Zdravlje 06. rujna 2019.

Istraživanje otkriva zašto se dobro pokrivati teškim pokrivačima!

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pokrivanje s dekama ili poplunima koji su teži neće te samo ugrijati nego će tvoj boravak u krevetu ili na kauču učiniti udobnijim, a tvoj san boljim.

Iako se nameće pitanje tko se ozbiljno bavi istraživanjima koja dekica je najbolja, pokazalo se da ih ima dosta, a zajednički zaključak je da pokrivanje teškim dekama može biti posebno korisno osobama koje pate od anksioznosti.

Deka ili neki drugi pokrivač koji je jednako težak po cijeloj svojoj duljini i širini ima dvostruku korist, kako se navodi u istraživanjima deka grli (obujmljuje) i daje osjećaj sigurnosti i tako smanjuje anksioznost.

Cokolada Možda te zanima... Šest najgorih namirnica koje možeš pojesti prije odlaska na spavanje Hrana

Zagrljaj kao i osjećaj sigurnosti pozitivno utječu na razinu hormona, tijekom grljenja oslobađa se hormon oksitocin koji pozitivno utječe na snižavanje krvnog tlaka, usporava otkucaje srca i daje osjećaj opuštenosti. Dobra vijest je i da simulirani zagrljaj također može osloboditi oksitocin.

Možda te zanima... Koja je veza između odlaska na spavanje, dijabetesa i depresije? Zdravlje

Težina deke dat će ti osjećaj uzemljenosti i sigurnosti, a prema studiji objavljenoj u Journal of Alternative and Complementary Medicine, osjećaj sigurnosti i uzemljenja reguliraju kortizol i serotonin tijekom spavanja. Kortizol je hormon stresa koji se pojačano luči kada je osoba pod stresom ili je anksiozna.

Ako razmišljaš da si nabaviš teži pokrivač to bi značilo da treba težiti 10 posto od tvoje tjelesne težine. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.