Zdravlje Simptomi i pomoć 20. travnja 2024.

Masna jetra: Simptomi, razlike alkoholne i nealkoholne masne jetre, liječenje

Foto: shutterstock Hrvatski znanstvenici otkrili su koji mehanizam u masnoj jetri dovodi do oštećenja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jetra je glavni organ za detoksifikaciju organizma. Kada se jetra "razboli" zna proći dosta vremena prije pojave simptoma. Alkoholna i nealkoholna masna jetra dvije su bolesti jetre koje, ako se ne liječe mogu prijeći u cirozu jetre. Liječnik i nutricionistica objašnjavaju što je masna jetra, koji su simptomi i uzroci njezina nastanka, koji se prirodni lijekovi za masnu jetru preporučuju i što jesti, a što izbjegavati

Jetra je najveća žlijezda i nakon kože drugi organ po veličini, a jedinstvena je po tome što je jedini organ koji se može regenerirati. Zovu je još i "tihi organ" jer nema simptoma dok oštećenje jako ne progredira. Jetra obavlja sljedeće funkcije u organizmu:

  •     proizvodi žuč (koja pomaže u probavi)
  •     stvara proteine
  •     sprema željezo
  •     pretvara hranjive tvari u energiju
  •     stvara tvari koje pomažu u zgrušavanju krvi
  •     uklanja bakterije i toksine iz organizma i tako podupire imunološki sustav.

Što je masna jetra?

Bolest masne jetre (steatoza) je često stanje uzrokovano prevelikim nakupljanjem masti u jetri. Zdrava jetra sadrži malu količinu masti. Postaje problem kada masnoća dosegne od pet do 10 posto težine jetre. U većini slučajeva bolest masne jetre ne uzrokuje ozbiljne probleme niti sprječava njezinu normalno funkcioniranje. Ali, bolest se kod određenog broja oboljelih (od sedam do 30 posto) s vremenom pogorša.

Bolest napreduje kroz tri faze:

  • U jetri se nakuplja velika količina masti i ona postaje upaljena (natečena), što oštećuje njeno tkivo. Ova faza se naziva steatoza koja prelazi u nealkoholni steatohepatitis (NASH) tijekom kojeg dolazi do daljnjeg nakupljanja masti.
  • Na mjestu oštećenja jetre stvara se ožiljak. Taj se proces naziva fibroza (zamjena stanica vezivnim tkivom). U ovoj fazi jetra i dalje može održavati svoju funkciju.
  • Ako se ne otkloni uzrok upale, s vremenom ožiljci i čvorići zamjenjuju zdravo tkivo jetre i ometaju njezino normalno funkcioniranje. Ovi nepovratni ožiljci nazivaju se cirozom, i ukazuju na napredovalu fazu bolesti jetre.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Stadiji napredovanja bolesti jetre

Masna jetra uzroci

Razlikuju se nealkoholna i alkoholna bolest jetre.

  • Nealkoholna bolest masne jetre javlja se kod ljudi koji ne pretjeruju s alkoholom. Još uvijek nije jasan uzrok njezina nastanka, ali debljina i pretilost, dijabetes tipa 2, povišena masnoća u krvi, hipertenzija te uzimanje određenih lijekova doprinose razvoju bolesti. Nealkoholna masna jetre javlja se i kod djece.  
  • Alkoholna masna jetra nastaje kao posljedica pretjeranog pijenja alkohola.

Masna jetra i debljanje

Kada je jetra preplavljena toksinima, sve metaboličke aktivnosti postaju poremećene. Masnoća i toksini se nakupljaju u jetri što dovodi do usporavanja metabolizma u tijelu. Zbog toga se masnoća počinje taložiti u drugim dijelovima tijela uzrokujući debljanje. Smanjenje težine puno pomaže kod bolesti masne jetre, a također dolazi i do poboljšanja drugih simptoma poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, apneje, bolova u zglobovima. Ali, ne preporučuje se veliki gubitak kilograma u kratkom vremenskom periodu jer to može uzrokovati osjećaj slabosti, žučne kamence i druge zdravstvene probleme.

Masna jetra simptomi

U jetri je oko 300 milijardi stanica jetrenog tkiva, zvanih hepatocit, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života. Da jetra ne radi kako treba pokazuju sljedeći simptomi koji su uglavnom specifični za uznapredovali stadij bolesti jer kao što je već rečeno jetra se naziva "tihi organ" zato što dugo izostaju simptomi.

