Zdravlje Zdravlje žena 18. ožujka 2023.

Ova vrsta pića povećava rizik od raka debelog crijeva kod žena mlađih od 50 godina

Foto: shutterstock U usporedbi sa ženama koje su pile manje od 250 ml pića zaslađenih šećerom tjedno, one koje su pile dvije ili više čaša dnevno imale su dvostruki rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva u ranoj fazi, koji bi bio dijagnosticiran prije 50. godine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijagnoze kolorektalnog karcinoma povećale su se kod žena mlađih od 50 godina posljednjih godina. Studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu pronašla je vezu između pijenja pića zaslađenih šećerom i povećanog rizika od razvoja raka debelog crijeva.

Rezultati studije sugeriraju da velika konzumacija slatkih pića tijekom adolescencije, u dobi od 13. do 18. godine, može povećati rizik od bolesti. "Rak debelog crijeva u mlađih odraslih osoba ostaje relativno rijedak, ali činjenica da se stope povećavaju u posljednja tri desetljeća, glavna je briga za javno zdravstvo i prioritet u prevenciji raka", rekao je Yin Cao, doktor znanosti, izvanredni profesor kirurgije i medicine na Odjelu za javne zdravstvene znanosti na Sveučilištu Washington.

"Zbog povećanja karcinoma debelog crijeva u mlađoj dobi, prosječna dob dijagnoze debelog crijeva smanjila se s 72 na 66 godina. Ti su karcinomi napredniji u dijagnozi i imaju različite karakteristike u usporedbi s karcinomima starijih populacija. "Naš laboratorij financiraju Nacionalni institut za rak (NCI) i Nacionalna sveobuhvatna mreža za rak kako bi se identificirali čimbenici rizika, molekularni utjecaj krajolika i strategije preciznog probira kako bi se karcinomi mogli ranije otkriti, pa čak i spriječiti", rekao je Cao, koji je također magistar javnog zdravstva. "U proteklom smo radu pokazali da je loša kvaliteta prehrane povezana s povećanim rizikom od ranih pojava kolorektalnog karcinoma, ali prethodno nismo ispitivali određene prehrambene proizvode", rekao je.

Simptomi raka debelog crijeva kod mlađih od 50 godina

U usporedbi sa ženama koje su pile manje od 250 ml pića zaslađenih šećerom tjedno, one koje su pile dvije ili više čaša dnevno imale su dvostruki rizik od razvoja karcinoma debelog crijeva u ranoj fazi, koji bi bio dijagnosticiran prije 50. godine. Istraživači su izračunali porast rizika od 16 % za svaku porciju od 250 ml dnevno. A od 13. do 18. godine, važnog vremena za rast i razvoj, svaka dnevna porcija bila je povezana s 32 % povećanim rizikom od eventualnog razvoja raka debelog crijeva prije 50. godine.

Konzumacija pića zaslađenog šećerom povezana je s metaboličkim zdravstvenim problemima, poput dijabetesa tipa 2 i pretilosti. No, manje se zna može li pića s visokim udjelom šećera imati ulogu u sve većoj učestalosti raka debelog crijeva kod mlađih ljudi. Kao i rani postotak kolorektalnog karcinoma i konzumacija takvih pića povećala se tijekom posljednjih 20 godina, s najvišom razinom konzumacije među adolescentima i mladima u dobi od 20 do 34 godine.

Istraživači su analizirali podatke iz Nurses 'Health Study II, velike populacijske studije koja je pratila zdravlje gotovo 116. 500 medicinskih sestara od 1991. do 2015. Svake četiri godine sudionici su odgovarali na ankete koje su uključivale pitanja o prehrani, uključujući vrste i procijenjene količine pića koja su pili. Od ukupnog broja sudionika, preko 41.000 također je zatraženo da se prisjeti svojih navika pijenja tijekom njihove adolescencije. Znanstvenici su identificirali 109 dijagnoza ranog kolorektalnog karcinoma na gotovo 116.000 sudionika.

Možda te zanima... Djeca, tinejdžeri i mlađi odrasli sve češće obolijevaju od 11 vrsta karcinoma Zdravlje

"Unatoč malom broju slučajeva, još uvijek postoji jak dokaz koji sugerira da unos šećera, posebno u ranom životnoj dobi, igra važnu ulogu u povećanju rizika od raka debelog crijeva i raka prije zrele dobi odnosno prije 50. godine", rekao je Cao, također član istraživanja Centra za rak Siteman. "Ova studija, u kombinaciji s našim prošlim radom koji je povezivao pretilost i metaboličke uvjete s većim rizikom od ranog razvoja kolorektalnog karcinoma, sugerira da metabolički problemi, poput inzulinske rezistencije, mogu igrati važnu ulogu u razvoju ovog raka u mlađih odraslih osoba."

Imajući na umu sve veće stope, Američko društvo za rak nedavno je snizilo preporučenu dob za prvu probirnu kolonoskopiju na 45, u odnosu na prethodno preporučenu dob od 50 godina za ljude s prosječnim rizikom. Oni s dodatnim čimbenicima rizika, poput obiteljske povijesti bolesti, trebali bi započeti i ranije, prema smjernicama zdravstva. Budući da je studija obuhvaćala samo medicinske sestre, od kojih su većina bile bjelkinje, potrebno je više rada na ispitivanju ove veze kod ljudi različitije rase, nacionalnosti i spola.

Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva?

Iako su pića zaslađena šećerom bila povezana s povećanim rizikom od karcinoma debelog crijeva s ranim početkom, neka druga pića, uključujući mlijeko i kavu, bila su povezana sa smanjenim rizikom. Ova promatračka studija ne može dokazati da pijenje slatkih pića uzrokuje ovu vrstu raka ili da pijenje mlijeka i kave sprječava pojavu raka, ali istraživači su rekli da zamjena zaslađenih pića nezaslađenim pićima, poput mlijeka i kave je bolji izbor za dugoročno zdravlje.

"S obzirom na ove podatke, preporučujemo ljudima da izbjegavaju pića zaslađena šećerom i umjesto toga biraju pića poput mlijeka i kave bez zaslađivača", rekao je Cao. Koautori studije uključuju Ebunoluwa Otegbeye, dr. opće kirurgije sa Sveučilišta Washington koja radi u laboratoriju Cao. Otegbeye podržava Program obuke za temeljnu znanost i translacijska istraživanja kirurške onkologije. Suradnici uključuju istraživače s Harvarda T.H. Chan School of Public Health i Harvard Medical School.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.