Zdravlje 29. ožujka 2024.

Iskustva mladih žena koje su morale na operaciju abdomena i otkrile da imaju rak

Foto: Pexels Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Becky Black (44) nadala se da će nakon operacije abdomena konačno stati na kraj svom mučnom menstrualnom krvarenju s kojim je imala problema još od svoje tinejdžerske dobi. No, ono što je trebala biti rutinska operacija uklanjanja dobroćudnih izraslina iz njezine utrobe dovelo je do dijagnoze raka koja joj je okrenula život naglavačke.

"Godinama sam znala da nešto nije u redu, ali sam to odgađala. Dijagnoza raka samo je potvrdila sve ovo", priznala je Becky za Daily Mail. Iako prije samo deset godina Becky ne bi bila uobičajena pacijentica s rakom, kod sve više mlađih od 50 pojavljuje se rak, što je dio rastućeg globalnog trenda. 

Globalna učestalost raka s ranim početkom porasla je za 79,1 %, a smrtnost od raka s ranim početkom porasla je za 27,7 % od 1990. do 2019., pokazalo je istraživanje iz 2023. objavljeno u časopisu BMJ Oncology.

Sve je počelo s neredovitim menstruacijama

Becky je imala neredovite menstruacije od svoje 14. godine. S vremenom, njeni ciklusi postajali su još više neredovitiji i počela je krvariti između menstruacija pa je odlučila tražiti pomoć. 

Pregledima je otkriveno da ima šest fibroida, malih izraslina u stijenci maternice koje su obično benigne, i morala je na operaciju kako bi ih liječnici uklonili. Fibroidi mogu uzrokovati nepravilno menstrualno krvarenje jer iskrivljuju oblik maternice, ometajući normalno ljuštenje sluznice maternice. Budući da se javljaju u do 77 % žena, a manje od jednog od 1000 slučajeva je kancerogeno, liječnici su smatrali da je malo vjerojatno da će imati rak.

Međutim, tijekom operacije liječnici su pronašli 'problematične' stanice koje su poslali na testiranje i u 39. godini joj je dijagnosticiran prvi stadij raka maternice. Kako bi se uklonio rak prije nego što se prošiti i na druga područja u tijelo, Becky je morala na histerektomiju (uklanjanje maternice). Ta operacija je bila uspješna, a liječnici su rekli da joj nije potrebna kemoterapija jer nije bilo znakova da se rak proširio. 

"Sama dijagnoza nije bila toliki šok, koliko neželjena potvrda", rekla je Becky. Također je dodala da voljeni oboljelima od raka trebaju dati prostora, kako emocionalnog, tako i fizičkog, koji će im možda trebati tijekom tog teškog razdoblja. 

Možda te zanima... Princeza Kate ima rak! Česte emocije koje se javljaju kada osoba dobije dijagnozu i kako si pomoći Zdravlje

Rak maternice sve češi kod žena mlađih od 50

Prema Cancer.net, rak maternice (najčešći rak ženskog reproduktivnog sustava) raste za oko dva posto godišnje među mlađima od 50 godina, i jedan posto godišnje među onima iznad te dobi. 

To je također jedini rak kod kojeg su stope preživljavanja pale u posljednja četiri desetljeća.

Istraživači su prije krivili porast stope pretilosti, tvrdeći da povećane razine estrogena zbog pretilosti mogu potaknuti razvoj raka. Ali također ističu da sve manje žena odstranjuje maternicu radi liječenja abnormalnog krvarenja ili nekancerogenih fibroida, što može povećati rizik od obolijevanja od ove bolesti, piše Daily Mail. 

Možda te zanima... Endometrioza: Zašto je teško dobiti dijagnozu i kako živjeti s njom? Zdravlje

Iskustva pacijentica

Amerikanka Sara Stewart jedna je od onih kojoj je dijagnosticiran treći stadij raka debelog crijeva kada je imala 45 godina. Zbog toga je morala na abdominalnu operaciju i kemoterapiju. "Oporavak od teške abdominalne operacije je užasan. Ali morate to učiniti kako biste bili dovoljno zdravi za kemoterapiju", objasnila je Sara za CNN

Još jedna pacijentica kojoj je dijagnosticiran rak nakon operacije abdomena bila je Amerikanaka Jessie Sanders koja je dobila dijagnozu u dobi od 21 godine. Morala je na operaciju 2021. kako bi joj uklonili cistu s jajnika, koja je bila velika 15,24 cm. Liječnici su joj tada rekli da ima karcinom malih stanica jajnika, i to hiperkalcemični tip - rijedak i agresivan oblik raka jajnika

Morala je na šest rundi kemoterapije i na transplantaciju koštane srži prije nego je ušla u remisiju u lipnju 2022. "Bilo je jako teško jer sam tek u svojim 20-ima", rekla je Jessie za People

Kanađanka Devlynn Cyr (39) u rujnu 2023. hitno je morala na operaciju zbog puknuća debelog crijeva. Nakon operacije, liječnici su joj rekli da ima treći stadij raka debelog crijeva, što sugerira da se bolest širi unutar njezina tijela, piše People

Tijekom operacije liječnici su joj također, uz dopuštenje supruga Grega, odstranili maternicu jer je tumor 'srastao' s organom i cijelo je područje bilo tvrdo kao beton. Kao i Jessie, također je morala na šest rundi terapija. "Nisam mogla procesuirati što se dogodilo. Znači li to sad da ne mogu imati djecu? Jesu li uzeli neka jajašca kako bih u budućnosti mogla imati djecu. Misle li uopće o takvim stvarima?", pitala se Devlynn

Možda te zanima... Rekli su joj da pati od anksioznost, a dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.