Zdravlje Simptomi i pomoć 18. veljače 2020.

Dispneja ili kratak dah je simptom bolesti, a ovo je 7 znakova za uzbunu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako prilikom vježbanja često ostajete bez daha, možda jednostavno niste u formi, ali možda je i nešto ozbiljnije. Nedostatak daha poznat je pod nazivom dispneja. Dr. John Ryan, ravnatelj klinike za dispneju na Sveučilištu Utah Health, govori o tome zašto taj problem pogađa veliki broj osoba i kada treba potražiti liječničku pomoć.

Ako ste ikad osjećali da ne možete udahnuti dovoljno zraka, doživjeli si stanje poznato kao dispneja. Kratkoća daha može biti simptom zdravstvenih problema, često povezanih sa bolestima srca ili pluća ili jednostavno zbog manjka kondicije kao i zbog pretilosti. Ali također možete doživjeti privremenu dispneju nakon intenzivne vježbe.

"Dispneju ne treba ignorirati jer će s vremenom kratak dah u kombinaciji s naporom  dovesti do niza problema tako što će nepovoljno utjecati na rad srca, pluća, opseg struka i u konačnici na raspoloženje", kaže dr. Ryan. 

Dispneja je simptom, a kako bi se otkrio njezin uzrok potrebno je napraviti više pretraga. Od ovog problema pate i mlađe i starije osobe koje su u različitoj formi. "Javljaju mi se mlade djevojke koje imaju optimalnu težinu i redovito vježbaju, ali često ostaju bez daha i lako se umaraju kao i šezdesetogodišnjaci koji rade u poljoprivredi i odjednom su primijetili da se brže umaraju i ne mogu raditi jednako kao prije.

Smatram da je i kod mladih i starijih s ovim problemom potrebno napraviti dijagnostiku i otkriti zašto se brže umaraju, a ne jednostavno zaključiti da je primjerice pacijent stariji pa da ima i manje kondicije. Kad se takvi pacijenti obrate liječniku, on ih može uputiti da naprave pregled krvnih žila, provjere stanje srčanih zalistaka, pregledaju pluća. Svi ti preglede mogu im znatno produljiti životni vijek i poboljšati kvalitetu života", objašnjava dr. Ryan. 

Liječenje dispneje sastoji se od liječenja bolesti koja je u podlozi simptoma.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Akutni uzroci dispneje

Akutni uzroci dispneje razvijaju se za nekoliko minuta, a mogu imati više uzroka.

  • Plućni uzroci - Pneumotoraks (nagla pojava oštre boli u prsištu, tahipneja, oslabljeni dišni zvukovi, nastaje nakon ozljede ili spontano); Plućna embolija ( tahikardija, oštra bol u prsištu; neki od uzroka su rak, trudnoća, lijekovi na bazi estrogena); Astma (zviždanje i otežano disanje nakon izlaganja alergenu, infekciji, hladnoći, tjelovježbi; Udahnuće stranog tijela; Toksično oštećenje dišnih putova.
  • Srčani uzroci - Akutna miokardijalna ishemija ili infarkt (pritisak u prsištu sa ili bez širenja u ruku ili čeljust); Disfunkcija ili ruptura papilarnog mišića (Nagla pojava boli u prsištu); Zatajenje srca, dolazi do dispneje prilikom ležanja ravnoj podlozi ili se pojavljuje nakon što bolesnik zaspe ( nabrekle vene vrata, periferni edem).
  • Ostali uzroci - Paraliza ošita, Anksiozni poremećaj.
Spava-Decko Možda te zanima... Apneja - poremećaj disanja pri spavanju Zdravlje

Subakutni uzroci dispneje

Subakutni uzroci razvijaju se za nekoliko sati ili dana.

  • Plućni uzroci - Pneumonija (vrućica, kašalj);  Egzacerbacija KOPB-a (kašalj, zastoj zraka).
  • Srčani uzroci - Angina, Perikardni izljev ili tamponada.

Kronični uzroci

Kronični uzroci dispneje razvijaju se za nekoliko sati do nekoliko godina.

  • Plućni uzroci - Opstruktivna bolest pluća; Restriktivna bolest pluća; Intersticijska bolest pluća, Pleuralni izljev.
  • Srčani uzroci - Zatajenje srca, Stabilna angina ili KB.
  • Ostali uzroci - Anemija, Loša tjelesna kondicija.
Možda te zanima... Naš poznati voditelj diše na masku. Dijagnosticirana mu je teška apneja Zdravlje

Znakovi kada se hitno treba javiti liječniku

  • Dispneja u mirovanju prilikom pregleda
  • Smanjena razina svijesti ili agitacija ili konfuzija
  • Korištenje pomoćne muskulature za disanje, oslabljeno disanje
  • Bol u prsištu
  • Krepitacije (isprekidani, kratkotrajni i eksplozivni dišni zvukovi)
  • Mršavljenje
  • Noćno znojenje

Izvori za članak: Health University of Utah, MSD priručnik priručnik obljaven pod pokroviteljstvom Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s farmaceutskom tvrtkom MSD

Možda te zanima... Hrvatski profesori izumili jaknu za demenciju i pidžamu protiv apneje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.