Zdravlje 14. kolovoza 2024.

Dobre vijesti: Ispituju se učinci postojećeg lijeka koji bi mogao odgoditi menopauzu i produžiti životni vijek žene

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Početak menopauze donosi nekoliko promjena za žene, uključujući veće stope srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Liječnici iz Medicinskog centra NewYork-Presbyterian/Columbia istražuju postojeću oralnu terapiju koja bi mogla pomoći usporiti proces starenja jajnika, odgoditi početak menopauze i pronaći rješenje za dugovječnost u širem smislu.

“Mnogi od nas misle da je menopauza nešto što se podrazumijeva te da je samo dio života. Istina je da je u cijelom životinjskom carstvu menopauza nešto vrlo, vrlo rijetko i iznimno”, kaže dr. Zev Williams, šef Odjela za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost na Medicinskom centru NewYork-Presbyterian/ Columbia. On je također glavni autor studije "Validating Benefits of Rapamycin for Reproductive Aging Treatment (VIBRANT)", piše NewYork-Presbyterian.

VIBRANT ima za cilj procijeniti upotrebu niske doze mTOR inhibitora rapamicina kao načina da se uspori oslobađanje jajnih stanica iz ženske rezerve jajnika, čime se usporava starenje jajnika. Ispitivanje će uključiti 50 zdravih žena u dobi od 38 do 45 godina koje imaju redovite menstruacije, ali ne žele imati djecu. Sudionice će biti nasumce odabrane da primaju tjedni oralni rapamicin ili placebo, pri čemu ni sudionice ni istraživači neće znati tko što uzima.

Ovo je prvi put da će rapamicin, koji je već odobren za sprječavanje odbacivanja organa kod pacijenata koji primaju transplantaciju bubrega, biti testiran na ljudima u svrhu usporavanja starenja jajnika.

Menopauza Možda te zanima... Kako prepoznati i ublažiti valunge? Zdravlje

Međutim, sjeme ovog ispitivanja posijano je prije nekoliko godina kada su dr. Williams i kolege otkrili da uporaba rapamicina ne samo da je obnovila normalnu funkciju jajnika kod miševa s preuranjenim zatajenjem jajnika, već je također produžila reproduktivni životni vijek normalnih miševa. Od tada je potvrđeno da rapamicin može produžiti životni vijek jajnika kod miševa.

Obično menopauza počinje kada se u jajnicima ponestane svih jajnih stanica. Žene imaju samo jedno jaje koje sazrijeva i oslobađa se tijekom ovulacije u svakom menstrualnom ciklusu, dok deseci drugih prolaze kroz atreziju i odumiru. Čini se da rapamicin usporava broj jajnih stanica koje napuštaju "mjesto za odmor" u svakom ciklusu, dopuštajući da se ukupni broj jajnih stanica održi duže i time odgađa menopauzu. "To je kao da imate umivaonik pun vode i usporavate brzinu oticanja vode u odvod", objašnjava dr. Williams. “Menopauza nastupa kada više nema vode u umivaoniku”, dodao je.

Možda te zanima... 5 načina kako se zdravlje srca narušava tijekom menopauze Zdravlje

Zašto su istraživači zainteresirani za ideju odgađanja menopauze? Dr. Williams kaže da odgađanje menopauze s kojom se povezuje povećanje kardiovaskularnih bolesti i demencije, može potencijalno produljiti ukupan broj zdravih godina i životni vijek žene.

Sudionice ispitivanja dobit će ili kapsule rapamicina ili placebo kapsule jednom tjedno tijekom tri mjeseca. Rapamicin također može potencijalno usporiti starenje općenito, kaže dr. Williams.

Poteškoće u provođenju istraživanja starenja sastoje se u tome što mogu proći i desetljeća dok se procijene intervencije u prospektivnom, nasumičnom, placebom kontroliranom ispitivanju i promotre razlike u dugovječnosti.

"Nasuprot tome, područje reproduktivne medicine razvilo je niz alata koji nam omogućuju prilično precizno mjerenje starenja jajnika u rasponu od samo nekoliko godina", kaže on.

Možda te zanima... Nuspojava menopauze o kojoj se ne priča - žena je morala izbaciti pola svoje garderobe, a nije promijenila konfekcijski broj Zdravlje

Ispitivanje VIBRANT je pilot studija koja će proučiti djelovanje rapamicina od 5 mg tjedno u usporedbi s placebom. Sudionice studije će primati lijekove tri mjeseca, a zatim će biti praćeni dodatnih devet mjeseci. Tijekom tog vremena, istraživači će koristiti transvaginalni ultrazvuk za mjerenje rezerve jajnika i testove krvi za procjenu razine anti-müllerovog hormona, estradiola, folikulostimulirajućeg hormona i klotha. Sudionice će biti praćene zbog nuspojava, iako dr. Williams kaže da su studije pokazale da se lijek dobro podnosi.

 Dr. Williams kaže da će istraživački tim pažljivo pregledati popis kandidatkinja za studiju kako bi uključili one koje su u mogućnosti ostati angažirani tijekom jednogodišnjeg razdoblja istraživanja. Ispitivanje je namjerno osmišljeno kao mala pilot studija, ali ako rezultati budu ohrabrujući, istraživači ga planiraju proširiti na veće, multicentrično ispitivanje.

“Prilika za ovu relativno jednostavnu, jeftinu intervenciju koja zapravo može poboljšati kvalitetu života i produljiti životni vijek, jednostavno je nevjerojatna. Mislim da smo svi jako uzbuđeni i želimo vidjeti može li ovo uspjeti ili ne” kaže dr. Williams.

Možda te zanima... Žene koje u menopauzi pate od valunga i noćnog znojenja sklonije su nekim oblicima bolesti jetara, kažu znanstvenici Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.