologija), prof. farmakologije i zamjenik ravnatelja Yale Cancer Centera u New Havenu, CT. "Ovo je uistinu utjecalo na živote naših pacijenata", dodaje. Rezultati kliničkog ispitivanja objavljeni su u Journal of Clinical Oncology.

prevencija Možda te zanima... Razgovor s onkologom: O uzrocima nastanka raka i prevenciji Zdravlje

Kako je istraživanje provedeno

Ispitivanje je uključilo 682 bolesnika s NSCLC-om koji su prošli potpunu resekciju pluća, sa ili bez naknadne kemoterapije. Svi su pacijenti bili pozitivni na mutaciju u genu koji proizvodi receptor epidermalnog faktora rasta mutacije (EGFR). Mutacija povećava aktivnost ovog receptora, za čije je blokiranje osimertinib osmišljen. "EGFR mutacije su najčešća mutacija identificirana kod ljudi s rakom pluća koji nikada nisu pušili", kaže dr. Nadia Yousaf, onkologinja u The Royal Marsden NHS Foundation Trust u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, koja nije bila uključena u studiju, ali je objasnila procese za Medical News Today.  "Svi karcinomi pluća dijagnosticirani u Ujedinjenom Kraljevstvu rutinski se pretražuju na ovu mutaciju", dodala je.

Dr. William Dahut, glavni znanstveni direktor Američkog društva za borbu protiv raka, primijetio je da je to također slučaj u Sjedinjenim Državama. "U  SAD-u se svi pacijenti s rakom pluća nemalih stanica podvrgnu molekularnoj analizi tumora kako bi se potražile potencijalne ciljane terapije, uključujući EGFR, ali nažalost to ne radi uvijek”, rekao je.

U kliničkom ispitivanju, istraživači su nasumično dodijelili pacijentima da uzimaju ili 80 miligrama osimertiniba ili placebo pilulu jednom dnevno tri godine. Nakon četiri godine, 73 % pacijenata koji su uzimali osimertinib bilo je živo i bez raka, u usporedbi s 38 % onih koji su uzimali placebo.

 
Možda te zanima... Ovaj jednostavan test mogao bi te upozoriti na rak pluća Zdravlje

Manji rizik od širenja raka

Manje je pacijenata u skupini koja je primala osimertinib razvilo metastaze lokalno ili drugdje u tijelu, uključujući centralni živčani sustav, u usporedbi s pacijentima u skupini koja je primala placebo. U svom radu, istraživači kažu da bi osimertinib mogao biti bolji od starijih lijekova u istoj klasi u sprječavanju širenja raka na centralni živčani sustav. Međutim, primjećuju da su klinička ispitivanja ovih drugih lijekova uključivala različite populacije pacijenata i vrijeme praćenja.

Zbog toga je teško napraviti izravnu usporedbu između njihovih rezultata i novog ispitivanja. Novoobjavljena studija ažuriranje je prethodnog rada, u kojem su objavljeni rezultati nakon dvije godine liječenja osimertinibom. Autori zaključuju: "Ovi ažurirani podaci naglašavaju važnost rutinskog testiranja EGFR-a pri dijagnozi kako bi se osiguralo da pacijenti imaju priliku za optimalno liječenje".

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.