Zdravlje Prirodno liječenje 16. listopada 2019.

7 prirodnih lijekova za ekcem

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Katie Welles za Wellness Mamu napisala je sedam prirodnih načina koji su pomogli njoj i njenoj obitelji u iskustvima s ekcemima.

Na početku svojega teksta, Katie Welles napominje kako aktualni lijekovi nisu pomogli njoj i njenim bližnjima koji su se borili s ekcemima, sve dok se nisu pozabavili glavnim i osnovnim problemom - prehranom i načinom života.

Dakako, ekcemi i druge upale ili osipi kože su složena zdravstvena stanja koja mogu imati razne uzroke nastanka, ali "čini se da postoje neke uobičajene stvari koje pomažu (i dijetalne i druge)", navodi Welles.

Možda te zanima... Ekcemi, simptomi najčešćih tipova: Kreme i lijekovi za držanje bolesti pod kontrolom Zdravlje

Prirodni lijekovi za ekcem

1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje koristi se na koži, kosi čak i zubima, a ako osoba nije alergična na njega, dobro je i za ekcem. Tanki sloj kokosovog ulja ili losion s kokosovim uljem pomaže u otklanjanju svrbeži i boli. Ono sadrži masne kiseline koje pomažu dodati vlagu koži. Također, djevičansko kokosovo ulje može zaštititi kožu pomažući u borbi protiv upala i poboljšavajući zdravlje.

Kliničko ispitivanje koje je razmatralo učinke primjene djevičanskog kokosovog ulja na kožu kod djece dalo je rezultate da je korištenje ulja, tijekom 8 tjedana, poboljšalo simptome ekcema bolje od mineralnog ulja, prenosi Medical News Today.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kokosovo_Ulje-Žlica Možda te zanima... Žlica kokosovog ulja - samo 117 kalorija, a pomaže i kod depresije Hrana

2. Morska sol ili sprej s magnezijovom soli

Sigurno si čula da ljudi koji imaju problema s kožom, nakon odlaska na more, vide određena poboljšanja. Vitamin D, morska sol i minerali sigurno pogodno djeluju na kožu. Ako ne živiš blizu mora otopina od magnezijeve soli mogla bi ti pomoći u borbi protiv ekcema.

3. Omega-3 ulja (izbjegavati omega-6)

Istraživanja iz 2016. otkrila su da konzumiranje visokih razina omega-3 (to jest više nego što bi ih dobila od povremenog konzumiranja ribe), posebno u ranoj dobi, može smanjiti rizik od i jačinu ekcema. To se događa zbog DHA i EPA masnih kiselina koje se nalaze u ribama.

Iako neke studije sugeriraju da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdio navedeni stupanj učinkovitosti, nameće se mišljenje da izbjegavanje omega-6 ulja (koje se nalazi u mnogim prerađenim namirnicama i biljnim uljima), a istovremeno povećanje omega-3 iz ribljeg ulja i konzumiranje ribe daje pozitivan učinak na ekceme u ranom obliku, prenosi Wellness Mama.

Ljesnjaci Možda te zanima... Hrana koja obiluje omega-3 kiselinama Zdravlje

4. Kupke na bazi Magnezija

Za neke oboljele od ekcema, provoditi vrijeme u vodi pogoršava stanje, dok za one kojima to nije slučaj, magnezijeve kupke i druge vrste detox kupki mogu biti od pomoći.

Kada priređuje kupke za svoju djecu, Welles dodaje gorku ili Epsom sol ili magnezijeve pahuljice i himalajsku sol. No, ako nema vremena za kupku, onda pomaže i magnezijevo ulje.

Recept za magnezijevu kupku (prema Katie Welles)

  • 300 - 500 grama gorke soli ili pahuljica od magnezija (magnezijeve pahuljice se apsorbiraju puno lakše)
  • 300 grama himalajske ili morske soli
  • 1/2 žličice prirodnog ekstrakta vanilije
  • 10-15 kapi esencijalnog ulja po izboru
Sprej-630 Možda te zanima... Magnezijevo ulje: Za ljepotu i miran san Zdravlje

5. Probiotici

Zaključci istraživanja o tome pomažu li probiotici kod ekcema su mješoviti. Većina ih spominje male utjecaje, a štetni učinci nisu zabilježeni. Welles napominje kako upravo oni pomažu njezinom sinu.

