Zdravlje 14. prosinca 2023.

Može li svakodnevna upotreba proizvoda za kosu biti štetna za vaše zdravlje?

Foto: Pexels Stiliziranjem kose kod kuće osoba može udahnuti štetne kemikalije, koje se bolje otpuštaju prilikom korištenja uvijača, pegle ili općenito visoke topline na kosi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema nedavnom istraživanju Sveučilišta Purdue u SAD-u, nekoliko kemikalija, ponajviše skupina pod nazivom ciklički hlapljivi metil siloksani, koje se obično nalaze u svakodnevnim proizvodima za njegu kose lako isparavaju i zadržavaju se u zraku nakon što su primijenjeni.

Istraživači su otkrili da kod stiliziranjem kose kod kuće osoba može udahnuti između jedan i 17 miligrama ciklički hlapljivih metil siloksana, što može biti potencijalno opasno za zdravlje. Osim toga, otkrili su i da bi korištenje uvijača, pegle ili općenito visoke topline na kosi moglo pojačati otpuštanje tih kemikalija. 

O istraživanju

Prethodne studije proučavale su samo siloksane koji se nalaze u proizvodima koji se ispiru poput šampona za kosu ili gelova za tuširanje, ali ova studija je bila usredotočena na proizvode koji se ne ispiru, odnosno gelove za kosu, ulja, kreme, voskove i sprejeve. Ispitanici u dobi od 18 do 65 godina koji redovito koriste spomenute proizvode trebali su u laboratoriju stilizirati svoju kosu. Glavna autorica studije Nusrat Jung rekla je za Yahoo da su u laboratoriju, u kojem je atmosfera kontrolirana, mogli otkriti sastav zraka u svakom djeliću sekunde. 

Prije, tijekom i nakon stiliziranja kose, istraživači su mjerili emisije hlapivih organskih spojeva u stvarnom vremenu, uključujući siloksane. Otkrili su da je najzastupljenija kemikalija koja se zadržava u zraku dekametilciklopentasiloksan, inače poznat kao D5 siloksan (ili ciklopentasiloksan) — sastojak koji se koristi u većini proizvoda za njegu kose i čini ju glatkom i sjajnom. 

Kada su sudionici studije koristili vrući uređaj za oblikovanje kose koji je dosezao 210 stupnjeva Celzijevih, širenje kemikalija iz proizvoda za njegu kose poraslo je od 50 % do 310 %.

trening Možda te zanima... Veća koncentracija "vječnih kemikalija" pronađene kod žena s rakom dojke, kože i jajnika Zdravlje

Ima li razloga za brigu?

Trenutno ne postoji dovoljno dokaza o tome predstavlja li D5 siloksan bilo kakav zdravstveni rizik za ljude, a i većina istraživanja o njegovim potencijalno štetnim učincima se uglavnom provodi na životinjama. Isto tako, na ljestvici toksičnosti, ciklopentasiloksan ima ocjenu 3 od 10, pri čemu je 10 najviša ocjena toksičnosti. 

Međutim, Jung objašnjava da je D5 siloksan klasificiran kao postojan i bioakumulativan, što znači da se ne razgrađuje lako u okolišu i može se postupno nakupljati u ljudima i životinjama. "Kada se tuširate s proizvodima koji sadrže D5 siloksan, voda se kontaminira i nekamo odlazi, zbog čega je kemikalija otkrivena kod malih životinja i morskih životinja", dodala je Jung. 

Prema jednoj nizozemskoj studiji, udisanje D5 siloksana iz proizvoda za osobnu njegu može dovesti do štetnih učinaka na respiratorni trakt, jetru i živčani sustav životinja. No, u Europi je ograničeno korištenje ove kemijske formulacije. 

Osim D5 siloksana, otkriveno je i da je formaldehid, koji se nalazi u proizvodima za ravnanje i zaglađivanje kose, povezan s povećanim rizikom od raka maternice. 

Kako bi se smanjilo udisanje kemikalija, Jung je preporučila korištenje ispušnih ventilatora koji će ukloniti najmanje 90 % kemikalija iz unutarnjeg prostora. Ipak, to ne znači da će te kemikalije nestati, već će samo otići u atmosferu i pridonijeti zagađenju. No, uvijek možete rjeđe koristiti proizvode za kosu s tim štetnim kemikalijama ili ih u potpunosti izbjegavati kako bi zaštitili sebe i okoliš. 

Jung se nada da će ova najnovija otkrića dovesti do dodatnih istraživanja i podići svijest ne samo među potrošačima, već i unutar industrije za njegu kose i znanstvene zajednice. "Mislim da jednostavno moramo raditi na boljem razumijevanju karakterizacije utjecaja ovih kemikalija na ljudsko zdravlje. Nadam se da ovo možemo shvatiti kao priliku za provođenje dodatnih istraživanja", rekla je Jung.

Sprej-630 Možda te zanima... Lak za kosu bez štetnih sastojaka, odolijeva svim vremenskim prilikama Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.