Rijetko kada razmišljamo o zdravlju svog žučnog mjehura. Brinemo o srcu, mišićima, probavnom sustavu, ali žuč nam rijetko pada na pamet, sve dok počne raditi probleme. Pravilnom prehranom možete ih izbjeći.
Žučnjak je vrećica smještena ispod jetre, koja služi kao spremište žuči sve dok ona ne bude potrebna za probavu masti u tankom crijevu. Većina žučnih kamenaca, točnije tri četvrtine, nastaje iz kolesterola. Iako kolesterol ima udio od svega 5 % u sastavu žuči, problematičan je zbog svoje niske topljivosti. Dok god je omjer kolesterola u ravnoteži sa žučnim solima, problema nema. No, ako jetra počne lučiti previše kolesterola, dolazi do prezasićenja i kolesterol se počinje taložiti izvan otopine žuči. Tako nastaju žučni kamenci. U situacijama kada žuč stvara velike probleme, žučni mjehur se može kirurški ukloniti te osobe, uz prilagodbu prehrane, nastavljaju normalno živjeti. Ipak, žučni mjehur je tu s razlogom i zato treba brinuti brini o njemu.
Osnovna pravila prehrane za zdravlje žuči
Četiri su glavne smjernice u prehrani kojih se treba pridržavati, ako želite držati žuč pod kontrolom.
- Ne jedite više no što vam je potrebno.
- Ne jedite kada ste pod stresom.
- Jedite što više svježih namirnica.
- Izbjegavajte procesiranu hranu.
Pomoć kod žučnog i bubrežnog kamenca
Važno je naglasiti da nisu sve masti loše i da to što želite držati razinu kolesterola pod kontrolom ne znači da trebate apsolutno izbjegavati sve masnoće. Ipak, održavanje zdrave tjelesne težine je ključno za zdravlje žučnog mjehura.
Tajna je u tome da dozirate masnoće u manjim količinama i jedete češće obroke bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Svakako u prehranu uključite što više vlakana jer se prehrana siromašna vlaknima često veže uz probleme žuči.
Namirnice dobre za žuč
- brokula
- cvjetača
- celer
- mrkva
- naranča
- banana
- tikvica
- ananas
- papaja
- trešnja
- avokado
- ocat
- rotkvica
- limun
- grožđe
- lubenica
- laneno ulje
- pmeso peradi
- teletina
- riba.
Namirnice loše za žuč (trebaju ih izbjegavati, odnosno jesti u što manjim količinama osobe sa žučnim problemima)
- crveno meso
- pržena i procesirana hrana (kolači, keksi, grickalice, paštete, kobasice)
- svinjska mast i druge masnoće životinjskog podrijetla
Pušenje može doprinijeti poremećajima u radu žučnog mjehura pa, ako ikako možete, izbjegni ovu nezdravu naviku ili barem smanjite količinu cigareta.
Žučni kamenci: Uzroci nastanka, simptomi, liječenje, prehrana i prevencija
Informacije za članak su iz tekstova missZDRAVE koje su pisale nutricionistice iz Vitaminoteke.