Probiotici i hrana bogata probioticima element su koji sve više nedostaje u modernoj prehrani dok se kao društvo udaljavamo od tradicionalnih prehrambenih proizvoda. Također, pranje ruku i hrane (što je dobro uzevši u obzir kemikalije koje se nalaze u hrani ovih dana), nažalost ispire i korisne mikroorganizme koji se prenose iz tla, a osiguravju prijateljske bakterije za crijeva.

Možda te zanima... Fitness novosti: Probiotici potiču mršavljenje, a čokolada daje izdržljivost Fitness

6. Hrana bogata želatinom

Juha od kosti bila je veoma važan dio u ozdravljenju i poboljšanju dijete za Welles i njenu obitelj, dijelom zbog visoke koncentracije želatine. Želatina pomaže umiriti crijeva, a kolagen koji sadrži dobar je za zdravlje kose, kože i noktiju. 

Ovdje ćemo ti ostaviti recept kako da sama pripremiš svoju juhu od kostiju.

Najbolje bi, naravno, bilo pripremiti ju od životinje koja je bila uzgojena u domaćem uzgoju s pristupom pašnjacima. S obzirom na to da ćeš konzumirati minerale koje ona donosi želiš da navedena životinja bude što zdravija!

Možda te zanima... Kolagen i želatina: Osim na kožu, pozitivno djeluju i na probavu Hrana

7. Domaća ljekovita mast (salva)

Kod ožiljaka od ekcema, kojima treba duže vrijeme zacjeljivanja, pomaže domaći biljni pripravak, navodi Welles. Nadalje, on pomaže i kod posjekotina, modrica, uboda i ugriza insekata.

Recept za domaći pripravak (prema Katie Welles)

  • 500 ml maslinovog ili bademovog ulja
  • 50 g pčelinjih pastila
  • 1 žličica korijena echinacea (neobavezno)
  • 2 žlice suhog lišća gaveza
  • 2 žlice sušenog lista trputca
  • 1 žlica suhog cvijeta nevena (neobavezno)
  • 1 žličica suhog cvijeta stolisnika (neobavezno)
  • 1 žličica suhog lista ružmarina (neobavezno)

Postupak:

  1. Pomiješati biljke i maslinovo ulje. Postoje dva načina za to. Možeš kombinirati bilje i maslinovo ulje u staklenci s nepropusnim poklopcem i ostaviti 3-4 tjedna, svakodnevno mućkajući ili možeš zagrijavati bilje i maslinovo ulje na laganoj/niskoj vatri tijekom 3 sata, sve dok ulje ne postane vrlo zeleno. Ako radiš drugi postupak važno je to raditi vrlo polako.
  2. Procijedi bilje iz ulja izlijevajući ga kroz sito. Pusti da se ulje iz bilja ocijedi do kraja, a zatim iscijedi još jednom bilje i baci ga.
  3. Ulje nastavi zagrijavati s pčelinjim voskom dok se ne otopi i međusobno pomiješa.
  4. Izlij u staklenku ili neku drugu posudu koja ti odgovara i koristi za tretiranje po ugrizima, ubodima, posjekotinama itd.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dojenčad i ekcem

Ekcem nije problem samo zato što uzrokuje bol i svrbež. Kod beba on može biti faktor rizika za druge probleme. Prema novijim istraživanjima, jedna od tri bebe s ekcemom ima šansu razviti alergiju na hranu kasnije u životu. Nadalje, vjerojatnost da će razviti alergiju na kikiriki do prvog rođendana je jedanaest puta veća u usporedbi s novorođenčadi koja nema ekcem.

Zbog ovog istraživanja i drugih značajnih kliničkih ispitivanja poput LEAP pokusa, Nacionalni zavodi za zdravlje (NIH) i Američka akademija za pedijatriju (AAP) sada preporučuju unošenje alergijske hrane rano i često - posebno za novorođenčad s ekcemom - kako bi umanjili rizik razvoja alergije na hranu, stoji na Wellness Mama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.