Zdravlje Simptomi i pomoć 04. veljače 2024.

Rak kroz četiri stadija i što svaki od njih točno znači

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada liječnici govore o raku, govore o njegova četiri stadija. Stadiji opisuju opseg širenja raka i utvrđivanje prognoze za osobu kojoj je dijagnoza postavljenja, kaže dr. Ali Mahdavi, onkolog iz klinike na Ascension Columbia St Mary's Hospital u Milwaukeeju, Wisconsin.

Drugim riječima, stadiji raka daju informacije o tome kako će bolest vjerojatno napredovati s vremenom, kakvi simptomi se mogu očekivati, koja je stopa preživljavanja i koje su moguće komplikacije. Općenito govoreći, što je raniji stadij raka, bolje su prognoze. Prema stupnju raka određuje si i tretman liječenja. Na primjer, ako se rak u ranom stadiju nalazi na jednom određenom području, može ga biti lakše ukloniti kirurški ili liječiti zračenjem za razliku od kasnijih stadija raka koji se proširio na druga područja tijela i može zahtijevati kemoterapiju.

Najčešće korišteni sustav određivanja stadija raka naziva se TNM klasifikacijski sustav. Ovaj sustav dodjeljuje slova i brojeve  kako bi opisao tumor (T), limfne čvorove (N) i koliko je rak metastazirao (M). Ove pojedinačne procjene pomažu u određivanju ukupnog stadija karcinoma.

Možda te zanima... Rak anusa: 7 simptoma rijetke bolesti koju je imala Marcia Cross Zdravlje

Određivanje stadija raka

Tumor
Kategorija T u TNM daje informacije o tumoru, kao i njegovoj veličini, koliko je duboko u organu iz kojeg potječe i je li se proširio na druga tkiva.

  •     TX - znači da se tumor ne može mjeriti.
  •     T0 - znači da tumor ne može biti pronađen.
  •     To - znači da rak raste samo u najvišem površinskom sloju tkiva (ovo se obično poistovjećuje sa stadijem 0 ili in situ karcinomom).
  •     T1-T4 - opisuje veličinu tumora i opseg u kojem se proširio na obližnja tkiva. Što je veći broj nakon T, to je veći tumor.

Limfni čvorovi

Kategorija N opisuje je li se rak proširio na limfne čvorove.

  •     NX - znači da se obližnji limfni čvorovi ne mogu procijeniti.
  •     N0 - znači da obližnji limfni čvorovi ne sadrže rak.
  •     N1-N3 - opisuje veličinu, položaj i / ili broj obližnjih limfnih čvorova na koje utječe rak.

Metastaza

Metastaze pokazuju je li se rak proširio na druge dijelove tijela.

  •     MX - znači da se metastaza ne može mjeriti.
  •     M0 - znači da se rak nije proširio
  •     M1 - znači da se rak proširio na udaljene organe ili tkiva.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Faze raka od 0 do 4

Jednom kada se odrede T, N i M, liječnik određuje u kojoj je fazi rak od 0 do 4. Faze se razlikuje ovisno o vrsti raka i dijele se dalje u potkategorije. Ovdje donosimo pregled faza od 0 do 4.

  • Stadij 0 raka - za većinu karcinoma, stadij 0 naziva se karcinom in situ. "Stadij 0 obično znači da postoje stanice raka koje nisu prodrle kroz bazalnu membranu, odnosno da se rak nije proširio (metastazirao). Međutim in situ ne znači da rak nije opasan, ako ga se ne tretira na vrijeme može se proširiti", kaže David N. Oubre, onkolog i osnivač Centra za rak dojke Pontchartrain u SAD-u. "Primjerice, ako se radi o karcinomu dojke, dijagnoza: duktalni karcinom in situ, znači da se rak nije proširio iz mliječnog kanala u redovito tkivo dojke."
  • Stadij 1 i 2 - u ovoj fazi rak se nalazi u jednom dijelu tijela. Prvi stadij znači da je veličina raka manja, a drugi znači da je veći.
  • Stadij 3 - ova faza označava da se rak proširio na limfne čvorove.
  • Stadij 4 -  ova faza znači da se rak proširio po tijelu, odnosno da je metastazirao.
Možda te zanima... Prevencija raka: 7 savjeta uz koje ćeš smanjiti rizik Zdravlje

Tri najčešća pitanja o stadijima raka

Podudara li se TNM s fazama raka?

Važno je napomenuti da se kombinacija kategorija TNM-a ne mora nužno podudarati s fazom raka. "Primjerice rak debelog crijeva koji ima odrednice T3, N0, M0, bio bi 2. stadij. No, T3, N0, M0 raka drugačijeg tipa može biti 1. stadij", kaže dr. Oubre. Postoje i drugi čimbenici koji utječu na stadij raka, poput izgleda stanica. Kod tumora u niskom stadiju, stanice raka izgledaju slično kao one u zdravom tkivu i rastu polako. Tip stanica također pomaže u određivanju stanja raka jer se tako određuje način liječenja.

Mijenjaju li se stadiji raka ako se rak proširi?

Zanimljivo je da se stadij raka koji je ustanovljen nikada ne mijenja tijekom vremena čak i ako metastazira. Znači, ako je netko s dijagnosticiranim karcinomom dojke u 2. stadiju bio u remisiji, ali se rak vratio i proširio na kosti, neće se dijagnosticirati kao 4. stadij. Zvat će se karcinom dojke 2. stadija s recidivom bolesti u kostima.

Je li rak 3. stadija isti kod dvije različite osobe?

Rak u različitim stadijima ima različite prognoze i mogućnosti liječenja. Dakle, netko s 3. stadijem za jednu vrstu raka ne mora nužno imati isti tretman ili prognozu kao netko s drugom vrstom raka u istom stadiju. "Karcinomi se ponašaju različito pa se tako i liječenju pristupa na drugačije načine. Oboljeli zato treba sa svojim liječnikom razgovarati o svom karcinomu i ne uspoređivati se s drugima kako bi što bolje razumio svoju bolest i mogućnosti liječenja", rekao je dr. Oubre za Prevention.com.

Možda te zanima... Rani simptomi raka koje ignoriraju žene i muškarci Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.