Jetra je glavni organ za detoksifikaciju organizma. Kada se jetra "razboli" zna proći dosta vremena prije pojave simptoma. Alkoholna i nealkoholna masna jetra dvije su bolesti jetre koje, ako se ne liječe mogu prijeći u cirozu jetre. Liječnik i nutricionistica objašnjavaju što je masna jetra, koji su simptomi i uzroci njezina nastanka, koji se prirodni lijekovi za masnu jetru preporučuju i što jesti, a što izbjegavati
Jetra je najveća žlijezda i nakon kože drugi organ po veličini, a jedinstvena je po tome što je jedini organ koji se može regenerirati. Zovu je još i "tihi organ" jer nema simptoma dok oštećenje jako ne progredira. Jetra obavlja sljedeće funkcije u organizmu:
- proizvodi žuč (koja pomaže u probavi)
- stvara proteine
- sprema željezo
- pretvara hranjive tvari u energiju
- stvara tvari koje pomažu u zgrušavanju krv
- uklanja bakterije i toksine iz organizma i tako podupire imunološki sustav.
Što je masna jetra?
Masna jetra (steatoza) je stanje uzrokovano nakupljanjem masti u jetri, što čini 5-10 % njene težine. Iako većina slučajeva ne uzrokuje ozbiljne probleme, kod 7-30 % oboljelih stanje može napredovati u fibrozu ili cirozu.
Bolest masne jetre prolazi kroz tri faze:
- Steatoza – nakupljanje masti u jetri.
- Nealkoholni steatohepatitis (NASH) – upala i daljnje oštećenje tkiva.
- Ciroza – nepovratno oštećenje uz stvaranje ožiljaka, što ometa funkciju jetre.
Masna jetra uzroci
Razlikuju se nealkoholna i alkoholna bolest jetre.
- Nealkoholna masna jetra: Povezana s pretilošću, dijabetesom tipa 2, povišenim masnoćama u krvi, hipertenzijom i nekim lijekovima.
- Alkoholna masna jetra: Nastaje zbog prekomjerne konzumacije alkohol
Masna jetra može uzrokovati debljanje jer poremećaji u metabolizmu dovode do taloženja masti u tijelu. Gubitak tjelesne težine može značajno poboljšati simptome, no treba izbjegavati naglo mršavljenje zbog mogućih zdravstvenih komplikacija.
Masna jetra simptomi
U jetri je oko 300 milijardi stanica jetrenog tkiva, zvanih hepatocit, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života. Da jetra ne radi kako treba pokazuju sljedeći simptomi koji su uglavnom specifični za uznapredovali stadij bolesti jer kao što je već rečeno jetra se naziva "tihi organ" zato što dugo izostaju simptomi.
Bolesti jetre često su asimptomatske u ranim fazama. U uznapredovalim stadijima mogu se pojaviti:
- Bol ispod desnih rebara
- Nadutost, ascites (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini)
- Žutica (žute oči i koža)
- Tamni urin, svijetla stolica
- Umor, mučnina, gubitak apetita
- Bolovi u zglobovima i osip
- Neurološki simptomi poput zbunjenosti
Ostali simptomi koji su javljaju su: poremećaj zgrušavanja, bol, bijeli nokti, osip na dlanovima, ginekomastija (povećanje grudi), tremor, proširenje kapilara, sepsa, povraćanje svježe krvi, hipoglikemija, izbočenje vena na trbuhu, pupčana hernija. Jedan od simptoma masne jetre je promjena boje stolice i urina.
Liječenje masne jetre
Za liječenje nealkoholna masne jetre preporučuju se promjena prehrane i redovita fizička aktivnost te kontrola tjelesne težine i pridruženih stanja (dijabetes, hipertenzija).
Kod alkoholne masne jetre ključno je potpuno prestati konzumirati alkohol. U slučajevima ciroze, liječenje lijekovima može ublažiti simptome i produžiti životni vijek, ali jedini trajni lijek je transplantacija jetre u završnim stadijima bolesti.
"Alkoholna bolest jetre, njena težina i razvoj, ovise o unosu alkohola (količina i trajanje). Bolest se zaustavlja prestajanjem unosa alkohola, tako da alkoholna ciroza u slučaju apstinencije ima bolju prognozu u odnosu na ciroze zbog drugih uzročnih čimbenika (hepatitis i drugi uzroci). Nealkoholna masna jetra je opasna jer je bez simptoma prije razvoja uznapredovale bolesti (pojave ciroze). Njeno liječenje je kompleksno i ne dovodi do brzih rezultata", objasnio je prof.dr.sc. Boris Vucelić, gastroenterolog.
nutricionistica Sandra Krstev Barać
"Povišen BMI odnosno prisutnost debljine (BMI >30 kg/m2) je značajan rizični čimbenik za razvoj nealkoholne bolesti masne jetre (NAFLD), osobito ako se suvišno masno tkivo nakuplja u području trbuha. Procjenjuje se da više od polovice pretilih osoba ima NAFLD i ova pojava je sve češća u zapadnim zemljama gdje znamo da je prehrana puna rafiniranih šećera, zaslađenih napitaka i procesirane hrane. Upravo je pretjerani unos jednostavnih ugljikohidrata još jedan rizični čimbenik koji može doprinijeti razvoju masne jetre, a slično vrijedi i ukoliko osoba ima razvijenu inzulinsku rezistenciju. S obzirom da je riječ o bolesti u čijem razvoju veliku ulogu igraju prehrana i životne navike, postepen gubitak suvišnih kilograma je svakako prvi korak u terapiji bolesti. Povećana tjelesna aktivnost te usvajanje cjelovite prehrane je također od ključne važnosti", objasnila je Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma. Posjeti stranicu Funkcionalna medicina i doznaj više o povezanosti prehrane i zdravlja.
