Zdravlje 24. siječnja 2024.

Rekli su joj da pati od anksioznost, a dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva

Foto: instagram/tiktok Raquel ima rak debelog crijeva koji je metastazirao na jetru i jajnike
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Raquel A. (33) nije ni slutila da ima rak crijeva, iako je imala simptome koji su je zabrinjavali. Prije nekoliko godina njezino pražnjenje crijeva postalo je sve češće i nenormalno, a tada je mislila da je to posljedica nedijagnosticiranog sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili intolerancije na hranu.

Raquel je imala primjetne gastrointestinalne probleme 2019. kada je veliku nuždu obavlja i osam do 10 puta dnevno. Mislila je da ne unosi dovoljno vlakna ili da ne jede dovoljno zdravo, a sumnjala je i na IBS ili osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode. Budući da u to vrijeme nije imala zdravstveno osiguranje, odgađala je odlazak liječniku te je počela uzimati dodatke prehrani s vlaknima koji su, nakratko, pomogli da ne mora toliko često obavljati nuždu. Godine 2021. dobila je novi posao, što znači i zdravstveno osiguranje, ali su njezini simptomi tada nestali. Ipak, 2022. počeli su se opet pojavljivat te je njezina stolica bila tanka, ponekad narančastocrvene boje, a povremeno i malo krvava. "Bila sam naduta, bez obzira što sam jela, a pokušala sam izbaciti iz prehrane mliječne proizvoda, a zatim gluten. Gledajući unatrag, bili su to glavni znakovi upozorenja da nešto nije u redu, a tek kasnije sam saznala da su to klasični znakovi raka debelog crijeva", opisala je za Self.

U svibnju 2023. otišla je na pregled te je liječnici opisala svoje simptome. Liječnica joj je rekla da vjerojatno ima plinove i anksioznost zbog čega ju je poslala na razgovor sa psihijatrom. Raquel je pomislila da je liječnica možda u pravo i da jednostavno previše brine o svojim simptomima. Ipak, tri tjedna nakon pregleda, osjetila je jake bolove u trbuhu i donjem dijelu leđa. Bol je bio toliko nepodnošljiv da se skoro onesvijestila te je znala da mora otići u bolnicu. Ovaj puta je druga liječnica poslušala njezine brige te je morala na CT, ultrazvuk abdomena i vađenje krvi.

Nakon toga, dijagnosticiran joj je rak jetre i jajnika te je morala kod onkologa na biopsiju jetre. "Tada su otkrili da je rak, adenokarcinom, nastao u mom debelom crijevu i metastazirao, odnosno proširio se na druge organe. Dijagnosticiran mi je četvrti stadij raka debelog crijeva. Tijekom endoskopije i kolonoskopije liječnici su otkrili da je rak toliko velik i toliko uznapredovao da su imali problema s provođenjem kamere kroz debelo crijevo", rekla je Raquel. 

Liječnici su joj rekli da rak debelog crijeva obično sporo raste, što znači da je mogao nastati i prije osam do 10 godina. Problem je što simptomi nisu očiti ili ozbiljni, sve do trećeg ili četvrtog stadija. Osim toga, simptomi, kao što su mučnina, zatvor, proljev ili poteškoće s odlaskom na zahod, mogu biti posljedica mnogih drugih stanja poput raka jajnika ili IBS-a.

@feltica #stitch with @Liv Jennings #IBS #digestivehealth #cancer #cancertok #coloncancer #coloncancerawareness #bloating #ibstiktok #ibstok #adenocarcinoma #adenocarcinomaawareness ♬ original sound - Flereous

Kemoterapija i promjena prehrane

Nakon dijagnoze Raquel je krenula na kemoterapiju te je morala ići na izvlačenje tekućine koja joj se nakupljala zbog raka u trbuhu. Morala je promijeniti i prehranu tako da sada jede minimalne količine mesa, ne jede sirovo voće i povrće te jede mekanu hranu poput pirea i pudinga što je brzo popravilo rad njezinih crijeva. Napravila je i dodatne krvne pretrage i genetsko testiranje kako bi liječnici vidjeli kako rak napreduje i koji su geni mogli pridonijeti razvoju raka. Sada prima novu kemoterapiju svaka dva tjedna jer je zbog prve imala neugodne nuspojave i zato što rak na jajnicima i jetri nisu reagirali na prvu. 

"Liječnici su me obavijestili da će kemoterapija s vremenom prestati djelovati jer je moje stanje terminalno. Ne ispunjavam uvjete za operaciju, budući da mi se rak jako proširio, ali nastavljam razmatrati kirurške mogućnosti zajedno s novim tretmanima i kliničkim ispitivanjima u kojima mogu sudjelovati. Moje šanse da preživim dvije godine nakon dijagnoze bile su 20 %. Nakon pet godina, to pada na 5 %, ali ja sam odlučna pobijediti izglede", objasnila je.

Zbog ovog iskustva naučila se zauzeti za sebe i svoje zdravlje. Liječnici je u početku nisu slušali te su zanemarivali njezine simptome pa je mnogo puta tražila drugo mišljenje sve dok nije našla liječnike koji zaista brinu o njoj. "Lako je posumnjati u sebe, pogotovo ako liječnici umanjuju važnost vaših simptoma, ali ako osjećate da nešto nije u redu, vjerujete svoju intuiciju. Obično je u pravu", zaključila je Raquel. Svoju priču i iskustvo dijeli na TikToku

bol u trbuhu Možda te zanima... 4 simptoma raka debelog crijeva kod mlađih od 50 Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.