Zdravlje Prirodno liječenje 22. siječnja 2019.

Zašto neke namirnice djeluje antikancerogeno i koji spojevi sprječavaju rak?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si već čula da neka hrana prevenira rak, ali isto tako da je neka hrana kancerogena. Međutim, što to znači i koji su to spojevi koji štite tvoj organizam od raka?

Zašto neka hrana djeluje antikancerogeno? 

Mnoge namirnice sadrže različite fitokemikalije, vitamine i minerale koji pomažu u sprječavanju i borbi protiv raka na različite načine. Na primjer, fitokemikalije kao što su polifenoli, flavonoidi su spojevi koje biljke proizvode kako bi se zaštitile od prijetnji kao što su insekti, zagađenja i bolesti, a ta svojstva mogu štiti i od bolesti. Koje su to hranjive tvari koje mogu pomoći u sprječavanju raka? 

11 namirnica koje preveniraju rak dojke

Antioksidansi

Vitamini i fitokemikalije imaju antioksidativna svojstva, primjerice vitamin C, vitamin E, karotenoid (likopen, lutein i beta-karoten). Tijelo neprestano koristi ove antioksidacijske spojeve kako bi štitilo tkivo i DNK od oštećenja koja se događaju kao rezultat normalnog staničnog metabolizma ili izloženosti negativnim pojavama kao što su onečišćenja, kemikalije, dim cigareta i izloženost suncu. Budući su takva oštećenja povezana s povećanim rizikom od raka, mnogi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti od raka. 

Antiupalna svojstva

"Upala je zajednički simptom koji povezuje većinu kroničnih bolesti, uključujući rak", rekao je liječnik funkcionalne medicine Mark Hyman. Akutna upala kao odgovor na ozljedu je dobar znak, ali kronična upala uzrokovana gojaznošću, infekcijama koje ne prestaju ili nenormalnim imunološkim reakcijama mogu uzrokovati oštećenja DNK koja dovodi do raka. Na primjer, osobe s kroničnim upalnim bolestima crijeva, kao što je ulcerozni kolitis, imaju povećan rizik od raka debelog crijeva. Mnoge namirnice imaju protuupalna svojstva koja mogu zaustaviti takva stanja 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sprječava angiogenezu

Angiogeneza je proces stvaranja krvnih žila u tumorskim stanicama kroz koju se tumor hrani, raste i širi. Angiogeneza tumora je proces koji je važan za rast zloćudnih tumora nakon što on dosegne veličinu od 1-2 mm jer tada mora uspostaviti vlastiti krvotok. Neke namirnice (često voće i povrće bogato antioksidansima) sprječavaju angiogenezu što znači da mogu kontrolirati širenje tumora, stvaranje novih krvnih žila i sprječavaju širenje u druge dijelove tijela. 

Potiču apoptozu

Apoptoza je oblik programirane smrti stanice koju je zahvatio virus, mutacija, oštećenje ili starost. Stanice izazivaju vlastitu smrt kako bi spriječile širenje štete na druge stanice, apoptoza je važna za ispravno funkcioniranje imunološkog sustava. No, s rakom, maligne stanice su naučile kako izbjeći apoptozu. Neke hranjive tvari u hrani potiču apoptozu i tako ojačavaju imunološki sustav u uklanjanju stanica raka, što pomaže u sprječavanju njegovog rasta i širenja. 

Različiti tipovi karcinoma se različito ponašaju

Naravno, svaki tip raka ponaša se drugačije u tijelu zato što različito reagira na određenu hranu. Ako neke namirnice sprječavaju, primjerice rak pluća možda ne preveniraju rak dojke i obrnuto. Isto tako, namirnice koje su štetne za jednu vrstu raka nisu nužno štetne i za drugu vrstu raka. 

Rak kroz četiri stadija i što svaki od njih točno znači

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.