Zdravlje 28. rujna 2018.

Rak anusa: 7 simptoma rijetke bolesti koju je imala Marcia Cross

Foto: PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neki dan je glumica Marcia Cross iz popularne serije "Kućanice" otkrila u postu na Instagramu da je zdrava i sretna nakon nedavne borbe s rakom analnog kanala - jednim od rijetkih vrsta raka.

Zvijezda je prvi put otkrila kako se bori s rakom u postu na Instagramu 15. rujna, objašnjavajući kako je pretrpjela gubitak kose kao posljedicu bolesti. "Zahvalna sam i sretna što sam živa, ali tužno je da mi je kosa ispala", napisala je.

Sljedeći dan je tješila zabrinute obožavatelje, napisavši: "Sada je sve dobro, iza mene je teško putovanje, ali sada sam zdrava, sretna, prisutnija i zahvalnija nego ikada. Hvala vam iz dubine moga, sve većeg srca, na vašoj podršci i ljubavi."

Više od tjedan dana kasnije, konačno je otkrila specifičnu vrstu raka koju je pobijedila. "Ako ste se pitali", napisala je, "imala sam #analcancer (rak anusa). Znam, zar ne ?!"

Simptomi se preklapaju s hemoroidima

Rak anusa javlja se na analnom kanalu (kratkoj cijevi gdje stolica izlazi iz crijeva). Od raka anusa češće obolijevaju žene te osobe starije od 60 godina. Rizik od obolijevanja imaju osobe inficirane humanim papiloma virusom (HPV) ili HIV-om, pušači i osobe oslabljenog imuniteta.

Simptomi:

U nekim slučajevima nema simptoma raka anusa, ali lagano krvarenje koje je obično prvi znak bolesti najčešće se protumači kao znak da osoba ima hemoroide. Osim laganog krvarenja postoji još nekoliko simptoma koji mogu upućivati na rak anusa, prema Američkom društvu za rak:

  • Rektalno krvarenje
  • Rektalni svrbež
  • Izraslinu na analnom otvoru
  • Bol ili osjećaj punoće u analnom području
  • Promjene u pražnjenju crijeva
  • Iscjedak iz analnog područja
  • Natečeni limfni čvorovi u području analnog ili preponskog područja
Možda te zanima... Hemoroidi: 4 stupnja razvoja i kako ublažiti tegobe Zdravlje Možda te zanima... Poželjne i zabranjene namirnice u borbi protiv hemoroida Zdravlje

Važno je napomenuti da su navedeni simptomi uglavnom uzrokovani benignim ne-kanceroznim pojavama kao što su hemoroidi, analni pukotine ili analni bradavice. Zato se ne treba uzrujavati jer je ova vrsta raka vrlo rijetka, ali i hemoroide treba liječiti, tako da se obavezno obrati liječniku kako bi doznala pravi uzrok tegoba i počela s terapijom. Kao i kod većini ostalih tipova raka, ako se otkrije na vrijeme, odnosno u ranoj fazi stopa preživljavanja je znatno veća.

Podizanje svjesnosti

Marcia Cross nije jedina slavna osoba koja se borila protiv ove rijetke vrste raka. Godine 2009. gumica Farrah Fawcett izgubila je bitku s analnim rakom. Iako je Marciji Cross možda bilo neugodno govoriti o njezinim zdravstvenim borbama, pomogla je u podizanju svijesti o zdravstvenom stanju o kojem se ne govori dovoljno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.