Zdravlje 13. veljače 2025.

Kombinacija dobro poznate masne kiseline i ovog vitamina mogla bi usporiti biološko starenje

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dnevna doza omega-3 masnih kiselina mogla bi usporiti proces starenja, prema velikom kliničkom ispitivanju.

Pokazalo se da su zdravi stariji ljudi koji su uzimali jedan gram esencijalne masne kiseline tijekom tri godine starili tri mjeseca sporije od ostalih u ispitivanju, mjereno biološkim markerima. Uz to, uzimanje vitamina D i redovita tjelovježba pojačali su učinak na gotovo četiri mjeseca, otkrili su istraživači.

"Iako se učinci mogu činiti malima s tri do četiri mjeseca pomlađivanja biološke dobi u tri godine, ako se održe, oni mogu imati relevantne učinke na zdravlje ljudi", rekla je za The Guardian Heike Bischoff-Ferrari, prva autorica studije i profesorica gerijatrijske medicine i zdrave dugovječnosti na Sveučilištu u Zürichu.

Prethodne studije nagovijestile su da omega-3, nezasićena masna kiselina koja se nalazi u masnoj ribi i drugoj hrani poput orašastih plodova i sjemenki, može utjecati na proces starenja. Ali bilo je nejasno hoće li ljudi vidjeti ikakve značajne koristi od konzumacije omega-3.

Istraživači su koristili epigenetske satove kako bi procijenili kako su stope starenja utjecale na gotovo 800 ljudi u dobi od 70 i više godina u Švicarskoj. Epigenetski satovi mjere metilaciju DNK, kemijske modifikacije koje se nadograđuju na DNK i odražavaju biološku, a ne kronološku starost tkiva.

Ispitanici su bili podijeljeni u osam skupina i svaka je dnevno uzimala gram omega-3 masnih kiselina na bazi algi, ili 2000 međunarodnih jedinica vitamina D, ili su vježbali 30 minuta tri puta tjedno, ili kombinaciju toga. Tri različita epigenetska sata sugeriraju da omega-3 usporavaju starenje, dok je jedan pronašao dodatnu korist kada je korištenje omega-3 popraćeno vitaminom D i tjelovježbom, napisali su autori u Nature Aging.

Još jedno europsko ispitivanje, Do-Health, izvijestilo je o drugim korisnim učincima omega-3, uključujući 10 % nižu stopu padova kod starijih osoba i 13 % manje infekcija. Kombinacija omega-3, vitamina D i tjelovježbe smanjila je rizik od ulaska u stanje pred-krhkosti – kada ljudi pokazuju jedan ili dva znaka tjelesnog ili mentalnog propadanja koji obično prethode krhkosti – za 39 % i smanjila invazivne karcinome za 61 %.

Dok je jedna studija ukazala na zdravstvene dobrobiti konzumiranja omega-3 masnih kiselina, druga je pokazala da dodaci ribljeg ulja mogu samo smanjiti rizik od ozbiljnih srčanih problema kod osoba s kardiovaskularnim bolestima. Za zdrave ljude dodaci prehrani mogu povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara. Dovoljno esencijalnih masnih kiselina može se unijeti s dvije porcije ribe tjedno, prema NHS-u.

Steve Horvath, viši autor u Altos Labsu u Cambridgeu, rekao je da je studija poslužila kao prototip za buduća istraživanja o usporavanju starenja. "Po mom mišljenju, 70 je novih 50", rekao je. “Jasno je da ove intervencije nisu lijek protiv starenja. Međutim, otkrića pokazuju predanost uzimanja niske doze omega-3, vitamina D i redovitog vježbanja, sve u umjerenim količinama.”

Leonard Schalkwyk, profesor ljudske genetike na Sveučilištu Essex, ipak je skeptičan. "Metilacija DNK mijenja se s godinama", rekao je. "Nije poznato je li to uzrok učinaka starenja, ali je malo vjerojatno jer nema znakova da je to dio unutarnjeg sata koji se može vratiti unatrag. Ova studija otkriva malu razliku u metilaciji DNK povezanoj s dobi za starije osobe kojima je dodijeljen vitamin D, omega-3 i tjelovježba u trogodišnjem randomiziranom ispitivanju. Nažalost, to ne pokazuje da su se pomladili.” 

Možda te zanima... Konzumiranje više omega-3 i omega-6 masnih kiselina može smanjiti rizik od 14 različitih vrsta raka Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.