Zdravlje 20. rujna 2024.

Mnoge žene nisu svjesne da su već u perimenopauzi: 5 činjenica koje biste trebali znati o ovom razdoblju života

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Malo ste sretni. Malo ste tužni. Vaš mozak je poput šećerne vune. Mjesečnice su vam neredovite i jače — ili manje — od normalnih. A da ne spominjemo da vaš struk nestaje zajedno s vašim snom.

Drugim riječima, možda se osjećate kao da ste na divljoj vožnji toboganom. Što se događa? Vjerojatno je perimenopauza.

“Perimenopauza — inače poznata kao 'menopauzalni prijelaz' — je faza reproduktivnog života koja se nalazi između ženinih vrhunskih reproduktivnih godina i menopauze,” objašnjava ginekologinja dr. Sharon Malone, glavna medicinska savjetnica Alloy Women's Healtha i autorica bestselera Grown Woman Talk. Tijekom perimenopauze, vaše razine estrogena rastu i padaju neravnomjerno i nepredvidivo, kaže ona za Yahoo Life.

Možda te zanima... Kako perimenopauza može utjecati na mentalno zdravlje? Zdravlje

Dr. Lauren Streicher, klinička profesorica na Sveučilištu Northwestern i voditeljica Dr. Streicher's Inside Information Podcast, kaže da su mnoge žene iznenađene promjenama u svojim tijelima i ne prihvaćaju da se to događa sve dok ne navrše 50 godina.

Ali nisu u pravu: Perimenopauza obično nastupa u srednjim 40-ima, ali može nastupiti i ranije nego što mislite - već u srednjim 30-ima. Malone kaže da žene pod ekstremnim stresom, lošeg fizičkog zdravlja ili pušačice općenito ranije uđu u perimenopauzu. Te su godine unutar normalnog raspona, iako se promjene - koje mogu varirati od blagih do onesposobljavajućih - uopće možda ne čine normalnim.

Možda te zanima... Bioidentični hormoni u perimenopauzi i menopauzi - prednosti i nedostaci Zdravlje

Perimenopauza može trajati kratko – ili dugo

Ovo prijelazno razdoblje različito je za svakoga — vaše je iskustvo individualno kao i otisak vašeg palca.

U prosjeku može trajati od tri do četiri godine. Ili može trajati čak desetljeće. “Veliki raspon može biti posljedica genetskih razlika ili zdravlja te životnog iskustva pojedinca”, kaže Malone. Jedna studija iz 2017. objavljena u časopisu Menopause otkrila je da što prije žene uđu u prijelazno razdoblje, to dulje ono traje.

Kraj perimenopauze nastupa kada nemate mjesečnicu 12 uzastopnih mjeseci. U ovom trenutku ste ušli u postmenopauzu u kojoj ćete biti do kraja života, kaže Streicher za Yahoo Life.

Menopauza Možda te zanima... Kako prepoznati i ublažiti valunge? Zdravlje

Vaša genetika igra važnu ulogu

Kakva majka, takva kći? Ako se razmišljate o svojem putovanju u perimenopauzu, moglo bi biti korisno pitati vašu majku ili sestru o njihovom iskustvu. Često ćete pronaći vezu između njihovog i vašeg iskustva. Geni mogu utjecati na to koliko ćete imati godina kada uđete u perimenopauzu i kakvo će biti vaše iskustvo (posebno kada su u pitanju valovi vrućine i noćno znojenje), pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Menopause.

Iako bi moglo biti više gena i kombinacija u igri, genetika ne prevladava uvijek: studija Sveučilišta u Michiganu otkrila je da genetski čimbenici mogu varirati ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti.

Naprimjer, crnkinje, osim što ranije uđu u perimenopauzu, imaju teže simptome, primjećuje Malone. “Ove promjene više su nego vjerojatno uzrokovane okolišnim i životnim iskustvima, a ne genetskim čimbenicima”, kaže ona. “Kod njih se također simptomi depresije povećaju za 50 % i veća je vjerojatnost da će doživjeti poremećaje sna – smanjen broj sati sna i lošija kvaliteta sna”, dodala je.