  • Bolovi u trbuhu, osjećaj boli s desne strane ispod rebara jedan je od znakova bolesti jetre. Jetra obuhvaća veći dio trbušne šupljine, a njezin masni kraj nalazi se s desne strane i ako je oštećen ili upaljen javlja se bol.
  • Nadutost i masna jetra mogu se povezati kad se bolest već razvila." Ascites je nakupljanje slobodne tekućine u trbušnoj šupljini. Ascites se češće pojavljuje pri dugotrajnim (kroničnim) nego pri kratkotrajnim (akutnim) stanjima. Najčešće se pojavljuje kod ciroze, naročito ako je uzrokovana alkoholizmom. Ascites se može pojaviti i pri bolestima koje ne zahvaćaju jetru kao što su rak, zatajenje srca, zatajenje bubrega i tuberkuloza. U osoba s bolešću jetre, tekućina izlazi iz površine jetre i crijeva. Odgovorna je kombinacija čimbenika uključujući portalnu hipertenziju, smanjenu sposobnost krvnih žila da zadrže tekućinu, zadržavanje tekućine u bubrezima i promjene različitih hormona i kemijskih tvari koje ravnaju tjelesnim tekućinama", piše u Medicinskom priručniku za pacijente.
  • Žute oči ili koža (žutica), kada tijelo razgrađuje stare krvne stanice, povisuje se bilirubin u krvi. I dok zdrava jetra nema problema s odlaganjem bilirubina, bolesna jetra dopušta da se bilirubin nakuplja u krvi, a simptom su žute bjeloočnice ili koža (žutica). Tamna boja urina i svjetla boja stolice također su znakovi žutice.
  • Bol u zglobovima, mučnina, povraćanje, umor i gubitak apetita su međusobno povezani simptomi bolesti jetre - naročito autoimunog hepatitisa. Autoimuni hepatitis je stanje u kojem imunološki sustav pogrešno napada stanice i tkiva jetre, a češći je kod žena nego kod muškaraca, prema Nacionalnom institutu zdravlja SAD-a.
  • Mrlje na koži, ako jetra ne čisti pravilno krv, mogu se javiti problema sa zgrušavanjem krvi u blizini površinskog sloja kože.
  • Zbunjenost, ako je jetra bolesna može se u krvi i u mozgu stvoriti previše bakra, što može dovesti do poremećaja koji nalikuje Alzheimerovoj bolesti. Ovaj simptom povezan je s naprednom fazom bolesti jetre, što znači da vjerojatno neće biti prvi (ili jedini) simptom, ako jetra ne radi kako bi trebala.


Ostali simptomi koji su javljaju su: poremećaj zgrušavanja, bol, bijeli nokti, osip na dlanovima, ginekomastija (povećanje grudi), tremor, proširenje kapilara, sepsa, povraćanje svježe krvi, hipoglikemija, izbočenje vena na trbuhu, pupčana hernija. Jedan od simptoma masne jetre je promjena boje stolice i urina.

Liječenje masne jetre

U liječenju alkoholne masne jetre prvi korak je prestanak konzumacije alkohola i promjena načina života (zdrava prehrana, kretanje). Lijekovi koji se daju kod ciroze jetre ne mogu dovesti do izlječenja, ali mogu popraviti kvalitetu i produžiti trajanje života. Jedini način potpunog izlječenja od ciroze jetre je transplantacija jetre kojoj se pribjegava u završnim stadijima bolesti ukoliko pacijent ispunjava uvjete za transplantaciju (od kojih je vrlo važan uvjet potpuni prestanak konzumacije alkohola).

"Alkoholna bolest jetre, njena težina i razvoj, ovise o unosu alkohola (količina i trajanje). Bolest se zaustavlja prestajanjem unosa alkohola, tako da alkoholna ciroza u slučaju apstinencije ima bolju prognozu u odnosu na ciroze zbog drugih uzročnih čimbenika (hepatitis i drugi uzroci). Nealkoholna masna jetra je opasna jer je bez simptoma prije razvoja uznapredovale bolesti (pojave ciroze). Njeno liječenje je kompleksno i ne dovodi do brzih rezultata", objasnio je prof.dr.sc. Boris Vucelić, gastroenterolog.

nutricionistica Sandra Krstev Barać | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva nutricionistica Sandra Krstev Barać "Povišen BMI odnosno prisutnost debljine (BMI >30 kg/m2) je značajan rizični čimbenik za razvoj nealkoholne bolesti masne jetre (NAFLD), osobito ako se suvišno masno tkivo nakuplja u području trbuha. Procjenjuje se da više od polovice pretilih osoba ima NAFLD i ova pojava je sve češća u zapadnim zemljama gdje znamo da je prehrana puna rafiniranih šećera, zaslađenih napitaka i procesirane hrane. Upravo je pretjerani unos jednostavnih ugljikohidrata još jedan rizični čimbenik koji može doprinijeti razvoju masne jetre, a slično vrijedi i ukoliko osoba ima razvijenu inzulinsku rezistenciju. S obzirom da je riječ o bolesti u čijem razvoju veliku ulogu igraju prehrana i  životne navike, postepen gubitak suvišnih kilograma je svakako prvi korak u terapiji bolesti. Povećana tjelesna aktivnost te usvajanje cjelovite prehrane je također od ključne važnosti", objasnila je Sandra Krstev Barać, mag. nutricionizma. Posjeti stranicu Funkcionalna medicina i doznaj više o povezanosti prehrane i zdravlja.

