Zdravlje Prirodno liječenje 01. kolovoza 2021.

10 namirnica koje preveniraju rak pluća

Foto: Guliver/Shutterstock Nedavna su istraživanja pokazala da se rizik od raka pluća kod nepušača povećava ako njihova prehrana ima visok glikemijski indeks, što je hrana koja relativno brzo povećava šećer u krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da rak pluća nije bio čest prije 1930., ali se dramatično povećao tijekom sljedećih desetljeća kao rezultat sve učestalijeg pušenja duhana i to kod oba spola.

Mind Body Green ističe da nisu samo pušači u opasnosti, novi dokazi pokazuju da prehrana može imati značajnu ulogu u ovoj bolesti. Prehrana u koju je uključeno voće i povrće može smanjiti rizik od raka pluća, dok je konzumacija crvenog mesa, zasićenih masti i mliječnih proizvoda povećava rizik. 

Zašto neke namirnice djeluje antikancerogeno i koji spojevi sprječavaju rak?

Nedavna su istraživanja pokazala da se rizik od raka pluća kod nepušača povećava ako njihova prehrana ima visok glikemijski indeks, što je hrana koja relativno brzo povećava šećer u krvi. Povećani šećer u krvi može povećati faktore rasta sličnih inzulinu koji su povezani s povećanim rizikom od raka pluća. Namirnice koje imaju visok glikemijski indeks su krumpir, bijela riža, tjestenina, sok i žitarice. Isto tako, treba izbjegavati dodatke (ali ne i hranu) koja sadrži beta karoten. 

Ovo su namirnice koje trebaš jesti u borbi protiv raka pluća i koje prirodno mogu smanjiti rizik: 

Jabuke

Ima istine u izreci: "Jedna jabuka na dan, tjera doktora van". Jabuke, a i kruške, sadrže fitokemijski floretin koji pomaže u apoptozi raka pluća što je programirana stanična smrt stanica koje su bolesne ili stare. Druga studija pokazala je da fitokemijski floretin pojačava učinak lijekova protiv raka. Jabuke također sadrže dozu vlakana i fitokemikaliju koji se naziva kvercetin koja ima važnu ulogu u inhibiranju rasta nekoliko vrsta raka. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Jabuke su povezane s nizom blagodati koje pomažu u promicanju dugoročnog zdravlja.

Papaja

Ovo tropsko voće dobar je izvor beta - kriptoksantina koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka pluća među nepušačima. Nemoj pokušavati dobiti ovaj ili bilo koji drugi kemijski spoj iz dodataka prehrani - oni zapravo mogu povećati rizik od raka. Uz to, papaja sadrži vitamin C i folate od kojih oboje igraju ulogu u smanjenju rizika od raka. 

Pistacije

Ovi orašasti plodovi dobar su izvor vitamina E, za kojeg je utvrđeno da je snažan dodatak prehrani. Naime, žene koje su pušile imale su 47 posto manje šanse da dobiju rak pluća ako su jele hranu bogatu vitaminom E. Osim pistacija, dobri izvori vitamina E uključuju sjemenke suncokreta, badema i pšenične klice. Pistacije također sadrže lutein i zeaksantin, dva karotenoida povezana sa smanjenim rizikom od raka pluća. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Mit je da nećeš sagorjeti one kalorije koje pojedeš prije spavanja

Rukola

Kao i brokula i prokulice ova biljka sadrži snažan spoj sulforafan koji se bori protiv raka. Konzumiranje ovog povrća povezano je sa smanjenim rizikom od nekoliko vrsta raka, osobito raka pluća i debelog crijeva. Čini se da sulforafan djelomično sprječava inhibiciju enzima histon deacetilaze za kojeg se zna da je uključen u rast i širenje stanica raka. Isto tako, rukola je lisnata zelena biljka koja sadrži i druge hranjive tvari u borbi protiv raka, kao što su vlakna, folate, karotenoidi i flavonoidi

Kamenice

Kamenice su savršeno predjelo koje se bori protiv raka, kao i druge školjke, i one su bogate cinkom koji je važan za imunitet. Istraživanja pokazuju da ovaj mineral može pomoći u borbi protiv raka pluća induciranjem apoptoze (programirana smrt stanice) stanica raka pluća i povećanjem učinkovitosti uobičajenog lijeka za kemoterapiju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Češnjak 

Tradicionalni lijek u borbi protiv raznih prehlada, može postati i tvoj saveznik u prevenciji raka pluća. Naime, jedna studija utvrdila da su ljudi koji su konzumirali sirovi češnjak najmanje dva puta tjedno smanjili rizik od raka pluća za 44 posto. I da, sirovi češnjak čini se važnim jer se vjeruje da su njegovi sumporni spojevi odgovorni za njegove prednosti i uvelike se smanjuju kad su izloženi toplini. Ovi spojevi djeluju na suzbijanje raka u tijelu, inhibiciju angiogeneze (rast krvnih žila) i popravak DNA.

Crveni luk

Crveni luk, kapar i jabuka vrhunski su izvor kvercetina, fitokemikalije s jakim antioksidacijskim svojstvima za koju se pokazalo da inhibira rast nekoliko vrsta raka. Nedavna studija izvedena na miševima pokazala je kvercetin bio učinkovit u inhibiranju metastaza (migracija raka u drugi dio tijela i glavni uzrok smrti od raka) raka pluća, ali je i produžio životni vijek miševa koji su imali rak pluća. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Borovnice

Šumsko voće sadrži protuupalne flavonoide naziva antocijanid, za koje mnogi stručnjaci vjeruju da su neki od najjačih fitokemijskih antioksidanata koje smo otkrili. Isto tako, jedan su od najvećih izvora hrane fitokemijske pterostilbene za koje se pokazalo da induciraju apoptozu stanica raka pluća, želuca, gušterače i raka dojke. Pterostilben također može biti učinkovito sredstvo protiv raka na temelju svoje sposobnosti da spriječi, inhibira ili zaustavi razvoj tumora. 

Đumbir

Đumbir sadrži snažne protuupalne i antioksidacijske spojeve koji ga čine odličnim za smanjenje rizika od bolesti povezanih s upalama poput raka. Također pomažu u održavanju uravnotežene razine šećera u krvi i inzulina što neizravno može smanjiti rizik od različitih vrsta raka čuvajući faktore rasta sličnih inzulinu. Osim toga, laboratorijske studija ukazuju da spojevi u đumbiru mogu izravno ometati puteve koji obično pomažu širenju stanica raka pluća, što smanjuje vjerojatnost metastaza. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Grah i leća 

Ne samo da su grah i leća fantastičan izvor vlakana, što može smanjiti rizik od raka, nego su i obogaćeni folnom kiselinom koja je protuupalna. Ovaj vitamin B može biti od posebne važnosti za ljude koji puše ili koji su nedavno prestali pušiti jer pušenje snižava razinu folata u tijelu. 

Jedna studija otkrila je da su pušači koji su dobili više folata u svojim dijetama smanjili rizik od raka pluća za 40 posto, što ukazuje na to da pomaže u zaštiti zdravih stanica od karcinogena u duhanskom dimu. Ostali izvori folata uključuju lisnato povrće i citruse. 

Važno je napomenuti da je cjelokupna prehrana važnija od namirnica s gore navedenog popisa. Stoga, nastoj uključiti voće i povrće u svoju svakodnevicu. 

11 namirnica koje preveniraju rak dojke

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sofia11

      Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.