Hrana Hrana kao lijek 02. svibnja 2017.

Šest najgorih namirnica koje možeš pojesti prije odlaska na spavanje

Cokolada
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci za prehranu i zdravlje sastavili su listu namirnica koje treba izbjegavati konzumirati u večernjim satima, pred odlazak na počinak, jer one mogu poremetiti san, a samim time i izazvati druge zdravstvene probleme poput pretilosti ili slabijeg imuniteta.

Kava - učinci poslijepodnevne kave traju duže nego što misliš. Kofein se zadržava u tijelu satima, tako da kava u četiri poslijepodne nije dobra ideja ako planiraš ići ranije spavati. Čaj također sadrži kofein, ali biljni čajevi mogu pomoći da lakše zaspeš.

Čokolada - kao i ostale poslastice, čokolada je skriveni izvor kofeina, a što je čokolada tamnija, kofeina ima više zbog većeg postotka kakaa. Gazirana pića s karamelom također mogu sadržavati kofein.

Cokolada_2 | Author: Pogledaj infografiku! Foto: Pogledaj infografiku!

Masna hrana - ovakva hrana predstavlja opterećenje za probavni sustav, pa su ljudi zbog nje tijekom dana pospaniji i više spavaju. To na kraju može opteretiti organizam viškom kilograma, ali i remetiti noćni san. Stručnjaci ovo objašnjavaju lučenjem hormona oreksina, koji može poremetiti djelovanje hormona koji reguliraju san i apetit.

Alkohol - mnogi primjećuju da nakon nekoliko čašica lakše zaspu, ali alkohol prekida dublje faze sna, koje su važne za pamćenje i motoričke vještine. Iako može potaknuti dubok san na početku večeri, ali u drugoj polovici može izazvati učestalo buđenje uslijed sanjanja čudnih snova, zbog čega često sutradan budemo neispavani.

Meso_3 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Odrezak - dok spavamo, naš organizam ne probavlja hranu, pa je obrok bogat proteinima, koji se i inače dugo razlažu, ubojstvo za san. Ukoliko već jedeš meso za večeru, odaberi puretinu koja pored proteina sadrži i aminokiselinu triptofan koja izaziva pospanost.

Začinjena hrana - ovakvi obroci mogu podići tjelesnu temperaturu, što zbunjuje naš mozak, jer inače temperatura prirodno opada kako se bliži vrijeme za spavanje.

Najčešći psihički uzroci nesanice i kako si pomoći

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.