Zdravlje 07. listopada 2024.

Ima li nešto dobro u menopauzi? Da, evo 4 stvari kojima se možete veseliti

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza je razdoblje u životu žene koje bi se trebalo doživljavati s manje stigme i s više svijesti o dobrim promjenama koje može donijeti.

Nedavno istraživanje preporučilo je edukaciju javnosti o perimenopauzi i menopauzi, pristupačnije tretmane i fleksibilne radne aranžmane, piše The Conversation.

Kao i kod mnogih stvari u životu, iskustva menopauze su različita. Dok nekim ženama taj period predstavlja izazov i potrebna im je podrška, druge doživljavaju neke fizičke i emocionalne prednosti. O njima se rijetko izvještava – ali možemo učiti iz dostupnih istraživanja i, što je važno, iz iskustava žena.

Ovo su četiri promjene kojima se možete radovati kada uđete u menopauzu:

1. Nema više menstruacije ili povezanih problema s njom

Menopauza se smatra "potpunom" ako je prošlo 12 mjeseci od posljednje menstruacije žene, tj. ako je menstruacija izostala u tom periodu. Možda nije iznenađujuće, što je izostanak menstruacije prednost koja je na vrhu popisa (osim ako uzimate hormonsku terapiju), pogotovo kod žena koje su imale neredovita, nepredvidiva ili teška krvarenja.

Napokon, ne morate imati higijenske uloške u svakoj torbi “za svaki slučaj”. Nema više planiranja gdje ćete moći otići na toalet ili potrebe za rezervnom odjećom. A uštedjet ćete i novac ako ne kupujete higijenske proizvode.

Tu su također i dobre vijesti za žene koje su imale obilno krvarenje zbog fibroida maternice – uobičajenih benignih ginekoloških tumora koji pogađaju do 80 % žena. Dokazi sugeriraju da hormonalne promjene (za žene koje ne uzimaju hormonsku terapiju) mogu dovesti do smanjenja veličine mioma i ublažiti simptome.

Žene koje pate od menstrualnih migrena mogu doživjeti poboljšanja nakon menopauze kada se njihove hormonalne fluktuacije počnu smirivati ​​– ali vremenski okvir za to ostaje nejasan .

Za neke žene prestanak menstruacije značit će više sudjelovanja u društvenim aktivnostima iz kojih su možda bile isključene zbog menstruacije. Naprimjer, vjerske aktivnosti ili pripremanje hrane u nekim kulturama.

Možda te zanima... Hormonska terapija mogla bi usporiti biološko starenje kod starijih žena Zdravlje

2. Vratite svoje tijelo i svoju seksualnost

Tijekom svog reproduktivnog života, žene u heteroseksualnim vezama obično su te od kojih se očekuje da budu proaktivne u sprječavanju trudnoće.

Neke žene u postmenopauzi opisuju ponovnu pojavu svoje seksualnosti i osjećaj seksualne slobode koji prije nisu iskusile (unatoč dostupnosti kontracepcijskih sredstava) jer više ne postoji rizik od trudnoće.

Jedna od sudionica istraživanja ženskih iskustava menopauze izjavila je kako je sretna što više nije u reproduktivnoj dobi. "Vratila sam svoje tijelo jer sad više ne mogu zatrudnjeti. Nije da nisam uživala imati djecu i biti trudna, uživala sam u tome, ali sad se osjećam kao – 'oh moje tijelo je sada samo moje, znate?'", objasnila je.

Žene koje su odlučile ne imati djecu također mogu osjetiti olakšanje i oslobođenje od društvenih očekivanja. Ljudi će ih vjerojatno konačno prestati ispitivati kada planiraju imati djecu.

Možda te zanima... Mnoge žene nisu svjesne da su već u perimenopauzi: 5 činjenica koje biste trebali znati o ovom razdoblju života Zdravlje

3. Novo poglavlje života i vrijeme da se usredotočite na sebe

Jedna sudionica istraživanja opisala je menopauzu kao neočekivanu "točku ubrzanja" za promjenu.

Žene su nam rekle da više prihvaćaju sebe i svoje potrebe jer su dotad bile fokusirane na potrebe drugih ljudi. Znanstvenici su već ranije istraživali ovaj pomak od "života za druge" do "vlastitog života".

Neke žene smatraju da su ove jake emocije u menopauzi izazov, dok druge u njima vide potencijal mogu iskoristiti da se oslobode – omogućujući im da izraze svoje mišljenje ili budu asertivnije nego u bilo kojem drugom trenutku u životu.

4. Povećano samopouzdanje

Novi osjećaj oslobođenja može potaknuti povećano samopouzdanje u menopauzi. To je zabilježeno u studijama temeljenim na sveobuhvatnim intervjuima sa ženama.

Povećanje samopouzdanja može se poklopiti i s promjenama u karijeri, a ponekad i u odnosima jer se mijenjaju prioriteti u ženinom životu i one više zastupaju svoje interese.

Možda te zanima... 5 mitova o menopauzi u koje trebate prestati vjerovati Zdravlje

Život s druge strane

Možda vam je teško razmišljati o tome što je dobro u menopauzi, osobito ako se borite s raznim izazovima tijekom perimenopauze – ali to će se vremenom poboljšati.

U kulturama u kojima su žene cijenjene što su starije, žene sebe opisuju kao one koje pozitivno doprinose zajednici. Otkrivaju da s godinama dobivaju moć i poštovanje.

Moramo raditi na pozitivnijim društvenim stavovima na ovom području. Naša se tijela mijenjaju tijekom životnog vijeka i izvanredna su u svakoj fazi, uključujući menopauzu.

žena Možda te zanima... 4 mita o debljanju u menopauzi Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.