Zdravlje 30. rujna 2021.

12 prirodnih rješenja za prevenciju napada žuči

Foto: shutterstock Čaj od sjemenki lana pomaže otkloniti bol uzrokovanu napadom žučnjaka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Napad žuči može biti izrazito bolan, ali i ukazati na probleme s ostalim organima, primjerice jetre. Olakšati simptome i spriječiti nastanak problema možeš pomoću nekoliko prirodnih sastojaka

Žučnjak ili žučni mjehur je mali organ koji skladišti žuč koju proizvodi jetra. Pomoću cjevčica je spojen na gušteraču i zatim na tanko crijevo gdje prema potrebi luči žuč kako bi pomogao probaviti kolesterol, masti i vitamine topive u mastima koje unosimo prehranom. 

Ako se jedna od cjevčica koja prenosi žuč začepi možemo osjetiti snažnu bol, mučninu pa čak i naša koža i bjeloočnice mogu poprimiti žućkastu boju. Najizraženiji simptom je ipak bol koja se može protezati skroz do ramena, a kao rješenje mnogi odstranjuju žučnjak kako bi spriječili ponovne komplikacije u budućnosti.

Žučni kamenac najčešći je uzrok napad žučnjaka, no nije jedini, prenosi Healthline. Problemi s jetrom direktno uzrokuju probleme sa žučnjakom pa uzrok možemo tražiti i u njoj. Drugi uzroci su razne upale, tumori, nepravilan rad sfinktera koji reguliraju lučenje žuči, tumori i druga neobjašnjena stanja. 
 

Možda te zanima... Dva tipa žučnih kamenaca i uzroci zbog kojih nastaju Zdravlje

Postoje druga rješenja osim uklanjanja žučnjaka

Iako većina ljudi na pojavu prvih problema sa žučnjakom odluči ukloniti ovaj mali organ, to nije nužno i jedino rješenje. Postoji nekoliko prirodnih načina kako ublažiti simptome ili spriječiti nastajanje problema. Ovo su neki od njih:

Žučne soli

Upravo su žučne soli glavne komponente žuči i zadužene su za probavu masnoća. Ako naša jetra ne funkcionira pravilno i potrebno joj je "pomoći", žučne soli možemo unositi u organizam u obliku suplemenata, prenosi WellnessMama

Cikla

Ova jarko ljubičasta namirnica sadrži betain, aminokiselinu koja pomaže u lakšem protoku žuči od jetre do tankog crijeva. Iako se može piti kao suplement, najbolje ga je unositi svježim ciklama koje imaju i mnogo vlakana te drugih nutrijenata koji pomažu zdravom probavnom sustavu. 
 

Možda te zanima... Sok koji podržava rad jetre i dobar je za žuč Hrana

Betain s klorovodičnom kiselinom

Ovaj suplement koji spaja betain iz cikle i klorovodičnu kiselinu koja se već nalazi u želucu pomaže ojačati djelovanje želučane kiseline i tako lakše razgraditi hranu u želucu. Ako se hrana ne razgradi dobro u želucu, može kasnije preopteretiti jetru i žučnjak. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Cikla sadrži betain, aminokiselinu koja potiče proizvodnju žuči

Ekstrakt lista artičoke

Artičoka sadrži spoj cinarin koji potiče proizvodnju žuči u jetri i olakšava protok žuči prema i od žučnog mjehura. Također pomaže i u obnavljanju malih oštećenja jetre, a piti se može u obliku kapsula ili praha koji otopimo u vodi. 

Probavni enzimi

Cijeli koktel probavnih enzima možemo u organizam unijeti putem kapsula. Radi se o enzimima koji pomažu u svakom koraku probave, a posebno je korisno potaknuti one uključene u proces razgradnje masnoća kako bi olakšali posao jetre i žučnjaka.

Čaj od sjemenki lana

Portal WellnessMama prenosi kako je čaj od sjemenki lana odličan čak i za smanjenje boli tijekom napada žučnjaka. Iako je lan kao i druge sjemenke masan, kuhanjem u vodi njegove masnoće se ne otapaju. Istraživanja su potvrdila da čaj od sjemenki lana potiče proizvodnju žuči, a kako bi ga pripremila jednostavni prokuhaj jednu žlicu sjemenki u dvije šalice vruće vode pet minuta i zatim ostavi da se namače još deset. Čaj procijedi i popij odmah. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Bol u abdomenu najčešći je znak napada žučnjaka

Psyllium ljuskice

Osim što su prirodni laksativ, psyllium ljuskice mogu pomoći i u proizvodnji žuči, prenosi American Journal of Surgery. Također sprječava sam nastanak problema sa žučnjakom, a potiče i zdravu probavu kroz cijeli trakt. 

Tjelovježba

Jedan od najvećih rizika razvijanja problema sa žučnjakom je prekomjerna tjelesna težina. Fizička aktivnost može nam pomoći održati optimalnu tjelesnu težinu, a isto tako smanjiti šansu pojave problema sa žučnjakom. Liječnici savjetuju da bi dnevno trebala ciljati na 30 minuta lagane tjelovježbe, bilo da je to hodanje, trčanje ili nešto intenzivnije. 
 

Možda te zanima... Žučna dijeta - što trebate jesti kako biste držali žuč pod kontrolom? Dijeta
 

Prije nego što odlučiš isprobati ova prirodna rješenja za napad žuči, svakako se posavjetuj sa svojim liječnikom. Nekada je uklanjanje žučnjaka jedini način kako spriječiti ponovni napad, ali postoje slučajevi kada ti prirodni sastojci i tjelovježba ipak mogu pomoći. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.