Zdravlje Simptomi i pomoć 03. studenoga 2022.

Miomi: Simptomi i liječenje i koliko su česti nakon menopauze

Foto: Pixsell/Reuters Sharon Stone
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Miomi su vrlo česti kod žena u reproduktivnoj dobi jer tim dobroćudnim izraslinama za rast trebaju hormoni estrogen i progesteron. Iako rijetko leiomiomi, miomi, fibromiom kako ih se sve naziva mogu se pojaviti i u menopauzi. Liječenje ovisi o vrsti i veličini mioma i obuhvaća više mogućnosti. Glumici Sharon Stone dijagnosticiran je fibroidni tumor.

Miomi su nekancerogene izrasline maternice koje se često pojavljuju tijekom reproduktivnih godina. Leiomiomi, miomi, fibromiomi nisu povezani s povećanim rizikom od raka maternice i gotovo nikada ne prerastu u rak. Veličine fibroida variraju od mikroizraslina koje ljudsko oko ne može otkriti do glomaznih masa koje mogu iskriviti i povećati maternicu. U maternici može biti jedan ili više mioma. U ekstremnim slučajevima, višestruki miomi mogu jako proširiti maternicu i utjecati na povećanje tjelesne mase. Mnoge žene u nekom dijelu života  imaju miome maternice. Miomi maternice često ne uzrokuju simptome i uglavnom ih ginekolog otkrije slučajno tijekom pregleda.

Simptomi mioma maternice

Mnoge žene koje imaju miome nemaju nikakve simptome. Kod onih koje ih osjete, simptomi ovise o položaju, veličini i broju fibroida. U žena koje imaju simptome, najčešći znakovi i simptomi mioma maternice uključuju:

  • Obilno menstrualno krvarenje
  • Menstruacije koje traju više od tjedan dana
  • Pritisak ili bol u zdjelici
  • Učestalo mokrenje
  • Poteškoće s pražnjenjem mjehura
  • Zatvor
  • Bolovi u leđima ili nogama

Vrlo rijetko fibroid može uzrokovati akutnu bol kada preraste opskrbu krvlju i počne odumirati.

Fibroidi se općenito klasificiraju prema  položaju:

  • Intramuralni fibroidi rastu u samom mišiću maternice i povećavaju cijelu maternicu
  • Submukozni fibroid rastu u šupljinu maternice
  • Subserozni fibroid rastu na površini maternice prema trbuhu

Javi se liječniku, ako osjećaš bol u zdjelici koja ne prolazi, imaš pretjerano obilne, produljene ili bolne mjesečnice, imaš krvarenje između menstruacija, osjećaš poteškoće s pražnjenjem mokraćnog mjehura, imaš anemiju.

Najčešći uzroci nastanka mioma

Liječnici ne znaju uzrok mioma maternice, ali istraživanja i kliničko iskustvo ukazuju na sljedeće čimbenike:

  • Genetske promjene. Mnogi miomi sadrže promjene u genima koje se razlikuju od onih u tipičnim mišićnim stanicama maternice.
  • Hormoni. Estrogen i progesteron, dva hormona koja stimuliraju razvoj sluznice maternice tijekom svakog menstrualnog ciklusa i tako je pripremaju za trudnoću, čini se da potiču rast fibroida. Fibroidi sadrže više receptora za estrogen i progesteron nego tipične mišićne stanice maternice. Fibroidi imaju tendenciju smanjivanja nakon menopauze zbog smanjenja proizvodnje hormona.
  • Ostali faktori rasta. Tvari koje pomažu tijelu u održavanju tkiva, kao što je faktor rasta sličan inzulinu, mogu utjecati na rast fibroma.

Liječnici vjeruju da se fibroidi maternice razvijaju iz matične stanice u glatkom mišićnom tkivu maternice (miometriju). Jedna se stanica više puta dijeli, na kraju stvarajući čvrstu, gumenastu masu koja se razlikuje od obližnjeg tkiva. Obrasci rasta fibroida maternice variraju - mogu rasti sporo ili brzo ili mogu ostati iste veličine. Neki miomi prolaze kroz skokove rasta, a neki se mogu sami smanjiti. Mnogi miomi koji su bili prisutni tijekom trudnoće smanjuju se ili nestaju nakon trudnoće, kako se maternica vraća na svoju uobičajenu veličinu.

 
 | Author: shuterstock Foto: shuterstock Maternica s miomima i maternica bez mioma
 

Faktori rizika

Faktor rizika za nastanak mioma je biti žena u reproduktivnoj dobi, no još je nekoliko poznatih čimbenika rizika za nastanak mioma maternice:

  • Rasa. Iako sve žene reproduktivne dobi mogu razviti miome, crnkinje imaju veću vjerojatnost da će imati miome nego žene drugih rasa. Osim toga, crnkinje imaju fibrome u mlađoj dobi, a također je vjerojatno da će imati više ili veće fibrome, zajedno s težim simptomima.
  • Genetika. Žene čije su majke ili sestre imale miome u većem su riziku da će ih i same imati. 
  • Ostali faktori. Početak menstruacije u ranoj dobi, pretilost, nedostatak vitamina D, previše crvenog mesa u prehrani i premalo zelenog povrća, voća i mliječnih proizvoda, pijenje alkohola, uključujući pivo, čini se da povećava rizik od razvoja fibroida.

