Zdravlje 08. veljače 2024.

Prestanak pušenja u bilo kojoj dobi smanjuje rizik od raka!

cigarete
Foto: Unsplash Prestanak pušenja u bilo kojoj dobi smanjuje rizik od raka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prestanak pušenja u bilo kojoj dobi pomaže u smanjenju rizika od raka. Ovaj zaključak je rezultat velike studije, prema kojoj je najveći pad rizika od raka nakon prvog desetljeća odvikavanja. Šanse za razvoj raka prepolovljene su kod ljudi koji su prestali pušiti prije najmanje 15 godina, u usporedbi s onima koji su nastavili pušiti.

Istraživači su analizirali medicinske podatke gotovo tri milijuna Korejaca koji su bili na zdravstvenim pregledima od 2002. nadalje i zabilježili su slučajeve raka, uključujući tumore pluća, jetre, želuca i debelog crijeva do 2019. Tijekom studije, gotovo 200.000 sudionika dobilo je dijagnozu raka. "Bez obzira na dob, pokazalo se da prestanak pušenja smanjuje rizik od razvoja raka, osobito raka pluća, s prestankom prije srednje dobi što dovodi do značajnih smanjenja", rekao je dr. Jin-Kyoung Oh, voditelj studije u Nacionalnom centru za rak, piše Guardian.

Nakon prosječnog praćenja od 13 godina i pet mjeseci, rizik od raka pluća kod onih koji su prestali pušiti pao je za 42 %, s manjim padom od 27 %, 20 % i 14 % zabilježenim za rak jetre, debelog crijeva i želuca, u usporedbi s onima koji su prestali pušiti. Detalji su objavljeni u Jama Network Openu.

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Europskoj uniji, navodi se u izvješću Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a rak pluća je među najučestalijim i kod muškaraca i žena.

Možda te zanima... Mislila je da je istegnula mišić, a na kraju otkrila da ima rak pluća: "Bila sam u šoku" Zdravlje

Pušenje uzrokuje najmanje 15 različitih vrsta raka, koji pogađaju pluća, mjehur, želudac i crijeva te organe, poput bubrega i jetre. Duhan je najveći uzrok raka i smrti koji se može spriječiti u zemlji. Prema studiji, kod pušača koji su prestali pušiti prije 50. godine rizik od raka pluća smanjio se za 57 % tijekom razdoblja praćenja u usporedbi s onima koji su nastavili pušiti. Oni koji su prestali pušiti s 50 ili više godina doživjeli su smanjenje rizika od raka pluća za 40 % tijekom tog vremena. “Prestanak pušenja, bez obzira na godine, može imati značajne zdravstvene prednosti”, rekao je dr. Oh za Guardian.

“Pojedinci koji su prestali pušiti nakon srednje dobi imali su 40% manji rizik od razvoja raka pluća u usporedbi s onima koji su nastavili pušiti. Nemojte misliti da je prekasno, ovi rezultati ohrabruju da prestanete pušiti bez obzira koliko imate godina, a čim prije to odlučite dodatno smanjujete rizik za razvoj raka pluća.

Možda te zanima... Liječnici smatraju da su alternativni duhanski proizvodi prihvatljiviji od klasičnih cigareta Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.