Zdravlje 09. svibnja 2023.

4 simptoma raka debelog crijeva kod mlađih od 50

bol u trbuhu
Foto: shutterstock Bol u trbuhu još je jedan čest simptom raka debelog crijeva kod mlađih od 50
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Broj oboljelih od raka debelog crijeva mlađih od 50 godina je u naglom porastu, a znanstvenici su identificirali četiri ključna simptoma koji se mogu javiti i dvije godine prije dijagnoze.

Broj dijagnoza raka debelog crijeva kod mlađih od 50 raste alarmantnom brzinom, a novo istraživanje identificiralo je četiri "crvene zastavice" povezane s povećanim rizikom ranog razvijanja kolorektalnog karcinoma, piše Health. Bol u trbuhu, rektalno krvarenje, proljev i anemija uzrokovana nedostatkom željeza su četiri simptoma identificirana u novoj studiji objavljenoj u Journal of the National Cancer Institute. Ističu da se simptomi javljaju već dvije godine prije dijagnoze kolorektalnog karcinoma.

"Kolorektalni rak nije samo bolest koja pogađa starije ljude", upozorava autorica studije dr. sc. Yin Cao, profesorica kirurgije u Odjelu za javno zdravstvo i znanstvenik na Siteman Cancer Center pri Barnes-Jewish Hospital i Washington University School of Medicina. "Želimo da mlađe odrasle osobe budu svjesne ovih potencijalno vrlo znakovitih simptoma i da djeluju na njih, osobito zato što se ljudi ispod 50 godina smatraju pod niskim rizikom i ne podvrgavaju se rutinskom pregledu za kolorektalni rak", navodi u priopćenju.

Rektalno krvarenje i anemija uzrokovana nedostatkom željeza među simptomima koji najviše zabrinjavaju

Za potrebe studije, znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu su analizirali podatke o zdravstvenom osiguranju više od 5000 pacijenata s kolorektalnim karcinomom koji se javlja kod osoba mlađih od 50 godina. Cilj je bio identificirati sve znakove ili simptome koji bi mogli pomoći u dijagnosticiranju kolorektalnog karcinoma budući da je bolest sve češća među mlađim ljudima. Između 1995. i 2019. udio slučajeva raka debelog crijeva među osobama u dobi od 55 godina i mlađima povećao se s 11 % na 20 %, prema Američkom društvu za rak.

Znanstvenici su otkrili da su u razdoblju od tri mjeseca do dvije godine prije postavljanja dijagnoze pacijenti koji su prijavili bolove u trbuhu, rektalno krvarenje, proljev i/ili anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza imali povećan rizik od rane pojave kolorektalnog karcinoma. Što je više simptoma osoba imala, to je vjerojatnija dijagnoza kolorektalnog karcinoma. Jedan jedini simptom gotovo je udvostručio rizik bolesti, postojanje dva simptoma povećalo je rizik za više od 3,5 puta, a postojanje tri ili više simptoma povećalo je rizik za više od 6,5 puta.

Kod nekih su se simptomi pojavili čak dvije godine prije dijagnoze. Oko 19 % pacijenata iskusilo je prvi simptom u razdoblju od tri mjeseca do dvije godine prije postavljanja dijagnoze, a gotovo 50 % pacijenata primijetilo je prvi znak ili simptom unutar tri mjeseca od dijagnoze. Rektalno krvarenje i anemija uzrokovana nedostatkom željeza dva su simptoma koja posebno ukazuju na hitnu potrebu za daljnjim pretragama putem endoskopije, rekla je Cao u priopćenju za javnost.

Lokacija kolorektalnog raka može utjecati na simptome

Četiri "crvene zastavice" vjerojatno su povezana s mjestom nastajanja kolorektalnog karcinoma u debelom crijevu i rektumu, osobito među mlađim ljudima. "Većina karcinoma debelog crijeva kod mlađih pacijenata nalazi se na lijevoj strani debelog crijeva," rekao je dr. sc. Anton Bilchik, dr. med., voditelj Gastrointestinalnog i hepatobilijarnog programa na Institutu za rak Saint John's u Santa Monici, Kalifornija. Ako je na lijevoj strani, krvarenje može biti očitije i anemija može biti očitija za razliku od raka na desnoj strani, objašnjava.

Konkretno, udio rektalnog raka povećao se sa 27 % u 1995. na 31 % u 2019., unatoč boljoj učinkovitosti u prevenciji kolorektalnog karcinoma na lijevoj strani debelog crijeva.

"Smatramo da je vjerojatnije da će rak u donjim dijelovima debelog crijeva uzrokovati simptome jer je stolica formiranija, ima manje tekućine, a krvarenje će se vjerojatnije pojaviti na toaletnom papiru ili u WC-u kao jarko crveno", pojašnjava Alan Harzman, dr. med, kolorektalni kirurg s Wexnerovog medicinskog centra Sveučilišta Ohio. "Međutim, krvarenje povezano s rakom debelog crijeva koji se nalazi u gornjem dijelu crijeva ima tendenciju da se pomiješa sa stolicom i bude manje vidljivo", zaključio je. 
 

voćna zdjela Možda te zanima... Prevencija raka debelog crijeva: Najbolje i najgore namirnice Zdravlje

Krv u stolici ne znači nužno karcinom, no svakako zahtijeva pregled stručnjaka

Jarko crvena krc u stolici je tipični znak hemeroida te ne znači nužno da se u crijevima nalazi karcinom, no stručnjaci savjetuju da svako rektalno krvarenje prijavite liječniku za svaki slučaj. Mlađi ljudi, osobito oni koji još nisu dosegli dob koja zahtijeva redovite preglede crijeva, vjerojatnije će zanemariti bilo koji probavni simptom. Odluka je to koja također može pridonijeti povećanju uznapredovalog stadija bolesti.
 

Možda te zanima... Ova vrsta pića povećava rizik od raka debelog crijeva kod žena mlađih od 50 godina Zdravlje
 

“Većina ovih pacijenata ima ih godinama i pripisuje ih hemoroidima jer pretražuju svoje simptome na internetu i pretpostavljaju da ne mogu dobiti rak jer su mladi", objašnjava za Health Ashkan Farhadi, dr. med., gastroenterolog u MemorialCare Orange Coast Medical Center u Fountain Valleyu, Kalifornija. Pacijenti nisu jedini koji moraju znati ove važne znakove i simptome. "Također je ključno širiti svijest među liječnicima primarne zdravstvene zaštite, gastroenterolozima i liječnicima hitne medicine", rekla je Cao u priopćenju.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da ih što prije javite svom liječniku.
 

Možda te zanima... "Tek mi je 28, kako je moguće da imam rak debelog crijeva?" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.