Možda te zanima... Simptomi menopauze za koje mnoge žene ne znaju Native sadržaj

Postoje neki iznenađujući simptomi, od smrznutog ramena do svrbeža u ušima

Evo nekoliko informacija koje će vas prosvjetliti: Perimenopauza nije ograničena na uobičajene simptome kao što su valovi vrućine i noćno znojenje. Postoje neki nepoznati ili iznenađujući za koje možda niste čuli, kaže Streicher. "Možda ćete ih zanemarili misleći da nisu povezani s perimenopauzom, ali mogu biti!", kaže ona.

Oni uključuju:

  • Svrbež kože
  • Bolan seks
  • Lupanje srca
  • Napadaji panike
  • Anksioznost
  • Zaboravljivost
  • Slabljenje mokraćnog mjehura
  • Suha usta
  • Osjetljivost dojki
  • Svrbež ušiju
  • Smrznuto rame
Možda te zanima... Žene u perimenopauzi imaju veću vjerojatnost da će razviti bipolarni poremećaj Zdravlje

Postoji novi lijek za liječenje valunga

Hormonska terapija je učinkovit tretman koji je odobrila Uprava za hranu i lijekove i namijenjen je ublažavanju mnogih simptoma menopauze. Istraživanja također pokazuju da potiče zdravo starenje. Ali za žene koje ne mogu ili ne žele uzimati hormonsku terapiju, postoji novi lijek.

Elinzanetant, nehormonski lijek za liječenje valova vrućine i noćnog znojenja, još nije odobrila FDA, ali izgleda obećavajuće u kliničkim ispitivanjima. Također može pomoći u poboljšanju sna.

On je u klasi lijekova poznatih kao antagonisti NK3 receptora, koji djeluju tako da inhibiraju neurokinin 3 receptor, koji je pod utjecajem estrogena i igra ulogu u regulaciji tjelesne temperature u mozgu, objašnjava Streicher.

Do sada postoji jedan lijek koji je odobrila FDA, nazvan fezolinetant, koji djeluje na sličan način. Važno je znati: Ovi su lijekovi testirani samo na ženama u menopauzi, kaže dr. Mary Jane Minkin , ginekologinja, klinička profesorica na Medicinskom fakultetu Yale i voditeljica podcasta Madame Ovary. Bilo bi dobro da razgovarate sa svojim liječnikom o svim mogućnostima kako biste vidjeli mogu li i vama biti od pomoći.

Možda te zanima... 5 znakova da se menopauza približava i kako ih okrenuti u svoju korist Zdravlje

Perimenopauza će proći

Sljedeći put kada poželite gurnuti glavu u zamrzivač ili tiho psovati dok mijenjate posteljinu u 3 sata ujutro, sjetite se ovoga: Perimenopauza je prirodan životni događaj koji dožive sve žene ako imaju sreće da žive dovoljno dugo. Iako se vaše tijelo mijenja, većina će žena osjetiti olakšanje kada dođu u postmenopauzu jer će ovi neugodni simptomi nestati.

U međuvremenu, za perimenopauzu vrijede stari provjereni savjeti za zdrav život: jedite zdravu hranu, pazite na unos alkohola (koji može pogoršati simptome perimenopauze ), redovito vježbajte i kontrolirajte razinu stresa.

Što je još važnije, Streicher potiče žene da pronađu liječnika koji ima iskustva s menopauzom i s kojim možete razgovarati o svojim poteškoćama u perimenopauzi.

I još jedna stvar vrijedna spomena: još uvijek možete zatrudnjeti tijekom perimenopauze. Dakle, dok ne prođe ta čarobna godina bez menstruacije, nemojte odustati od kontracepcije.

Možda te zanima... Nemate seksualnog nagona nakon što ste ušli u menopauzu? Jedinstvena terapija razgovorom može pomoći Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.