Zdravlje Simptomi i pomoć 23. travnja 2017.

Koja je veza između odlaska na spavanje, dijabetesa i depresije?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovije studije su pokazale da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 i kasno odlaze na spavanje puno češće pate od depresije u odnosu na one koji rano ustaju i rano odlaze na spavanje.

Otprije je poznato da osobe koje imaju tendenciju kasno odlaziti na spavanje i kasno ustajati spadaju u rizičnu skupinu za pojavu depresije. Međutim, nedavno se pokazalo da je taj rizik još i veći ako boluješ od dijabetesa tipa 2.

Na ovotjednom Godišnjem kongresu endokrinologa u Oregonu, predstavljena je studija koja je ispitala raspoloženje, kvalitetu sna i uobičajeno vrijeme odlaska na spavanje 476 dijabetičara iz Chicaga i s Thailanda.

Način hoda otkriva zdravstveno stanje

Navike odlaska na spavanje su bitne

U obje skupine je primijećeno da osobe koje kasnije odlaze na spavanje i više vole obavljati stvari navečer, pokazuju više simptoma depresije od onih koji su ranoranioci.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Ovo otkriće je važno jer se depresija češće javlja kod osoba koje boluju od dijabetesa, nego kod onih koji ne", tvrdi voditeljica istraživanja, dr. med. Sirimon Reutrakul.

Što je još važnije, depresija koja se ne liječi može otežati držanje dijabetesa pod kontrolom i doprinijeti pojavi komplikacija bolesti.

Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes

Iako je utvrđeno postojanje samo blaže veze, ne možemo zanemariti utjecaj ciklusa spavanja i navika vezanih uz spavanje na raspoloženje i zdravlje dijabetičara. Za sada stručnjaci uzimaju ove podatke s oprezom i još uvijek ne žele savjetovati namjerno mijenjanje navika spavanja"Svatko ima neki svoj prirodni ritam i možda bi njegovo mijenjanje donijelo više štete nego koristi", zaključuje dr. med. Reutrakul.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.