Zdravlje 09. listopada 2013.

Prepoznaj znakove ovulacije!

Ovulacija_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I tvoje tijelo daje ti neke znakove koji pokazuju da ovuliraš i da upravo tada imaš najveće šanse da zatrudniš. Simptomi poput grčeva u trbuhu, pojačanog vaginalnog iscjetka i lagano povišene tjelesne temperature mogu ti pomoći u predviđanju plodnih dana, otkriva portal klokanica.hr

Kada je plodnost najveća?

Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. Želiš li zatrudnjeti, najbolje vrijeme za spolni odnos je dan prije ovulacije i tri dana nakon ovulacije jer tada je plodnost najveća. Ako sada zatrudniš, to će biti kraj drugog tjedna trudnoće jer se trudnoća počinje računati od prvog dana zadnje menstruacije.

Menstrualni ciklus kod većine žena traje od 28 do 32 dana, a neke žene mogu imati i kraći i dulji ciklus, od 24 do 35 dana, što sve se smatra normalnim. Kod žena koje imaju 28-dnevni ciklus, do ovulacije dolazi 14 dana prije prvog dana sljedećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 12 do 16 dana, ovisno o duljini ciklusa. Kako bi izračunala svoje plodne dane, moraš znati koliko traje tvoj ciklus.

Promjene na tijelu

I tvoje tijelo daje ti neke znakove koji pokazuju da ovuliraš i da upravo tada imaš najveće šanse da zatrudniš. Fizički simptomi koji mogu ukazivati na ovulaciju uključuju osjetljivost dojki, grčeve u trbuhu, pojačan vaginalni iscjedak te promjenu položaja i čvrstoće vrata maternice. Približavanjem ovulacije, vrat maternice postaje mekši i otvoreniji, a u razgovoru s liječnikom možeš saznati kako pratiti znakove promjene na vlastitom tijelu.

Američki zbor opstetričara i ginekologa (ACOG) upozorava da većina žena u vrijeme ovulacije ima lagano povišenu tjelesnu temperaturu. Kako bi znala kada imaš ovulaciju, trebala bi mjeriti bazalnu tjelesnu temperaturu svako jutro prije ustajanja tijekom nekoliko mjeseci. Međutim, točnost ove metode mogu poremetiti stanja kao što su vrućica, nemiran san i neki posebni napori.

Cijeli članak pročitaj na Klokanici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.