Zdravlje 17. siječnja 2024.

Mislila je da je istegnula mišić, a na kraju otkrila da ima rak pluća: "Bila sam u šoku"

Foto: instagram/tailoredbytiff Tiffany Job je s 37 godina otkrila da ima rak pluća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanki Tiffany Job (40) dijagnosticiran je rak pluća kada je imala 37 godina, iako nikada nije pušila cigarete.

Sve je počelo u ožujku 2020. kada je Tiffany osjetila bol u desnom rebru, a pretpostavila je da je samo istegnula mišić tijekom vježbanja. Međutim, kasnije je otkrila da je riječ o raku pluća koji se proširio na vrat i kosti. "Mislim da sam samo poricala i govorila 'Ovo se ne događa'. Bila sam u šoku", rekla je Tiffany. Rak pluća se, uz rak debelog crijeva i slijepog crijeva, sve više pojavljuje kod mlađih od 40 godina. Uz to, rak pluća, sve se više javlja kod žena, a smatra se da je to povezano s činjenicom da se žene kasnije odlučuju na prestanak pušenja piše Daily Mail

Možda te zanima... 'Simptomi koji su me iscrpljivali 2 godine prije dijagnoze raka pluća' Zdravlje

Simptomi raka pluća

U srpnju 2020. Tiffany je išla planinariti te je nakon samo nekoliko metara njezino srce počelo ubrzano kucati i ostala je bez daha. Zatim, mjesec dana kasnije pojavio se i kašalj koji nije prestajao. Liječnici su napravili krvne pretrage i propisali joj antibiotike i steroide. Međutim, ništa nije pomoglo. U rujnu je išla na test plućne funkcije kojim se mjeri volumen i kapacitet pluća, kao i kako se zrak kreće kroz njih. "Na tom testu sam podbacila", rekla je Tiffany za The Patient Story. Rezultati testa pokazali su da ima kapacitet pluća kao 80-godišnja osoba, što je liječnicima bio prvi znak za uzbunu. Tijekom nekoliko tjedana, liječnici su pokušavali otkriti o čemu je zapravo riječ te su mislili da postoje razna objašnjenja, od sarkoidoze (nakupina upalnih stanica u organima), covida do tuberkuloze. 

Konačno, nakon nekoliko dana provedenih u izolaciji i testiranja, liječnici su otkrili da Tiffany ima rak pluća u četvrtom stadiju koji se proširio na zdjelicu, desnu bedrenu kost i vrat. Osim simptoma koje je Tiffany imala, kod raka pluća mogu se pojaviti i:

  • poteškoće s disanjem
  • umor
  • gubitak težine
  • piskanje u plućima
  • gubitak apetita
  • poteškoće s gutanje
  • oticanje lica i vena na vratu. 

Tiffany ima genetsku mutaciju poznatu kao EGFR (receptor epidermalnog faktora rasta). To znači da rak uzrokuje višak proteina EGFR, što može ubrzati rast stanica raka pluća. To ju je kvalificiralo za kliničko ispitivanje lijeka koji bi specifično ciljao mutaciju. 

"Prognoze za rak pluća su prilično loše, a kemoterapija nema dobre rezultate, posebno za njezinu podvrstu raka", rekao je Tiffanyn suprug Nick. Kada je čula za kliničko ispitivanje, bila je prilično otvorena prema tome, s obzirom da i sama radi u zdravstvu kako medicinska sestra.

Međutim, Tiffany je u studenom 2023. na Instagramu objavila da, unatoč novoj terapiji, primarni tumor na njezinim plućima raste, a trenutni tretmani više nisu učinkoviti. Ipak, ona je optimistična. "Ne znamo što će nam se dogoditi na kraju dana, pa bismo trebali živjeti za svaki trenutak", rekla je Tiffany.

Možda te zanima... Lijek prepolovio rizik od smrti kod česte vrste raka pluća Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.