Zdravlje Simptomi i pomoć 31. svibnja 2022.

Kako debljina i tjelesna masnoća utječu na rizik od raka dojke?

Foto: shutterstock Održavanje optimalne tjelesne mase smanjuje rizik od nastanka raka dojke u menopauzi

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rizik od raka dojke povećava se ako nakon menopauze imaš prekomjernu tjelesnu težinu ili si pretila, a nova istraživanja pokazuju da žene s viškom tjelesne masti imaju povećan rizik od raka dojke, čak i ako je njihov BMI normalan.

Veza između prekomjerne tjelesne težine i povećanog rizika od raka je poznata. Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povećavaju rizik za više od 10 karcinoma, uključujući rak maternice, bubrega, jetre i kolorektalnog karcinoma. Međutim, kada je u pitanju rak dojke, prekomjerna tjelesna težina značajno povećava rizik od raka dojke nakon menopauze.

Kako debljina nakon menopauze povećava rizik od raka dojke?

Rizik od raka dojke povećava se ako nakon menopauze imaš prekomjernu tjelesnu težinu ili si pretila, a također i debljanje tijekom odrasle dobi povećava rizik od razvoja raka dojke nakon menopauze. Što više kilograma dobiješ u životu, veći je rizik od razvoja raka dojke nakon menopauze, a održavanjem zdrave tjelesne težine možeš smanjiti rizik od raka dojke nakon menopauze.

Postoji više načina na koje debljina može utjecati na rizik od raka dojke. Tjelesna mast ima utjecaj na hormone koji imaju veliki utjecaj na rizik od raka. 

Hormon estrogen stimulira rast stanica u dojkama i maternici. Što brže stanice rastu i dijele se, veća je vjerojatnost da nešto može poći po zlu, primjerice nastati zloćudne stanice poput raka. Nakon menopauze, žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretile i dalje imaju zalihe i višu razinu estrogena, kada bi se trebali smanjiti.

"Tjelesna masnoća produljuje izloženost estrogenu", kaže dr. Karen Basen-Engquist, profesorica bihevioralnih znanosti u Centru za liječenje raka MD Anderson. Brojni čimbenici rizika od raka dojke, uključujući rano dobivanje menstruacije, nerađanje ili nedojenje te korištenje hormonske nadomjesne terapije, povećavaju doživotnu izloženost estrogenu.

Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost također mijenja razinu drugih hormona, uključujući inzulin (koji regulira količinu šećera u krvi) i ove promjene mogu povećati mogućnost razvoja raka dojke.

Pretilost je povezana i s dugotrajnom upalom. Tijelo tretira upalu kao bolest i pokušava je popraviti, što znači veći rast stanica i veći rizik od raka dojke i drugih karcinoma.

Također, većina studija koristi BMI kada se promatra odnos između raka dojke i tjelesne težine. Moguće je imati BMI u normalnom rasponu i imati visok postotak tjelesne masti. I nova istraživanja pokazuju da žene s viškom tjelesne masti imaju povećan rizik od raka dojke, čak i ako je njihov BMI normalan.

“Nikad nije kasno za smršavjeti”, kaže dr. Basen-Engquist. Studije pokazuju da gubitak težine nakon menopauze može smanjiti rizik od raka dojke i maternice.

Koliko pretilost utječe na rizik od raka dojke?

U skupini od 100 žena zdrave tjelesne težine, oko devet će vjerojatno razviti rak dojke u dobi od 50 ili više godina, piše BreastCancerNow. U skupini od 100 pretilih žena, oko 11 ili 12 će vjerojatno razviti rak dojke. Dakle, pretilost je krivac za rak dojke u dobi od 50 i više godina kod oko dvije ili tri dodatne žene od svakih 100. Održavanjem zdrave tjelesne težine tijekom života možeš smanjiti ovaj rizik.

Koji je najbolji način za smanjenje rizika od raka?

Postoje koraci koje možeš poduzeti kako bi održala zdravu težinu i smanjila rizik od raka dojke:

  • Manje sjedi i nastoj imati barem 150 minuta umjerene ili 75 minuta snažne tjelesne aktivnosti svaki tjedan. Uvedi vježbe snage dva puta tjedno.
  • Napuni dvije trećine tanjura povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama, a preostalu trećinu napuni nemasnim životinjskim ili biljnim proteinima.
  • Ograniči alkohol. Za prevenciju raka, najbolje je ne piti alkohol. Ako odlučiš piti alkohol, nemoj piti više od jednog pića dnevno.
  • Doji ako možeš. Pokušaj dojiti isključivo šest mjeseci nakon poroda, a nastavi čak i nakon uvođenja krute hrane.

"Ako paziš na svoju težinu nakon menopauze smanjit ćeš rizik od raka dojke, a normalna težina tijekom cijelog života jedna je od najvažnijih stvari koje možeš učiniti kako bi zaštitila svoje cjelokupno zdravlje i smanjila rizik od mnogih vrsta raka, uključujući rak dojke.", kaže dr. Basen-Engquist.

Održavanje zdrave tjelesne težine tijekom života također smanjuje rizik od razvoja niza drugih zdravstvenih problema, kao što su srčana bolest, moždani udar, dijabetes tipa 2, demencija i druge vrste raka.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.