Masna jetra prirodni lijekovi

Krstev Barać je objasnila preporučuje li se kod nealkoholne masne jetre uzimanje dodataka prehrani (silimarin, sikavica) te kako bi se trebali koristiti. "Određeni dodaci prehrani, a to pokazuju i znanstvene studije, mogu uvelike pomoći kod masne jetre. Doduše, prvi korak je ipak optimizirati prehranu i životne navike i kada to učinimo možemo početi razmišljati o pripravcima. U tom kontekstu ima smisla razmisliti o primjeni sikavice, koja djeluje protuupalno i antioksidativno te posjeduje  snažno hepatoprotektivno djelovanje. Doza sikavice koja se u studijama pokazala korisnom kod masne jetre iznosi 150-450 mg dnevno.

Uz sikavicu,  pokazalo se da od koristi može biti i unos koenzima Q10 ( 100 -300 mg dnevno), kurkumina (400-2000 mg dnevno), omega-3 masnih kiselina (1-4 grama dnevno) i berberina (500 mg dnevno). Čak i unos probiotika  u obliku dodataka prehrani ovdje može biti dobro ulaganje što i ne čudi jer se negativne promjene na crijevnom mikrobiomu također povezuju s povećanim rizikom za masnu jetru. Ipak, ideja nije posegnuti za šakom suplemenata na svoju ruku. Prije njihove primjene je uvijek poželjno savjetovanje sa stručnom osobom, nutricionistom ili ljekarnikom, koji će moći dati individualne savjete i preporučiti najbolji pripravak za vas."

Masna jetra koje namirnice treba izbjegavati, a koje se preporučuju?

"Prehranu je najbolje krojiti individualno, no neke opće preporuke nalažu da se prije svega maksimalno ograniči unos konzumnog šećera i proizvoda bogatog njima. Posebice se to odnosi na napitke i hranu koja sadrži visoko fruktozni kukuruzni sirup (High Fructose Corn Syrup, HFCS). Ugljikohidrati koji se preferiraju kada je u pitanju masna jetra su oni kompleksni bogati vlaknima,  poput onih koje nalazimo u mahunarkama, cjelovitim žitaricama, povrću.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Voće koje se pokazalo osobito korisno kod masne jetre aronija

Voće također čini poželjan dio prehrane (fruktoza u voću je  prisutna u relativno malim količinama i vezana je na vlakna pa nema negativan učinak na jetru). Zanimljivo, voće koje se pokazalo osobito korisno kod masne jetre aronija", objašnjava Krstev Barać i nastavlja:

"Kada su u pitanju masti, izuzetno je važno iz kojeg izvora dolaze.Tako je poželjno ograničiti zasićene masnoće kakve nalazimo u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, dok je unos jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina koje nalazimo u maslinovom ulju, avokadu, ribi, orašastim plodovima i sjemenkama čak poželjan i prema istraživanjima može utjecati na smanjenje masti u jetri. Važno je i kako pripremate hranu, preporučuje se kuhanje i kuhanje na pari, dok je pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja te prženje poželjno svesti na minimum." Od mliječnih proizvoda kod masne jetre preporučuju se sirutka, kefir, jogurt s probiotikom.

Masna jetra - dozvoljene namirnice 

  • Djelomično obrano mlijeko (1.5% m.m.), kefir, sirutka, probiotički jogurti, posni svježi sir
  • Meso koje sadrži manje masnoće / krto meso: perad, teletina, meso divljači divljači
  • Plava i bijela riba
  • Jaja do tri tjedno
  • Atričoka, prokulice, brokula, cvjetača, radič, rukola, raštika
  • Borovnice, brusnice, grejp, jabuke, kruške
  • Maslinovo, bučino i sezamovo ulje
  • Čajevi: zeleni čaj, paprena metvica, sikavica, kamilica i matičnjak.

Masna jetra - zabranjene namirnice 

  • Pekarski proizvodi i dizana tijesta, tjestenine u kombinaciji s masnim umacima
  • Punomasno mlijeko, dimljeni i zreli sirevi, vrhnje
  • Masno i dimljeno meso, polutrajne i trajne kobasice, paštete
  • Morski muzgavci (lignje, dagnje, rakovi i školjke)
  • Nedozrelo ili vrlo slatko voće, veće količine oraha, lješnjaka, bademi
  • Majoneza i masni umaci
  • Alkohol, bezalkoholna gazirana pića, crni čajevi
  • Konzervirana hrana.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.