Zdravlje 23. ožujka 2024.

Princeza Kate ima rak! Česte emocije koje se javljaju kada osoba dobije dijagnozu i kako si pomoći

Foto: WALTER / BESTIMAGE AGENCIJA Bestimage Kate Middleton, objavila je da boluje od raka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odsustvo iz javnosti Kate Middleton nakon operacije sredinom siječnja izazvalo je mnoga nagađanja. Jučer je putem videa objavljenog na društvenim mrežama javnost izvijestila o svom stanju. "Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je nevjerojatno teško za cijelu moju obitelj", rekla je princeza.

"U siječnju sam bila podvrgnuta velikoj operaciji abdomena u Londonu. Tada se pretpostavljalo da ne  bolujem od raka", objasnila je 42-godišnja princeza. "Međutim, testovi nakon operacije otkrili su prisutnost raka", rekla je.

Ujedinjeno Kraljevstvo šokirano je objavom o raku princeze Kate, a njezina izjava o tome popraćena fotografijama na subotnjim je naslovnicama britanskog tiska, koji obožava Kate i vidi je kao uzornu članicu monarhije.

Objavljeno je i da je princeza na "preventivnoj kemoterapiji", tretmanu koji se primjenjuje nakon operacije kako bi se smanjio rizik od povratka raka i širenja u tijelu. Poput Charlesa, ni Kate nije precizirala 'prirodu' svog raka, piše HINA.

"Britanska kraljevska obitelj našla se u neviđenoj situaciji u kojoj se dva njena važna člana, kralj i buduća kraljica, moraju boriti s rakom", piše afp. Izjave same princeze od Walesa o bolesti mnogi su već pohvalili kao hrabre, poput tabloida The Sun, koji piše "Hrabra Kate", dok Daily Mail prenosi "Jednom se mora usredotočiti samo na sebe”.

 

Princeza je već dobila brojne poruke podrške

Dnevnik Times preuzima optimistične riječi princeze "Prebrodit ću ovo”. Britanski kralj (75), za kojeg je u veljači ove godine objavljeno da boluje od raka, rekao je da je "ponosan na hrabrost" Kate, koja je supruga njegovog sina Williama, prijestolonasljednika.

On je "ostao u bliskom kontaktu sa svojom voljenom snahom tijekom posljednjih tjedana", rekli su iz Buckinghamske palače.

Mnogi dužnosnici iz svijeta i druge poznate osobe poslali su princezi Kate poruke podrške, među kojima i francuski predsjednik Emmanuel Macron, poželjevši joj "potpuni oporavak". “Vaša snaga i otpornost sve nas inspiriraju”, napisao je Maron na društvenoj mreži X. “Hrabra si i volimo te”, napisala je Jill Biden, supruga američkog predsjednika Joea Bidena na mreži X., kao i da "moli" za princezino ozdravljenje.

Možda te zanima... Česte operacije abdomena i kako se mogu zakomplicirati? Moguće da je Kate bila podvrgnuta jednoj od njih Zdravlje

Ne postoje dvije osobe koje će jednako reagirati na dijagnozu karcinoma.

"Riječ karcinom sama po sebi izaziva niz negativnih emocija. Značajan broj bolesnika ima visoku razinu psihološkog stresa unutar prve godine dana nakon dijagnoze. Ako psihološki problemi ostanu neprepoznati, kvaliteta života bolesnika kao i članova obitelji se značajno smanjuje. Dijagnoza karcinoma je stresna za svaku osoba koja se suočava s njom, ali su emocionalni odgovori pojedinaca vrlo različiti. Ne postoje dvije iste osobe s karcinomom koje će potpuno jednako emocionalno reagirati na bolest i jednako se s njom suočavati", objasnila je izv. prof. dr. sc. Lovorka Brajković, klinička psihologinja za članka za missZDRAVU kada smo govorili o suočavanju s dijagnozom i skupljanju hrabrosti za odlazak na pregled.

Prof. Brajković navodi osjećaje koji se najčešće javljaju u takvim situacijama:

  • Strah, dijagnoza karcinoma često uplaši osobu
  • Krivnja, nije rijetko da se osobe s karcinomom optužuju za svoju bolest („da sam zdravije jela/jeo ovo se ne bi dogodilo“, „da sam više vježbao/vježbala“, „da sam manje bio/bila pod stresom“ i sl.)
  • Ljutnja, uobičajeno pitanje osoba s karcinomom je „Zašto baš ja?“ što često izaziva ljutnju na članove obitelji, medicinsko osoblje, prijatelje ili na Boga
  • Potiskivanje, ponekad osobe s karcinomom ne mogu prihvatiti činjenicu da imaju karcinom; potiskivanje ponekad može biti dobro za prilagodbu na dijagnozu, ali ako ta reakcija potraje to može negativno utjecati na liječenje i biti dobar put za razvoj depresije
  • Usamljenost, ponekad osobe s karcinomom govore da se osjećaju usamljeno, da ne mogu sudjelovati u uobičajenim aktivnostima, da imaju osjećaj da ih drugi ne razumiju i sl.
  • Tuga i depresija, veliki broj osoba s karcinomom se osjeća tužno i potišteno; vrlo je važno razgovarati o ovom osjećaju, jer ako tuga predugo traje, lako može prijeći u depresiju
  • Gubitak kontrole, dijagnoza karcinoma kod osobe izaziva osjećaj gubitka kontrole nad vlastitim životom.

Kako vratiti kontrolu u život nakon dijagnoze?

Važno je zapamtiti da ne postoji loša ili ispravna reakcija te da je svaki osjećaj potpuno prirodan, naglašava prof. Brajković: "Emocionalne reakcije i psihički problemi kao odgovor na dijagnozu i liječenje karcinoma mogu biti raznoliki i dovesti do značajnog pada kvalitete života bolesnika.

Suočavanje s promjenama na tijelu, poteškoće u doživljaju tijela, problemi seksualnosti i intimnosti, emocionalna nestabilnost, neizvjesnost, promjene u doživljavanju budućnosti, suočavanje s vlastitom prolaznosti i smrtnosti, osjećaj napuštenosti i marginaliziranosti, stigmatizacija, problemi u socijalnim kontaktima, sve su to psihološki i emocionalni odgovori koji se mogu javiti u svim fazama bolesti i svim fazama liječenja, a nerijetko traju i nakon završetka liječenja".

Nije lako razgovarati o svojim osjećajima, ali je iznimno korisno, naglašava prof Brajković: "Ponekad razgovor s prijateljima i članovima obitelji nije dovoljan. U tim situacijama je važno zatražiti pomoć stručnjaka, jer razgovor o osjećajima pred dobrim slušateljem može uistinu jako pomoći. Brojna istraživanja su pokazala da se osobe s karcinomom bolje nose s bolesti, brže se oporavljaju, imaju kvalitetnije odnose s drugim osobama, imaju zdravije životne navike i bolju kvalitetu života ako su potražili psihološku pomoć i podršku. Stoga, zatražiti pomoć nije znak slabosti, već znak mudrosti!"
 

charles Možda te zanima... Premijer Sunak otkrio u kojoj je fazi rak kralja Charlesa Zdravlje


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.