Zdravlje 20. listopada 2023.

Znakovi da vaše tijelo stari brže nego što bi trebalo

snaga u rukama staklenka
Foto: Pexels S godinama se gubi snaga u rukama, no to ne bi trebalo biti problem u 30-ima i 40-ima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Određeni zdravstveni problemi dolaze normalno s godinama, no ako se jave prerano mogu biti razlog za promjenu životnih navika.

Možda s 35 ili 40 godina ne možemo više raditi iste stvari koje smo mogli u ranim 20-ima, no to ne znači da trebamo prihvatiti bolove u zglobovima ili probleme sa suhom kožom. Sve su to stanja koja se javljaju kasnije u životu, a ako ih proživljavate s mnogo manje godina, možda je vrijeme da promijenite svoje navike kako biste smanjili dob svog organizma. WebMD navodi znakove kako prepoznati da tijelo stari brže nego što bi trebalo te kako ih ispraviti.

Sporo hodate

Ako se brzina hodanja znatno uspori dok ste u četrdesetima, to može biti znak da je tijelo starije nego što bi tipično trebalo biti. Hodanje je jedna od najjednostavnijih i najboljih vježbi koje možete raditi te je lako redovitim šetnjama ubrzati i olakšati korak. Kako biste to postigli, najprije započnite s petominutnim šetnjama svaki dan i postupno povećavajte na 30 minuta. Pokušajte postići 100 koraka u minuti. Da biste to pratili bez pametnog sata ili narukvice, izbrojite svoje korake 10 sekundi i pomnožite sa šest. Kako bi vam bilo lakše, nosite kvalitetne tenisice za hodanje i hodajte s prijateljima.

Pjege od sunca

Smeđe pjege od sunca najviše se pojavljuju na licu, rukama i šakama te su posebno česte kod ljudi starijih od 50 godina. Većina ih je bezopasna i uzrokovana godinama izlaganja suncu, no ipak mlađi od 50 ne bi trebali imati mnogo takvih pjega. Posjetite svog liječnika ako su pjege crne, mijenjaju oblik, krvare ili imaju neravan rub. Kako biste ih spriječili, koristite zaštitnu kremu za sunčanje i pokrijte se laganom odjećom i šeširom na suncu. Izbjegavajte boravak na otvorenom između 10 i 14 sati kada je sunce najjače.

Problemi s pamćenjem

Blage promjene u pamćenju prate proces starenja i mogu započeti već u četrdesetima. Može vam trebati više vremena da se sjetite imena i činjenica ili da se sjetite zašto ste ušli u određenu prostoriju, no to ne bi trebalo biti izraženo prerano u životu. Također se većina slučajeva Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije ne javlja prije 65. godine, a važno je zapamtiti da demencija nije normalan dio starenja. Da biste održali oštar um jedite zdravo, ostanite socijalno aktivni i redovito vježbajte.
 

žena Možda te zanima... Kako razlikovati gubitak pamćenja koji dolazi s godinama i demenciju? Zdravlje
 

Bolovi u zglobovima

Ne počnu svi osjećati bolove i ukočenost u zglobovima kako stare. Međutim, s godinama se povećava šansa za pojavu osteoartritisa. Muškarci obično imaju prve simptome nakon 45. godine, a žene nakon 55. godine. Iako za osteoartritis nema lijeka, možete usporiti njegov napredak. Već sat vremena vježbanja tjedno može pomoći. Vježbajte fleksibilnost, jačanje mišića i aerobne vježbe, a ako ste početnik u vježbanju, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Suha koža

Vaša koža proizvodi manje ulja kako starite pa može postati suha i beživotna, posebno ako imate preko 40 godina, ali suhoću mogu uzrokovati i stvari koje radite (ili ne radite) te se zato javlja mnogo ranije. Da biste to spriječili tuširajte se s toplom, a ne vrućom vodom, nježno čistite kožu i dobro je hidratizirajte, pijte dovoljno tekućine, ne provodite puno vremena na suhom zraku. Ako je vaša koža i dalje vrlo suha i svrbi, posjetite dermatologa kako biste isključili potencijalne medicinske probleme.

stara suha koža | Author: Unsplash Foto: Unsplash Koža s godinama postaje tanka i suha

Lako stvaranje modrica

Lako stvaranje modrica postaje češće nakon što navršite 60 godina jer koža postaje tanja i gubi masnoću kako starite. Vaše krvne žile također postaju krhkije, a čak i neki lijekovi mogu dovesti do lakšeg stvaranja modrica. Većina modrica je bezopasna i nestaju same od sebe. Posjetite svog liječnika ako često imate puno velikih modrica, posebno na prsima, leđima ili licu ili su se počele javljati  nakon početka nove terapije.

Širok struk

Tijelo masnoću obično premješta na trbuh kako starite što je osobito često za žene nakon menopauze. Bez obzira na vašu dob, širok struk može dovesti do zdravstvenih problema poput bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Rizici se povećavaju kada je opseg struka veći od 89 cm za žene ili više od 102 cm za muškarce za prosječnu osobu. Redovito vježbanje i zdrava prehrana najbolji su načini za održavanje tanjeg struka.

Slaba snaga ruku

Možda ćete primijetiti da se morate više naprezati kako biste otvorili staklenku ili da držite svoj pametni telefon nešto lakše. Snaga stiska vaših ruku obično počinje opadati u 50-ima, no ne bi trebala biti narušena ranije ako ste zdravi. Možete održati snagu svojih ruku tako što ćete se igrati s glinom, stiskati stres loptice ili cijediti vodu iz krpe. Ako izgubite snagu stiska ruku rano ili naglo, to može biti znak artritisa, oštećenja živaca ili nekog drugog zdravstvenog problema.
 

Možda te zanima... Tri savjeta kako spriječiti propadanje mišića koje dolazi s godinama Fitness
 

Problemi s vidom

Nakon što navršite 40 godina, vjerojatno ćete imati problema s vidom pri gledanju bliskih predmeta, poput čitanja jelovnika ili tipkanja po telefonu - to se stanje naziva presbiopija. Ponekad starenje donosi ozbiljnije probleme poput glaukoma, katarakte i makularne degeneracije, a da biste smanjili rizik nosite sunčane naočale koje štite od UVA i UVB svjetlosti, prestanite pušiti, jedite zdravo, vježbajte i redovito posjećujte oftalmologa.

Neredovite menstruacije

Menstruacije obično postaju manje redovite u kasnim 30-ima ili ranim 40-ima kada se javlja perimenopauza, razdoblje koje prethodi menopauzi. Vaše tijelo proizvodi manje estrogena što znači da menstruacije mogu biti lakše i kraće ili dolaziti rjeđe. Posavjetujte se s liječnikom ako vam se menstruacije naglo promijene ili postanu vrlo bolne, posebno u 30-ima jer to može biti znak rane menopauze.
 

ruke Možda te zanima... Stres nas postaruje, ali kada prođe, tijelo se može vratiti na prijašnju razinu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.