Masna jetra prirodni lijekovi
Krstev Barać je objasnila preporučuje li se kod nealkoholne masne jetre uzimanje dodataka prehrani (silimarin, sikavica) te kako bi se trebali koristiti. "Određeni dodaci prehrani, a to pokazuju i znanstvene studije, mogu uvelike pomoći kod masne jetre. Doduše, prvi korak je ipak optimizirati prehranu i životne navike i kada to učinimo možemo početi razmišljati o pripravcima. U tom kontekstu ima smisla razmisliti o primjeni sikavice, koja djeluje protuupalno i antioksidativno te posjeduje snažno hepatoprotektivno djelovanje. Doza sikavice koja se u studijama pokazala korisnom kod masne jetre iznosi 150-450 mg dnevno.
Uz sikavicu, pokazalo se da od koristi može biti i unos koenzima Q10 ( 100 -300 mg dnevno), kurkumina (400-2000 mg dnevno), omega-3 masnih kiselina (1-4 grama dnevno) i berberina (500 mg dnevno). Čak i unos probiotika u obliku dodataka prehrani ovdje može biti dobro ulaganje što i ne čudi jer se negativne promjene na crijevnom mikrobiomu također povezuju s povećanim rizikom za masnu jetru. Ipak, ideja nije posegnuti za šakom suplemenata na svoju ruku. Prije njihove primjene je uvijek poželjno savjetovanje sa stručnom osobom, nutricionistom ili ljekarnikom, koji će moći dati individualne savjete i preporučiti najbolji pripravak za vas."
Masna jetra koje namirnice treba izbjegavati, a koje se preporučuju?
"Prehranu je najbolje krojiti individualno, no neke opće preporuke nalažu da se prije svega maksimalno ograniči unos konzumnog šećera i proizvoda bogatog njima. Posebice se to odnosi na napitke i hranu koja sadrži visoko fruktozni kukuruzni sirup (High Fructose Corn Syrup, HFCS). Ugljikohidrati koji se preferiraju kada je u pitanju masna jetra su oni kompleksni bogati vlaknima, poput onih koje nalazimo u mahunarkama, cjelovitim žitaricama, povrću.
Voće koje se pokazalo osobito korisno kod masne jetre aronija
Voće također čini poželjan dio prehrane (fruktoza u voću je prisutna u relativno malim količinama i vezana je na vlakna pa nema negativan učinak na jetru). Zanimljivo, voće koje se pokazalo osobito korisno kod masne jetre aronija", objašnjava Krstev Barać i nastavlja:
"Kada su u pitanju masti, izuzetno je važno iz kojeg izvora dolaze.Tako je poželjno ograničiti zasićene masnoće kakve nalazimo u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, dok je unos jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina koje nalazimo u maslinovom ulju, avokadu, ribi, orašastim plodovima i sjemenkama čak poželjan i prema istraživanjima može utjecati na smanjenje masti u jetri. Važno je i kako pripremate hranu, preporučuje se kuhanje i kuhanje na pari, dok je pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja te prženje poželjno svesti na minimum." Od mliječnih proizvoda kod masne jetre preporučuju se sirutka, kefir, jogurt s probiotikom.
Masna jetra - dozvoljene namirnice
- Djelomično obrano mlijeko (1.5% m.m.), kefir, sirutka, probiotički jogurti, posni svježi sir
- Meso koje sadrži manje masnoće / krto meso: perad, teletina, meso divljači divljači
- Plava i bijela riba
- Jaja do tri tjedno
-
Artičoka, prokulice, brokula, cvjetača, radič, rukola, raštika
- Borovnice, brusnice, grejp, jabuke, kruške
- Maslinovo, bučino i sezamovo ulje
- Čajevi: zeleni čaj, paprena metvica, sikavica, kamilica i matičnjak.
Masna jetra - zabranjene namirnice
- Pekarski proizvodi i dizana tijesta, tjestenine u kombinaciji s masnim umacima
- Punomasno mlijeko, dimljeni i zreli sirevi, vrhnje
- Masno i dimljeno meso, polutrajne i trajne kobasice, paštete
- Morski muzgavci (lignje, dagnje, rakovi i školjke)
- Nedozrelo ili vrlo slatko voće, veće količine oraha, lješnjaka, bademi
- Majoneza i masni umaci
- Alkohol, bezalkoholna gazirana pića, crni čajevi
- Konzervirana hrana.