Komplikacije uzrokovane miomima

Iako fibroidi maternice obično nisu opasni, mogu uzrokovati nelagodu i dovesti do komplikacija kao što je pad crvenih krvnih stanica (anemija), što uzrokuje umor, zbog velikog gubitka krvi. Rijetko je potrebna transfuzija zbog gubitka krvi.

Trudnoća i miomi

Fibroidi obično ne ometaju trudnoću. Međutim, moguće je da fibroidi - osobito submukozni miomi - mogu uzrokovati neplodnost ili gubitak trudnoće. Fibroidi također mogu povećati rizik od određenih komplikacija u trudnoći, kao što je abrupcija posteljice, ograničenje rasta fetusa i prijevremeni porod.

Prevencija

Iako istraživači nastavljaju proučavati uzroke fibroidnih tumora, malo je znanstvenih dokaza dostupno o tome kako ih spriječiti. Sprječavanje fibroida maternice možda nije moguće, ali samo mali postotak ovih tumora zahtijeva liječenje. Ali odabirom zdravog načina života, kao što je održavanje zdrave tjelesne mase i unos voća i povrća, možda može pomoći u smanjenu rizika od fibroida. Također, neka istraživanja sugeriraju da korištenje hormonskih kontraceptiva može biti povezano s manjim rizikom od mioma.

Sharon Stone ima fibroidni tumor

Glumica Sharon Stone (64), objavila je na Twitteru da joj je otkriven tumor koji je morala odmah ukloniti. "Upravo sam imala još jednu pogrešnu dijagnozu i netočnu proceduru. Ovaj put dupla epiduralna. Kad se bol pogoršala, otišla sam po drugo mišljenje: Imam veliki fibroidni tumor koji se mora izvaditi. Poruka damama: nemojte se praviti da nije bitno, potražite drugo mišljenje. To vam može spasiti život. Do potpunog oporavka će mi trebati četiri do šest tjedana. Hvala svima na brizi. Sve je dobro", napisala je Stone.

Njezini obožavatelji pružili su joj podršku i dobre želje. "Hvala na informaciji o traženju drugog mišljenja. To bi doslovno moglo spasiti nečiji život. Uvijek si tako iskrena i pažljiva", bio je jedan od komentara.

 

Miomi kod žena u menopauzi

Na osnovnoj razini, rast fibroma je jednostavan. Kako bi rastao, fibroid se mora hraniti hormonima poput estrogena i progesterona. Tijekom menopauze, kada se razina hormona smanjuje, fibroid ne dobiva dovoljno hormona za rast, a u nekim slučajevima nema dovoljno hormona da fibroid ostane iste veličine. Dakle, fibroid se počinje smanjivati pa čak i nestajati. Međutim, to nije uvijek slučaj. Postoji nekoliko nekoliko čimbenika rizika koji povećavaju mogućnost pojave mioma tijekom i nakon menopauze:

  • Visoki krvni tlak
  • Nedostatak vitamina D
  • Pretilost
  • Visoka razina stresa
  • Obiteljska povijest mioma
  • Nema povijesti trudnoće

Bez obzira na godine i je li žena u menopauzi ili ne, simptomi fibroma ostaju isti. Neki od najčešćih simptoma su:

  • Umor
  • Grčevi u trbuhu
  • Križobolja
  • Osjećaj boli ili pritiska u zdjelici
  • Pritisak na mjehur ili crijeva uzrokuje češće odlaske u WC. 

Liječenje

Mogućnosti liječenja fibroida maternice ovise o težini simptoma. Dostupne su razne hormonalne terapije i kirurške intervencije. Liječenje ovisi o miomu i treba napomenuti da je svačije tijelo jedinstveno pa tako i miomi. Ne tako davno, jedino dostupno liječenje mioma bila je operacija. Međutim, liječnici, istraživači i stručnjaci svih vrsta uložili su puno truda kako bi pronašli alternativne načine liječenja mioma. Kirurgija je danas jedna od posljednjih opcija liječenja za većinu oboljelih. Mogućnosti liječenja mogu uključivati ​​hormonsku nadomjesnu terapiju i liječenje lijekovima. Histerektomija, ovisno o veličini i težini mioma, dobi i simptomima, liječnik može preporučiti histerektomiju. Tijekom ovog kirurškog zahvata uklanja se maternica, a u nekim slučajevima i jajnici. Mioliza je minimalno invazivna metoda kojom se miomi uništavaju pomoću topline, lasera ili hladnoće. Embolizacija fibroida maternice minimalno je invazivna procedura u kojoj kirurg ubacuje čestice nalik pijesku u arteriju koja opskrbljuje miom krvlju. To stvara ugrušak koji blokira dotok krvi iz fibroida, sprječavajući estrogen i druge hranjive tvari da dopru do fibroida te on odumire.  Neke žene nakon menopauze dobiju jaka krvarenja te misle da su im se miomi vratili. Ako se to dogodi, uglavnom je uzrok krvarenja nešto drugo, a ne miom. Miomi nakon menopauze uglavnom miruju i ne treba ih dirati, osim u rijetkim slučajevima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.